Юли Телийски готов за старта на Мемориал Валери Великов

  • Home
  • Юли Телийски готов за старта на Мемориал Валери Великов

ШАМПИОНЪТ от планинското първенство за 2016 г. в клас НС2 и трети в общото класиране на предишния сезон Юлиян Телийски (на снимката) е първият от пилотите, които заявяват, че три седмици преди началото на новото първенство е готов за старта на Мемориал Валери Великов. Пилотът на Дунев Рейсинг ще се състезава в същия клас и със същия автомобил – Мицубиши Лансър Ево 9, с който преди година дебютира в Шумен, за да спечели второ място в класа си още с появата на трасето на Пивовара. Тогава Телийски казваше, че не гони нито точки, нито класиране. Но в края на сезона той спечели и титлата в НС2, и бронзовото отличие от първенството за миналата година. „Реално подготовката ни можеше да е завършена още в първата десетдневка на март – обяснява Дочо Цвятков, тимов координатор. – На 4 март бяхме на писта Дракон, за да направим първото излизане на колата за 2017 г., но само след 5 обиколки открихме дребен проблем в мотора. За да не се случи нещо по-значимо натоварихме на платформата и се прибрахме в сервиза, за да го отстраним.“ В София двамата механици Марин Мачков и Димитър Атанасов успяват светкавично да решават проблемите с агрегата, защото екипът бърза на следващия ден – неделя, да бъде сред участвалите в благотворителното драг-състезание на Кондофрей екипажи.

снимка: дунев рейсинг тим

ПЪРВА ПОЯВА ПРЕД ФЕНОВЕТЕ… Силно изменената аеродинамика на „кавалериста“, с който Юли Телийски спечели титлата си от планинските изкачвания в НС2 през 2016 г. първо бе демонстрирана в благотворителното драг-състезание на пистата Кондофрей. Още там обаче на тънките познавачи прави впечатление, че „кавалериста“ на Юли е със значително променен аеродинамичен пакет. „Да, не е тайна, че сме направили големи промени в аеродинамиката и това веднага беше отбелязано от феновете – допълва Дочо Цвятков. – Не, не го крием. Всички части по този пълен пакет са закупени от чужбина и аеродинамичните изменения са част от цялостната промяна на автомобила. „Ревизирахме мотора, скоростната кутия и диференциалите, променена е и ширината на самата кола, която сега е с около по 5 см по-широка от двете страни.“

снимка: дунев рейсинг тим
НОВА АЕРОДИНАМИКА, НОВА РАЗЦВЕТКА… Само преди ден Мицубиши-то на шампиона Юли Телийски прибави към новия аеродинамичен пакет и нова цветова гама, с която ще се отличава автомобила през този сезон.

Всъщност първата експедиция до Дракон е и първото „палене“ на автомобила, след края на ревизията и след като са направени и промените по аеродинамиката. При вторият тест на трасето на комплекса Дракон-а, веднага след участието си на Кондофрей, екипът на Телийски прави почти 60 тура, за да се убеди, че два дни по-късно, агрегатът работи абсолютно коректно. „Разбира се, правихме къси поредици от обиколки, които стинтове приблизително имитираха дължината на едно планинско състезание.“

снимка: дунев рейсинг тим

ЗА ПЪРВОТО ИЗЛИЗАНЕ НА ПИСТАТА… Екипът на Юли Телийски пристига на писта Дракон, за да направи първото контролно извеждане на ревизирания автомобил на трасето. Дочо Цвятков изрично акцентира, че по двигателя не е правено нищо, за да се увеличат „конете“, докато в същото време най-дългото време, което е било вложено в подготовката на автомобила на Юли Телийски е било това за стоенето на автомобила върху трасето, както и върху окачването на Мицубиши-то. Тъй като не е ясно какви ще са метеорологичните условия по време на Мемориал Валери Великов, екипът със сигурност ще направи още тестови обиколки на Дракон, но това при положение, че имат дъждовно време, както и дали до този очакван момент ще пристигнат поръчаните в чужбина гуми за мокро трасе.

снимка: александър спиров/apix

НА ПЪРВИ ПОГЛЕД… С червено са посочени четири от различията на ревизираното Мицубиши на Юли Телийски от старта на планинското в Благоевград и при първите успешни тестове на писта Дракон.