20 нашенски клана правят топ нивото на автомобилния спорт*

  • Home
  • 20 нашенски клана правят топ нивото на автомобилния спорт*
20 нашенски клана правят топ нивото на автомобилния спорт*

от Страшо Димов/RallyXpress

ТОВА Е ЕДНА от петте страници на 168 часа (26 май 2011 г.), които съм подготвил като дежурен редактор за поредния брой. Страницата има лошо заглавие, което не е мое, а на главния. Точно такова, че да се сетиш, че бащи и синове се возят… в някой бус. Решението ми да направя тази препечатката изцяло е определено от дебюта на Калоян Гьошев миналия уикенд на пистата в Хасково, с което Гьошев-мл. влиза в бащиния бизнес. За сегашната препечаткана текста „бащи и синове на колела“ (леле-леле, колко скопено!) съм използвал първоначалния и неосакатен вариант на заглавие. Също така са направени и дребни повторни редакции, които сега са още по-актуални.

ЧЕТИРИНАДЕСЕТ фамилии на най-високо ниво има в класическите автомобилни шампионати у нас. Представители на пет от тях стартираха тази неделя в първото рали за годината край Панагюрище.Сред тях бяха баща и син Попови – Ясен и Даниел. Гарантирано е, че в Европа има няколко екипажа, в които си партнират баща и син. Но със сигурност българите могат да влязат в Книгата с рекордите на Гинес, защото Дани сяда до баща си в спортния автомобил едва на 11 години и 9 месеца. През 2004 г. той само може да помага в подготовката на Ясен за рали Ю в Сърбия. По това време младият Попов записва прецизно характеристиките на завоите – тип, наклон, скорост, предавка, особености на и край пътя. По тези записки в състезанието чичо му Дилян точно и спокойно диктува на своя брат верните траектории. Двамата карат абсолютно сигурни в написаното от Даниел.”Не можех да стартирам в миналото рали Траянови врата, защото още не ми бяха издали свидетелството – обяснява най-младия от трито Попови. – Изкарах [изпита] пред КАТ, но не напечатаха книжката.”Но в българските ралита първият тандем баща и син е този на Илия и Пламен Чубрикови. Подобно на Попови, Пламен замества на навигаторската седалка своя чичо Колю. Двамата габровски братя са първият български екипаж, стартирал в рали Монте Карло през 1962 г.

снимки: rallyxpress

ПЪРВО ОФИЦИАЛНО И… „НЕЗАКОННО“ ДО ПИЛОТА… Планинско състезание Своге 2010 г. С решение на спортните комисари, на Дани Попов е позволено да седне „до пилота“ (горе). А, ако искате да разберете, защо сега Дани хлъзга така добре, както баща му над Своге (долу), просто се подсетете, кой го е учил…
По това време в ралитата у нас има още четири екипажа, съставени от братя – ботевградчаните Бърдарови, Агура, Таскови и Такови.Години по-късно наследствеността вече е по бащина линия и – нормално – бензиновите гонки стават спорт на децата.

снимка: архив на в. 168 часа
ФАКСИМИЛЕ от 48-ата страница на броя от 26 май 2011 г.

Дори често споровете между синовете носят белезите на старата състезателна вражда на бащите. Запознати твърдят, че преди години, четири фамилии са държали автомобилния спорт у нас – Илиеви, Дончеви, Гераджиеви и допреди три години – Таневи.За синовете това е огромна тежест. Особено в годините, когато тръгват в спорта. Таткото е всичко – от мениджър, през шеф на клуба и учител – до най-важното – единственият спонсор.Рали-мълвата разказва, че при първото си участие в рали Пирин Владо Илиев сяда като навигатор на своя син Митко. Двамата стартират, но бащата, който е и преподавател в катедра Авто-мото в НСА, се опитал да премести лоста на скоростите. Синът му веднага го плеснал през ръката – “Аз карам!”, категорично посочил мястото на навигатора си Митко Илиев.В шампионата тази година (2011 г. – бел. ред.) големият фамилен спор е Владо и Митко срещу Жоро и Крум. След като рали Траянови врата се превърна в фамилен двубой с отпадането на Ясен и Даниел Попови, Илиеви поведоха с 1:0 срещу Дончеви. В миналото първенство резултатът е равен – по три победи за всеки клан, но с трета титла за Крум Дончев.

:: ЗА ПЪРВИ път след 36-годишно чакане българският екипаж Димитър Илиев и Янаки Янакиев спечелиха най-престижното ни автомобилно състезание.

