Шокиращ Кале! Вещае ли той рязката смяна на поколенията?

  • Home
  • Шокиращ Кале! Вещае ли той рязката смяна на поколенията?


БЕЗ КАКВОТО и да е преувеличение – направеното от Кале Рованпера е за учебниците в този спорт и то за раздела със златните страници на WRC. Защото на 19-години няма нито един пилот, който е печелил подиум след два старта. В импровизираната ранг-листа финландецът вече е начело, оставяйки зад себе си великия Льоб (от 3 старта), Лапи (4), Ожие (8), Танак (13), Нювил (16), Солберг (23) и Хирвонен (37). Заради коректността обаче трябва да се отбележи, че Тони Гардемайстер печели първия си подиум (също „бронзов“) още с първото си участие с WRCar (СЕАТ Кордоба WRC) в Нова Зеландия през 1999 г., когато обаче е вече минал 24 години. Впрочем в кариерата на Гардемайстер това остава единственото впечатляващо постижение.

ШОКИРАЩИЯТ финал на 19-годишният Кале Рованпера безснежното Швеция Рали вчера се очакваше. Още повече, че качествата на хлапето бяха очевадни години преди още да е стъпил в WRC2 преди две години, където завърши 3-и в края на сезона. Първото място при „профитата“ в WRC2 миналата година подсилиха очакваното през 2020 г. Друг е въпросът, че наричаният вече вундеркинд в ралитата финландски тийнейджър поднесе изненадата си доста по-рано от очакваното това да се случи след още два-три старта в сериите. Отгоре на всичко Кале записа с „първо“ в кариерата си най-добро време в шейкдауна, първи спечелен скоростен етап, първа победа в пауърстейджа и като следствие на това – първия си подиум. И то от два старта с автомобил от категорията WRCar! И след всичко, което отиде във витрината на пилота да са каже за него, че е направил нещо невероятно, ще си е направо малко! Просто защото остава да ни изненада с първата победа в WRC, която много вероятно ще дойде още през тази година.

:: Избраните най-добри 9:45

мин от Швеция Рали може
да видите ТУК, в този клип,
направен от Passats de canto Стане ли това, сънародникът му Яри-Мати Латвала, все още притежаващ марката „най-младият пилот, печелил WRC“, ще трябва да застане на второто място.

колаж: rallyxpress
РАДОСТ ВЪВ ФЕЙСА… Постнатото от Кале Рованпера послание към неговите последователи в социалната мрежа. Започва с краткото: „Да!“, което трябва да подскаже, че за пилота този резултат е бил въпрос единствено на време (горе). В центъра на всеобщия интерес, след като за два дни се превърна не само в изграваща, но и в ярко светеща звезда. (долу)

В деня, в който младежът спечели първия си подиум, той беше точно на 19 години,4 месеца и 15 дни. И понеже е сигурно, че няма да чакаме много-много за първата му победа в шампионата, да кажем, че това ще стане далеч преди следващите 3 години и 118 дни, което би го изравнило по възраст с Латвала и победата му в Швеция Рали през 2008 г.   „Няма начин, просто няма начин, Томи [Макинен] да не му „слага“ спирачките, поне още за пет-шест ралита“, коментира д-р Тодор Христов от Англия. Доктора минава не само за признат познавач на британските ралита, за които няма записано и едно „неизвинено“, но е и страстен почитател на хлапето Кале. Да приемем, че в тезата на добрият познат на половин дузина британски пилоти е прав, то тогава възможно ли е в Швеция, свършеното от младежа е било със „спирачките“ от шефа? Ако може да се приеме тази хипотеза, то какво ли ни очаква от Рованпера-младши по-нататък…

снимка за rallyxpress: лична фейсбук страница на рованпера-младши

ШОУ ВЪРХУ СНЕГА, КЪДЕТО… ГО ИМАШЕ В ШВЕЦИЯ… В трите дни на пролетния вариант на зимния спринт, Кале Рованпера правеше истински представления върху онези трасета, върху които снегът не беше си заминал… Прегледайте записа от паурстейджа на Швеция и внимателно проследете реакциите на шесткратният световен шампион Себастиян Ожие. Той беше победен и от бившия си партньор във Форд, и от новия си съекипник в Тойота! Неотдавна в специализираните сайтове се появиха приказки, как Томи Макинен щял да се опита да задържи Себ в екипа и след края на 2020 г., когато французинът ще иска да излезе от играта. И как точно ще се случи това с продължението на договора на французина, при положение, че за шеф на Тойота Газоо Рейсинг не съществуват опции да изпусне изгряващата звезда на финландецът, нито път набиращият обороти Елфин Евънс. Ожие със сигурност е бил най-разочарован не от победата на уелсецът, колкото от това, че директния му двубой с Кале, изразен в обичаен цифров резултат завърши 5:4! Този спор започна с победа в първия ден (3:1) за Кале и нощуване с преднина от една позиция и 3.5 сек.

