Южна Австралия: много силен кандидат за световните серии

  • Home
  • Южна Австралия: много силен кандидат за световните серии

АВСТРАЛИЙСКОТО рали , което след 2010 г. бе преместено от Западната част на страна (Пърт), от 2011 г., до есента на по-миналата година имаше за свой център Кофс Харбър. Този старт обаче беше отменен заради стихийните пожари в горите на щата, засягащи пряко скоростните етапи и провеждането на безопасна надпревара. Така за миналата година Рали Австралия бе изключено от календара на WRC, а за 2021 г. изобщо не попадна и в т. нар. „списък на възможните резерви“.

СЕЗОНЪТ 2021 още не е стартирал в Монако, а разиграването на местата м календара за следващата година вече е в пълен ход. Това бе потвърдено неотдавна с изказване на шефа на ралитата във ФИА Ив Матон, няколко специализирани издания го цитираха, сочейки, че и австралийското, и новозеландското ралита имат големи възможности да се окажат едновременно в календара на федерацията за следващото първенство.   Нещата допълнително се подсилиха преди дни, след публикация на неделното издание на Аделаида Ди Адвертайзър. Смята се, че местната автомобилна федерация Мотоспорт-Австралия, настоява усилено Южна Австралия да бъде домакин на събитието и според изданието. За тази цел доклад и досието на автомобилната власт (включващ общо досие от 24 страници), е бил изпратен до няколко южноавстралийски депутати. Нов контракт с Нов Южен Уелс означава, че ралито се очаква да остане там през 2022 г., но за момента няма нищо конкретно обявено нито от правителството на щата, нито от организаторите на надпреварата. Изданието предполага, че Батхърст е най-вероятният фаворит за домакинството на събитието, но също така е ясно, че самата федерация отдава своите предпочитания на Аделаида… щат, който отчаяно се опитва да замени пистовите автомобилни гонки на Супер-кар – Суперлууп. Ди Адвертайзър също така съобщава: „Държавният календар за 2021 г. ще бъде без Тур Даун Ундър – международния турнир по тенис в Аделаида, както и откритото първенство на Австралия по голф. Причините са все същите – опасностите от заразата с COVID-19.

ФАКСИМИЛЕ от публикацията на електронния портал на Ди Адвертайзър

За разлика от критиките към задръстванията в Батхърст заради Суперлууп града, изданието сочи, че етапи за очакваните четири дни от WRC ще включва чакълести пътища в хълмовете Аделаида, долината Бароса и полуостров Флорие.

Но и вторият по големина щат на Австралия –  Виктория, също може да кандидатства за ралито, още повече, че се увеличават спекулациите, че наскоро е обявен фонд за големи събития на стойност $100 млн. долара за региона на Виктория, което може да предизвика оферта за права на домакинство.