Шуменците с победата, Ангелов/Гаджев: 4-а титла

  • Home
  • Шуменците с победата, Ангелов/Гаджев: 4-а титла


РЕЗУЛТАТИТЕ от скоростните етапи и класирането след всеки един от тях – следете на живо в мрежата ТУК.
Допълнителният правилник на финалното рали от шампионата за 2021 г. – виж ТУК
Допълнителна информация за състезанието може да намерите и на официалната страница на шуменци – ТУК

СЛЕД ПАУЗА от 16 години шуменски екипаж Мартин Сурилов/Здравко Здравков (на снимката, Мицубиши Лансър Ево 9) спечели финалното състезание от шампионата на България. Двамата състезатели на Шумен Атоспорт завършиха първи в 51-ото рали Стари столици, прекъсвайки близо дългата почти две десетилетия пауза, след като. друг местен екипаж – Данчо Данчев/Златан Илиев завършва в това състезание като първенец от 2005 г. Местните любимци пред собствената екзалтирана публика спечелиха 5 от 9-те етапни победи и след 53:23.0 мин. завършиха с преднина от 20.2 сек пред шампионите на България през последните три години Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (Мегапорт, Шкода Фабия R5 Ево) и с 3:02.5 мин пред другата Фабия на „мегапортите“ – тази на Антон Титов/Динко Георгиев.

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
ЗАПИСАХА СЕ В ИСТОРИЯТА НА НАЙ-СТАРОТО РАЛИ… Мартин Сурилов и Здравко Здравков направиха онова, което непълнолетните шуменски фенове не бяха виждали – местен екипаж да се разпише като победител в Стари столици.

Но с това си класиране действащите шампиони на България Ангелов/Гаджев (237.8 т.) препотвърдниха четвъртото си поредно звание, което обаче стана реалност на тридесетина състезателни километра преди финала на ралито пред Арена Шумен.

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

СЕРИОЗНО ТАКТИЧЕСКО КАРАНЕ… Без да стигат до предела на разумните рискове и правейки точна преценка за възможностите си в „столиците“, Ангелов и Гаджев заложиха на сигурното завършване и 4-ата поредна титла. Това стана след истинска техническата драма в „столиците“, разиграла се преди половината на неделния ден. Повреден диференциал в Мицубиши-то на преките съперници на Ангелов/Гаджев – екипът на Дианел Рейсинг Тим Георги Василев/Стефан Добрев (Мицубиши Лансър Ево 9) ги извади, както от състезанието, така и в последния етап от битката за титлата. До този финал на сезона и след Сърбия Рали, двамата изоставаха от повелите в първенството лидери с 8 т. от лидерите и след пропадналото състезание ще завършат годината втори с актив от 180.0 т. „Най-накрая започнах да карам… по-бързо“, заяви Ангелов, който се възползва от тактическата езда на пазещият овехтялата си техника Сурилов, и спечели последователно и Лозево 2 (6.96) и валидната като пауърстейдж Валери Великов с бонуса от 5 т. за годишното класиране.

За първи път и само след две състезания с напълно нов и непознат автомобил като Шкода Фабия R5, на подиума стъпи Антон Титов, който с актива си от Шумен ще завърши като трети в годишното класиране (виж текста във второто каре с неофициалното класиране на първенците за 2021 г.).

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

ДВОЕН БРОНЗ… Само след две ралита в топ-класата на националното първенство, Антон Титов и Динко Георгиев си запазиха бронзовото стъпало на главния подиум в шампионата, дублирайки го с третото място и в RC4. Вторият ден от Стари столици бе маркиран от предварителното разположение на силите в кервана и времевите разлики в подреждането, за които след драматичния съботен ден край Шумен, не се намери и един екипаж, който да оспорва с рискована езда на самия връх на атаката. След един изпълнен с драматични обрати сезон, екипажът на JPR Даниел Попов/Ангел Башкехайов (Пежо 208 Рали4), направи силно представяне в Шумен и завърши 4-и и начело на своя клас RC4.

