Юбилейния старт заплашен да мине като обичайната кушия

  • Home
  • Юбилейния старт заплашен да мине като обичайната кушия


В ОБЩИНАТА [Шумен] очевидно не искат да направим истински пищен юбилей на рали Стари столици, нещо красиво и незабравимо – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт директорът на юбилейния старт Валери Балабанов-Барни (на снимката). – Още дълги години ще се оправдаваме с COVID-19. Може би след години общинарите ще си кажат, „Ей, защо тогава не го направихме както си следва…“, но времето ще е минало и няма да има как да се върне.

МНОГО ВЕРОЯТНО е юбилейното рали Стари столици (19/20 септември) да мине така, както и всичките предишни 49 старта на най-старото автомобилно състезание в България, надпревара, която е една от националните икони в този спорт. Неговият юбилеен старт трябваше да бъде през миналата есен, но заради идейно-административната война БФАС vs АФБ, чието национално ниво се премести и на регионално равнище, тържеството за кръглата годишнина бе преместено за тази година. И докато кароновируса правеше поредица от промени в календара, шуменци правеха планове как по-добре да отбележат годишнината на единственото рали, правено без прекъсване до 2019 г., но и не сменяло нито един път своето заглавие! Плановете на Шумен Аутоспорт като домакин бяха съвсем прагматични и силно финансово рамкирани – без излишество и излишна помпозност. Естествено, желанието беше центъра на състезанието да не е обичайния хотел Шумен, а наистина значимо и разпознаваемо шуменско място – Арена Шумен. Като център на юбилеен старт (общо в Европа, национални ралитата с половинвековна история са точно 20!) Арената идеално  пасваше: голям паркинг, модерна сграда, възможност да бъде направен финален скоростен етап и подходяща атмосфера за награждаването. Но вчера, безрезервната подкрепа на общината взе обратна посока и Шумен Аутоспорт получи отказ за ползването на Арената. И ако аргументът на общината, рали Стари столици да не завършва с градски екип има всички тежки ковид-аргументи, отказът щабът да е в Арена Шумен е най-малкото необясним. Така състезанието, в кръглата си годишнина ще мине точно така стандартно и обичайно, както през всичките сезони досега, така, сякаш не става дума за състезание, името на което в продължение пет десетилетия означаваше само едно – Шумен!

снимка: интернет
ВЕЧЕ Е НЕДОСТИЖИМА МЕЧТА… Организаторите от Шумен Аутоспорт да направят от юбилейното издание на Стари столици едно незабравимо автомобилно събитие, кактовото заслужават уважителните 50 години история, остана само едно добро намерение, след като общината рязко обърна палачинката.