колаж rallyxpress: стоп-кадри от wrc.live

НЯМА КАК ДА СИ ПРОСТИ… (вляво) Кале е свил плътно устните си, след като в първия обратен завой на скоростния Торсби изтърва Ярис-а и загуби ценни секунди. Ядът на хлапето обаче по-вероятно идва от това, че заради тази грешка Ожие възстанови равенството в събота вечер и излезе, макар и с малък авантаж, едно място пред младежа. В края на съботата Ожие доведе вещата до „хикс“ (4:4) и с обърнати позиции за последната шведска нощ – 4-о срещу 3-о място за бившия шампион. Но и с изнервящата разлика между двамата преди финала в неделя от само 0.5 сек, с която Ожие бягаше на хлапето. Останалото е ясно, видяно е и вече е минало през дисекцията на анализаторите. Дали обаче за всичко онова изключително шоу, с което Кале Рованпера се оказа в епицентъра на вниманието на медии, фенове и цялата рали-общност не се крие нещо по-важно, нещо което изпускаме от общата картина на световните серии? Според сайта с новините в българския автомобилен спорт, освен абсурдното положение на Швеция Рали, второто от серията състезания тази година може би е истинското начало на рязката смяна на поколенията. Тази възможност RallyXpress предвиждаше още в лятото на 2018 г. Поводът, разбира се, беше именно Кале! Онова, което изпускаме обаче е, че в колоната беше и… Оливър Солберг (Шкода Фабия R5), 18-годишният наследник на норвежката фамилия. В края на своето 4-о рали Оливър също завърши на подиума в WRC3, печелейки първите си 15 т. от сериите. И – отбележете – той записа най-малката разлика в пауърстейжда, отстъпвайки с 0.1 сек на Фау-Вето на Яри Хутонен!

снимки за rallyxpress: лична фейсбук страница на оливър солберг

И ТОЙ ГОТОВ ДА ПОКАЖЕ, ЧЕ ИМА ШАМПОНСКО Де-Ен-Ка… В първия си старт за годината наследникът на кланът Солберг направи най-малката разлика във финалния скоростен етап, завършвайки само на 0.1 сек от прекия си конкурент. А след Швеция, според изчисленията на сайта, този тийнейджър ще е на 3-ото място в класирането, делейки го с французина Ерик Камили. Да казваме ли, че в люпилнята на бъдещи победители – JWRC, което започна в Карлщад с впечатляващия лист от 16 екипажа, поне половината от участниците се очаква да пробият нагоре в следващите два-ти сезона?

Ще видим, дали Швеция Рали ще се запомни с оан-тим шоуто на Тойота или ще се окаже повратната точка, след която все по-трудно да се намира „…място за старите кучета“.

» 30 000 зрители за завръщането. Толкова зрители очакват организаторите на завърналото се в световните серии новозеландско състезание през септември. За това директорът Майкъл Голдстейн на ралито е осигурил Маунт Смарт Стейдиъм (на снимката долу) в Окланд, на който в петък и събота ще бъда проведени двата супер-специални етапа. „Разположението е такова, че спокойно ще  разположим и сервизния парк на ралито така, че да е най-удобно за зрителите на нова Зеландия.“

» Няма нищо сигурно за Понтус. Най-вероятно е бившият пилот на Шкода Моторспорт Понтус Тидеман (на снимката долу) да остане за целия сегашен сезон единствено с участието си в домашното Швеция Рали. Той стартира там в категорията WRC2, завършвайки със своята Фабия R5 на третата позиция, на повече от половин минута зад победителя в категорията Мадс Остберг. „Нямаме никакви планове за бъдещето – казва Понтус. – Искахме тук [в Швеция] да вземем възможно най-доброто, а после да видим какво ще можем да направим за 2020…“

» Добавка в натоварването. Дани Сордо и Отт Танак ще стартират в първия кръг от първенството на Португалия – Серас Рали. Двамата ще карат Хюндай i20 R5 като част от макадамовата добавка към подготовка на Хюндай Моторспорт за Гуанахуато Рали Мексико в първата половина на следващия месец.

» На върха само след 3 сезона. Такава е равносметката на италианското Рали ди Рома, което бе признато за най-доброто рали от шампионата на ФИА за Европа през 2019 г. Припомняме, че Рали ди Рома попадна в календара през есента на 2017 г.