Шуменци вадят разумни идеи за планинския шампионат 2018

  • Home
  • Шуменци вадят разумни идеи за планинския шампионат 2018

СЛЕД „ГОРИВНАТА“ драма от планинско Благоевград през 2016 г. и близо 6-месецното й решаване за валидността на горивото в Ланча-та на Дани Живков (виж ТУК), първо пилотът на ЕФКО Рейсинг, а след това и трикратният шампион в генералното класиране на планинския Любен Каменов, изчезнаха от нашите трасета. Дани Живков се отдаде 100-процентово на канадската борба, а панагюрецът – на румънското планинско. Така само в рамките на година и половина от сцената напуснаха не само двама много бързи пилоти, но и два автомобила, събиращи допълнителна публика край трасетата.

ПРЕДИ ТРИ ДНИ на входящата поща на Българската федерация по автомобилен спорт е изпратено писмо от шуменския АСК Стари столици.

Шуменци са организатори на два старта в два от четирите класическите шампионати на страната – планинско Мемориал Валери Великов и най-старото в българската автомобилна история рали – Стари столици.  Писмото е подписано от директора на първия старт в програмата на скоростния шампионат по планински изкачвания Мемориал Валери Великов Димитър Георгиев-Полицая, както и от шефа на автомобилния клуб н шуменци Петър Минчев (на снимката). Тема на писмото, което е и предложение за промени в регулациите на това първенство е образуването на „отворен“ клас, в който състезателите да използват свободно гориво, а всички останали изисквания в правилниците продължават да важат без никакво изключение.

Ето и пълният текст на предложението, поместен без каквито ида е редакторски поправки:

До:  У.С. на БФАС
гр.
София


Предложение

ОТ АСК „Стари Столици 2002″ гр. Шумен

Уважаеми Господа,

като организатори на автомобилно състезание по планинско изкачване предлагаме в планинския шампионат да се образува нов клас „OPEN” в който горивото да е „свободно”. Всички останали изисквания да си останат.

Участниците в този клас да имат право на класиране и в годишния шампионат на БФАС както и на генерално класиране от всички състезания по планинско изкачване. Разбира се спазвайки Наредбата на БФАС за 2018г и мерките за сигурност и безопасност по Приложение „Ж” за съответното гориво.

Ако това предложение не бъде прието на Управителен съвет за всички състезания по Планинско изкачване за 2018г нашето желание е да ни разрешите за „ Мемориал ВАЛЕРИ ВЕЛИКОВ” на 14 и 15 април 2018 г. да направим „OPEN” клас и с генерално класиране само за нашето състезание в Шумен

ФАКСИМИЛЕ от изпратеното до управата на националната федерация писмо с предложение от АСК Стари столици за образуването на клас „отворен“.

Надявам се с това нашите участници в Европейския и в други шампионати да се завърнат и отново да карат в Българския шампионат.

Директор на „Мемориал Валерий Великов”
– Димитър
Георгиев  

Председател АСК „Стари столици 2002′

        
Петър Минчев
        

12. 02. 2018 г. гр. Шумен                                                                          

Още през текущия минал сезон, сайтът с новините в българския автомобилен сезон RallyXpress получаваше откъслечна информация, че се търси начин, с който спорният (оспорваният) проблем с използването на различно от записаното в регулациите гориво, да бъде решен. При това решението да не е палеативно и временно, а трайно и позволяващо увеличаването на кръга от автомобили и състезатели, които да повишат равнището на спорта ни като цяло.

снимка: архив на rallyxpress

ОТ ЛУКОЙЛ В БУРГАС ДО ФИА В ПАРИЖ… По един запечатан и описан от ТК контейнер, съдържащ проби от горивото на Даниел Живков в Планинско Благоевград. Решението на спора продължи половин година, след което Живков заключи „стрелата“ в гаража и яко се хвана с канадската борба, забравяйки за планинските.

Още преди финала на първенството за 2017 г. RallyXpress разбра, че сондажи в тази насока са били правени както с специализираната комисия на федерацията, така и с експертите о техническата комисия, но идеите по една или друга причина са останали висящи до момента, в който е направено предложението на шуменци.

Очевидно е, че фокусирани единствено върху непрекъснато развиващите се драмите вътре управата на федерацията (това предположение е добрият вариант!), за обсъждането на подобна опция в планинския шампионат не е останало никакво време, а не (лошият вариант) е било преднамерено пренебрегнато при промените на регулациите за сезон 2018. Планираното поредно събиране на борда на федерацията е насрочено за утре сутринта и шуменци очакват, че за поставеното на обсъждане предложение, ще се намери не само време, но и адекватно решение.

:: Въпреки всичко обаче виси въпросът,

защо шуменци чакаха два месеца до
началото на новия шампионат, за да
се сетят, че за опцията „предложение“?

колаж: rallyxpress
ФАКСИМИЛЕ от публикацията на RallyXpress от 17 април 2016 г., когато цъфна първия голям проблем с горивото в планинските състезания, превърнал се в 6-месечен спор за вярното тълкувание.