Юхо влиза в историята с мястото на ко-пилот

  • Home
  • Юхо влиза в историята с мястото на ко-пилот

38-ГОДИШНИЯТ финландски пилот Юхо Ханинен (на снимката) ще се разпише в историята на световното първенство по рали в края на идната седмица, когато ще стане първият европейски шампион при пилотите, който ще стартира в световните серии, но вече като навигатор. За тази очаквана промяна в кариерата на Ханинен сайтът с новините в българския автомобилен спорт написа още на 10 януари, обявявайки, че той ще е петият навигатор в екипа на Томи Макинен и в групата от пет автомобила Тойота Ярис WRC. Юхо е първи подобен случай, в който шампион при пилотите на Европа (2012, с Шкода Фабия R5), както и първенецът на IRC (2010, също с такъв автомобил) сменя волан с навигаторска тетрадка. Обявяване, че финландецът заема мястото вдясно при Яри-Мати Латвала, от което Ханинен ще види рали Швеция, бе едно от пакета три изненади, поднесени от Тойота Газоо Рейсинг: – Латвала като частен пилот с навигатор двукратен европейски шампион в петия Ярис WRC в гаржа на Макинен. Двамата са под №10 в предстартовия списък на рали Швеция. Независимо, че официално не се числеше към пилотите на Макинен, Юхо Ханинен бе свързан с WRC програмата на Тойота Газоо Рейсинг, правейки тестове за екипа и е придружавал Латвала като навигатор по време на тестове му за отбора.

Освен в тестовите сесии, Латвала и Ханинен са били вече екипаж, карайки в четири състезания за исторически автомобили личната Тойота Селика GP-4 на Латвала.

скица за rallyxpress: мартин холмс рали
НОВАТА „КОЖА“ ЕКИПАЖА… (горе) Новият скин за Ярис-а на „частниците“ Латвала и Ханинен и техният тимов покровител Макинен (долу).