През лятото на 2007 г. това бе колкото върната национална гордост в рали България, толкова и победа на фамилията Илиеви.Вероятно в този ден бащата на Митко – Владо Илиев, е бил и най-щастливият преподавател в Националната спортна академия Васил Левски, след като негов студен се справи със силната европейска конкуренция и два пъти по-бързите италианци, които си имаха ралито в България като собствена “ловна” резиденция. Две години по-късно Митко Илиев вече е доктор по педагогика, защитил научния си труд в спортната академия.”Не помня някога да съм бил по-щастлив” – категорично заявява и до момента Владо Илиев. На финала в Боровец сълзите му и капките от шампанско трудно можеха да бъдат различени.

снимка: архив на rallyxpress

ШАМПАНСКО, СЪЛЗИ И ПРЕГРЪДКИ НА ФИНАЛА… Георги Дончев, бащата на Крум, е прегърнал плачещият с два реда сълзи и три реда шампанско Владимир Илиев, бащата на Митко, спечелил рали България през 2007 г. и поставил точка на дълголетното нашенско отсъствие от първото място у дома.

:: Камион за таткото, Супер 2000 за синаГЕОРГИ и Крум Дончев имат сходна с останалите автомобилни семейства традиция. Разликата е, че бащата Жоро Дончев бе първият и най-известен пилот… на спортни камиони у нас. Неговата езда с огромния ДАФ на пистата под Бояна още се помнят. Разбира се, Крум, който вече има три национални титли, сега кара един от най-съвременните автомобили – Пежо 207 Супер 2000.

снимка за rallyxpress: курти куртев/сливен

ЯКА БАЩИНСКА ПРЕГРЪДКА… Огромният Жоро Дончев е сграбчил Крум, показвайки му огромната си радост след победата в 33-ото рали Хеброс през 2004 г. :: ИЛИЯ ЦАРСКИ е мултишампион в пистовите и планински състезания у нас. Като пилот, проходил покрай състезателната кариера на баща си Иван, той е наследник и на неговия прякор – Царя. През 60-те години Царски баща напълно оправдаваше фамилията си в скоростните надпревари. Сега Илия е достоен наследник не само на царската фамилия, но и на прословутата панагюрска скорост.

снимка за rallyxpress: курти куртев/сливен

„…И ТИ КАЗВАМ, КОЛЕГА…“ На равни начала, Илия Царски обсъжда със Големия цар особеностите на трасето под Бояна (писта София, 2002 г.)

:: Тримата Дуневи силни в три различни посоки

БОНЧО Дунев е баща, който може да бъде горд – двама сина, двама автомобилни шампиони. Купите и титлите на Румен и Тодор трудно могат да се преброят. Интересното е, че всеки от тримата е експерт в различна дисциплина. Бащата е ралиджия и първият конструктор на спортен болид у нас, в продължение на 5 сезона Румен е пистов шампион, а Тодор – българската звезда в европейското първенство по дрифт, което спечели през 2010 г.

снимка за rallyxpress: курти куртев/сливен

ВИНАГИ ПРОВЕРЯВА ЛИЧНО… (стартът на писта Русе, 2004 г.) Като стара пушка, която не си знае състезанията, Бончо Дунев проверява своя син Тошко, преди да е започнала квалификацията на трасето край Дунав.

:: Дядо Стоян разчита на четирите навигаторки

ВЕТЕРАНЪТ Стоян Апостолов е пилотът, който в ралитата се осланя само на навигаторки, при това от неговото семейство. За първи път той прави тандем с жена си Елена, а след това последователно до него сядат голямата му дъщеря Поля, за кратко – сестра й Гергана. Но Апостолов счупи всички рекорди през 2010 г., когато избра за щурман внучката си Саня. С нея той стартира в три ралита.

снимка за rallyxpress: александър спиров/apix

ДОКАТО ДЯДО ВЪРТИ ОБИКОЛКИТЕ… внучката Саня замества онборд камерата в бургаското Субару, записвайки обиколката на Детелината в шуменското Стари столици (2011 г.)

ПО НАСЛЕДСТВО

В РАЛИТАТА има неписана традиция синовете да наследяват бащите си като пилоти. Същото е и при щурманите винаги сядат на дясната седалка. В това отношение Шумен е истински рекордьор с две навигаторски фамилии – Васко Христов и синът му Иван и Златан Илиев и наследника в занаята Петър Илиев. Към това каре се прибавят Петър Сивов и неговият син Еди, а от миналогодишното рали Хеброс – Стефан Чолаков и Димитър.”Никакъв футбол! На ръката си съм татуирал: “Гориво в кръвта” Това е истината в спорта”, дръзко заявява Сивов-младши, който за година (през 2010 г. – бел- ред.) време вече бе партньор на трима пилоти, а през 2019 г. спечели рали титлата като навигатор на Мирослав Ангелов…

снимка: rallyxpress

ГАРАНЦИЯ В ТАТУИРОВКАТА… с която младият Сивов се гордее не случайно като професионален навигатор. В противен случай си не можеш го различи от проспериращ Ди-Джей на най-реномирана дискотека.