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

УСПЕХ ВЪВ ФИНАЛА, КАКТО И ЗАПОЧНАХА СЕЗОНА… Състезателите на JPR Даниел Попов и Ангел Башкехайов без видимо усилие влязоха в първото каре на Стари столици и показаха, че силното начало в България е било напълно закономерен успех с новия им автомобил. Пети в подреждането са Денис Станчовски/Явор Брънков (Престиж, Пежо 208 R2), които до последния момент водеха здрава битка със състезателите на Бултранс Рали Тим Христо Атанасов/Марин Иванов (Ситроен С2 R2, 6-и в генералното класиране). На двамата от Велики Преслав, които познават етапите в региона, не достигна обаче малко, за на направят още по-добро класиране. Но тези „столиците“, както и миналогодишното Сърбия Рали, не бяха състезанията за лидерите на RC4 (след преминаването на Титов в елитния списък на RC2 -бел. ред.) – Дилян Станков/Йордан Йорданов (Булсим, Пежо 208 R2). „Не зная какво ми става – пак ударена джанта, пак удар в бордюр? “ – връща се година назад в спора си със Станчовски сливенският пилот.

снимка за rallyxpress: ивайло старчев/варна

ПАК КАТО В СЪРБИЯ, НО ТОЗИ ПЪТ С ПОВЕЧЕ ШАНСОВЕ ЗА ВЕТЕРАНА… Дилян Станков и Денис Станчовски – втори пореден сезон на сериала в спора за RC4… Този път в Шумен, въпреки гафа с поредната строшена в бордюр джанта, сливенският пилот успя да опази аванса си за титлата. Доста разочароваща ситуация, като се има предвид това, че в класирането за „класната титла“ той имаше аванс пред панагюреца, в който в края на неделния ден почти бе отписал и трудно можеше да се добере до първото място в шампионата, което през септември 2020 г. загуби край Врънечка баня. Втора поредна победа в RC5 спечелиха семейство Йорданови – Пепи и Любка (Ботевград, Хюндай i20 Купе) и без да пазят фамилна тайна, стискаха палци изобщо да завършат в Шумен. „На първата лозевска [отсечка] станахме без 4-а скорост, изтече маслото, поля се върху колелата…“, коментира по време на последния сервиз шампионът за миналата година в този клас. За него завършването тук имаше огромно значение заради подиумната компенсация в годината, в която неудачната България практически го лиши от реалната защита на званието.

снимка за rallyxpress: ивайло старчев/варна

БАВНО, НО СЛАВНО… Пилотът от Върбица Сашо Стайков направи тактическо състезание, затваряйки сезона повече заради шампионатните точки, отколкото заради висока скорост и рисковано темпо. Също без никакви излишни рискове, до края в Шумен (5-и в класирането на същия този клас) завърши шуменският екипаж Сашо Стайков/Еди Сивов (Хюндай i20 Купе), но точките от този финал за пилота от Върбица стигаха, за да сдобие с първата си национална титла след по-малко от година от дебюта си в спорта. Онова, което очакваха в екипа на Флат-аут, особено след „техническата нула“ за Ясен Обретенов/Калоян Шантанов (БМВ Серия 1), се изпълни сто на сто – съекипниците им Тодор Атанасов/Владимир Ичеренски (ВАЗ 2108) материализираха авантажа си до момента, превръщайки го в шампионска титла в групата за 2021 г. „Да, да – напълно  консервативно каране оттук нататък“, коментира за сайта с новините в българския автомобилен спорт пилотът и се бетонира в крайното класиране на 9-ото място и на първата позиция от всички нехомологирани автомобили. Впрочем развоя на шуменската игра за половината дузина от Е1 се разви така до неделя, че дори и да се опитваше да се качи нагоре в подреждането, за Тодор Атанасов би било крайно нерационално, след като остана единствената кола от тази група, оцеляла до финала пред Арена Армеец.

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

ПОСЛЕДНИТЕ ОЦЕЛЯЛИ… и позлатил вицешампионската си титла от миналото първенство – Тодор Атанасов и Владимир Ичеренски.

ЕТО И СПИСЪКА на първите шестима в общото класиране на завършилия шампионат по рали: Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (Мегапорт Рейсинг, Шкода Фабия R5 Eво) – 227.0 т., следвани от Георги Василев/Стефан Добрев (Дианел Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9) – 180.6, Антон Титов/Динко Георгиев (Мегапорт Рейсинг, Шкода Фабия R5) – 168.0, Мартин Сурилов/Здравко Здравков (Шумен Аутоспорт, Мицубиши Лансър Ево 9) – 122, Дилян Станков/Йордан Йорданов (Булсим, Пежо 208 R2) – 100.4, Христо Атанасов/Марин Иванов (Бултранс Рали Тим, Ситроен С2 R2 Макс) – 80.6 т., и др.

:: Клас RC2 – Мирослав Ангелов/Георги Гаджев – 208.2 т.

:: Клас RC4: Дилян Станков/Йордан Йорданов – 151.4 т.
:: Клас RC5: Сашо Стайков/Еди Сивов – 202.4 т.