Шуменския клуб: нонстоп работа за края на сезона

  • Home
  • Шуменския клуб: нонстоп работа за края на сезона


ДОПЪЛНИТЕЛНИЯТ правилник на финалното рали от шампионата за 2021 г. – виж ТУК

Допълнителна информация за състезанието може да намерите и на официалната страница на шуменци – ТУК

Резултатите от скоростните етапи и класирането след всеки един от тях – следете на живо в мрежата ТУК.

ДО ФАКТИЧЕСКОТО начало на 51-ото рали Стари столици остават три дни, но за организаторите от АСК Шумен Аутоспорт финалът на първенството по рали за 2021 г. реално е дошъл още от месец назад. Е, както си му е обичайното за такова състезание напрежение, то се увеличава в всеки изминат ден. Още повече, че в първото от шестото десетилетие издание на „столиците“ ще претърпи голяма, трета поредна промяна в организацията си. След като през 80-те години всичко около ралито бе базирано в стария Мадара-хотел, а през 90-те – в хотел Шумен, сега най-старото българско автомобилно състезание се мести в центъра на града. Онова, което в АСК Шумен Аутоспорт планираха за юбилея, но така или иначе пропадна – Арена Шумен и центърът на града да бъдат акцента на състезанието, сега се случва реално. Макар в схемата на състезанието да няма особени значими промени, от тази уикенд назад остават множеството спомени и кадри и от градския етап (върху паважа – бел. ред.) пред Мадара, стотиците снимки и видео-кадри от старта и финала пред Шумен Хотел.

снимка: архив на rallyxpress (неизвестен автор)
ЦВЕТЕН СПОМЕН ОТПРЕДИ 43 ГОДИНИ… (градският етап на Стари столици 1978) В първия ляв завой – в край на кадъра – Илия Чубриков (№1) е повел колоната в класа над 1600 куб. см. Като се има предвид, че трасето на този пролог вървеше успоредно на сегашната главна улица, минавайки и зад гърба на военното училище и преди са се върне на старт/финала, може да си представите каква и колко многобройна публика се събираше само за този скоростен етап. Тогавашната милиция я определяше като „голямо множество“, но реално дори и вечното дерби Левски-ЦСКА събираше по-малко зрители.

„Работи се, както се казва – „трудоден след трудоден“ – поясни за сайта с новините в българския автомобилен спорт директорът на състезанието Валери Балабанов-Барни. „Смятам, че най-важното е, че онова, за което не стигна времето да бъде направено за двете шуменски трасета от рали България в средата на май – върбишката и новоселската отсечки, сега е свършено.

снимки: организатори от аск шумен аутоспорт

СЛЕД КАСТРЕНЕТО И ЧЕТКАНЕТО… (обичайната работа през уикендите за хората от шуменското АСК) – подготвят се и паната с имената на рекламодатели и спомоществователи на „столиците“. Състоянието на тези два теста, независимо, че става дума само за „кърпежи“ по думите на Балабанов, значително е подобрено, а и е направено всичко, за да се направи видимостта на екипажите максимално добра. Домакините от АСК Шумен Аутоспорт в момента обработват писъкът с получените заявките за участие – първият регистриран екипаж е този на Даниел Попов/Ангел Башкехайов (JPR, Пежо 208 Рали4). Както повеляват правилата, а и по известната рали-традиция, с №1 колоната ще бъде водена от победителят в последните две издания и лидер в класирането на шампионата по рали преди неговия край – Мирослав Ангелов (Мегапорт, Шкода Фабия R5 Eво). Ето и по-важните факти от юбилейното издание: