Шуменци отказаха началото на планинския шампионат 2021

  • Home
  • Шуменци отказаха началото на планинския шампионат 2021


ПЪРВИЯТ рали-спринт в Пещера (17/18 април) – дебютно състезание на тази дисциплина в този град – трябва реално да стане и началото на автомобилната година в България, след като до момента две последователни прояви в календара на АФБ – дебютната гимхана във Враца (21 март) и писта Бургас (отложена заради парламентарните избори от 4 април за 7 май) отложиха своите стартове. Но, също както и всички мероприятия в спорта за цялата година, така и Пещера е поставена под въпроса и условието – какво ще реши „короната“ в своя трети прилив.

ОПРЕДЕЛЕНОТО за 10 и 11 април първо състезание от шампионата по скоростните планински изкачвания – шуменското Валери Великов, отпада от календара. Така първенството в тази дисциплина – ако „ковид-а“ не каже нещо друго – фактически ще стартира с планинската надпревара в Благоевград (24/25 април). За първи път от повече от десетилетие насам, най-таченото състезание, които събираше и най-много публика и пилоти и с което реално стартираше сезона на класическите дисциплини в националния ни автомобилен спорт, ще остане без старт в своята история. „Не, не го отлагаме, а го отказваме“, категорично подчерта за сайта с новините в българския автомобилен спорт Валери Балабанов-Барни, който е директор на надпреварата и лидера на шуменския автомобилен клуб Шумен Моторспорт. Решението за отказа от Планинско Валери Велико е било взето днес, след като Балабанов е имал едночасова среща в общината с Найден Косев, заместник-кмет на Шумен и член на организационния комитет на състезанието. Острата епидемична обстановка в града, както и заповедта на директора на Районната Здравна Инспекция-Шумен д-р Пепа Калоянова от 11 март, са двете основни причини Организационния комитет на Валери Великов и АСК-то да стигнат до решението за отказа от старта на 10 април.

ФАКСИМИЛЕ от заповедта на РЗИ-Шумен

Да припомним, че през 2020 г., със самото начало на пандемичната обстановка у нас, шуменци – в буквалния смисъл – направиха невъзможното, за да спасят традицията, създавана от тях с години. Въпреки, че трябваше да подготвят Планинско Валери Великов в непрекъснатият вариант „спри-тръгни-спри-тръгни“ заради COVID-19, Шумен Моторспорт успя да направи всичко и мемориалният старт фактически откри „ковид-сезон 2020“. Сега обаче в организационно положение ситуацията не само е по-неясна и по-заразна, но и на нейния фонд миналогодишното „спри-тръгни“ изглежда направо сигурно.

снимка: петко станчев/rallyxpress
ПЪРВАТА ПРОБОЙНА В ТРАДИЦИЯТА… С отказа на Организационния комитет на Планинско Валери Великов и АСК Шумен Моторспорт, традиционното начало на „класиките“ в българския автомобилизъм се отлага за втори път, след преместването на датите на писта Бургас от 4 април на 7 май.

Защото, дори и организаторите да биха получили на 1 април „добро“-то и от Община Шумен, и от РЗИ-то, пресметнато педантично, за подготовката на Планинско Шумен АСК-то би разполагало точно с… 4 дни, време, за което нито един домакин на състезание у нас не е правил подготовката за старта. Достатъчно е да се пресметне, че 4 април е денят на парламентарните избори у нас, а при нормално положение най-нетърпеливите пилоти вече са в Шумен 3 дни преди старта, за да се разбере, че за отрязъкът от 5 дни – обективно гледано – не може нищо да се свърши.

Дори и не-спецовете знаят, че организационното време за едно състезание в планинския шампионат изисква минимум между 3 и 4 седмици.

„ЗА СЪЖАЛЕНИЕ обстоятелствата и епидемичната обстановка в града ни принуждават да откажем провеждането на планинско Шумен – каза пред сайта с новините в българския автомобилен спорт Валери Балабанов-Барни (на снимката), директорът на мемориалното състезание. – Целта ни е да се гарантира, че състезанието няма да е още една причина, заразените от „короната“ да се увеличат. И в това отношение заповедта от Районната Здравна Инспекция (виж факсимилето по-горе) е категорична в т.15 – забрана за събиране „…на повече от 15 души на открито и закрито място…“. Няма как да не се съобразяваме с цифрите (около ситуацията с COVID-19) и в страната… От днес в Бургас хората задължително са с маски и на открито!!! А дори и да имаше вариант Планинско Валери Великов да бъде проведено „на закрити врати“ за публиката, също щяхме да го откажем, защото този спорт се прави на първо място за зрителите.“

колаж: rallyxpress

ПЪРВИТЕ РЕАКЦИИ… във вайбър-групата на Шумен Моторспорт.