Шарени сесии в Стара Загора, двама дублират сезон 2016 г.

  • Home
  • Шарени сесии в Стара Загора, двама дублират сезон 2016 г.


РЕЗУЛТАТИТЕ от съботните квалификации и утрешните три старта на отделните серии за писта Стара Загора могат да бъдат видени ТУК.

ДВАМА ОТ ТРИМАТА миналогодишни победители в квалификациите за утрешния трети старт от първенството на страната на затворен маршрут – Стара Загора, днес повториха успехите си от преди година. За разлика от слънчевия септември миналата година, сега старозагорското трасе се оказа „шарено“ – от прокапващ дъждец, през – както му казват пилотите – „лигава“ писта, до изсъващ асфалт.  

Ерменко Ерменков (Джордан Рейсинг Тим, Ситроен Саксо) и Иван Влъчков (КА2 Рейсинг Тим, Хонда Сивик) спечелиха най-добрите позиции в сериите Спорт и Туринг, а шампионът Пламен Камбуров (на снимката, Автотранс, Мицубиши Лансър Ево 9) се разписа днес като най-бързия пилот в серия Макси.

Ерменков, който практически стартира в състезанието днес благодарение на играещият ролята на механик тук Александър Димитров-Пъчката, направи две първи времена – 1:34.920 и 1:43.830 мин (втората сесия – на мокро трасе), изпреварвайки лидера в класирането до момента Искрен Веселинов (Хоби кар, Хонда Сивик) с 0.3сек и с близо секунда действащият шампион в серията Симеон Симеонов (Казанлък Моторспорт, Хонда Сивик).

снимка за rallyxpress: асен илиев

ЗАПЛАШЕН, ИЗНУДЕН, ПРИНУДЕН… Заплашен от с бой от Пъчката, изнуден от конкуренцията, принуден да защитава престижа си, Ерменко Ерменков спечели и двете квалификации за писта Стара Загора. „Ако не беше Пъчката, за да поиска „да ме набие“ за новия вариант на скоростната кутия, почти се бях отказал – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Ерменков. – Но съм изненадан, защото със сериен агрегат давам дреме, което е по-почти 2 сек. по-добро от миналогодишната ми сесия. А и много колеги ме предизвикаха с това, че съм се бил уплашил, че ще ме победят тук.“ Каращият в изключително напрегнатата програма през сезона шампион на Туринг Иван Влъчков си гарантира полпозишъна само след 8 обиколки и с нов рекорд на трасето – 1:29.352 мин за 2920 м.

снимка за rallyxpress: асен илиев

ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ – ПОГЛЕД ОТЗАД… В напрегнатата двойна програма през сезона – национална и интернационална, най-младият шампион на България Иван Влъчков става все по-бърз и все по-сигурен. Това време му гарантира не само най-доброто място в решетката, но и възможността да не кара във втората сесия. „Причината е, че сме слезли с много повече от 2.5 сек от миналогодишната квалификация. А и във втората сесия заваля дъжд и не исках да рискувам.“ Втората квалификация бе спечелена от Стефан Панчугов (Казанлък Моторспорт, Хонда Сивик) – 1:33.822 мин, но това време му осигури едва третото място в решетката (зад гърба на Влъчков), защото Станислав Паришков (Дианел Рейсинг, Опел Кадет) бе успал вече да запише 1:32.714 мин, преди в 5-ата обиколка 5-а скорост на колата му да го предаде.

снимка: rallyxpress

РАННО НАЧАЛО НА ТРЕТАТА СМЯНА… Станислав Паришков следи работата на механиците, които веднага след първата сесия започнаха работа по ремонта на 5-ата предавка в Опел-а. „Имаме резерв за утре, това е което се налага от анализа на он-борд записите – коментира за сайта с новините в българския автомобилен спорт Стамен Влъчков, баща и  мениджър на шампиона. – В бързата обиколка Иван застига два автомобила, значи има потенциал за утрешното състезание, но дали ще го използва, ще зависи единствено от развоя на състезанието.“ Авантажът от 0.14 сек в най-бързата си обиколка (6-а), която Пламен Камбуров успя да направи на чисто трасе и в отсъствието на спечелилия първата сесия с 1:21.620 мин пилот на КА2 Рейсинг Тим Константин Маршавелов (Мицубиши Лансър Ево 10), е единствената разлика в челната тройка на Серия Макси. „Все още не съм гледал записите от он-борда, но поне аз, като механик, съм много доволен от това, как е настроен автомобила“, заяви за RallyXpress Лъчезар Воденичаров, шеф-механика в екипа на Автотранс. Действащият шампион в серията утре ще стартира от първа позиция, вляво от Пламен Камбуров ще е най-сериозният му опонент – Константин Маршавелов, а на третата позиция – появилият се за първи път след силно оспорваното планинско Шипка-Дамасцена Илия Царски (Автоцар, Мицубиши Лансър Ево 9).

снимка за rallyxpress: асен илиев
ТРИОТО ЗА УТРЕШНАТА ИНТРИГА… Пламен Камбуров, Константин Маршавелов и Илия Царски се насочват към старта за първата обиколка в 20-минутната първа сесия от съботните квалификации.

Той завъртя най-бързата си обиколка в 4-ата обиколка на заралийското трасе, постигайки 1:24.272 мин. „Честно казано във втората квалификация излязох с мокри гуми, разчитайки че постигнатото от първата сесия време (1:22.815 мин, следна скорост от 126.934 км/ч. – бел. ред.) няма да бъде подобрено“, обясни за сайта Константин Маршавелов продължилата му едва 5 тура втора сесия. В обяснението на пловдивчанина има доста логика, след като при първото излизане на трасето днес той бе по-бърз от шампионат Пламен Камбуров 1.980 сек и с 1.376 км/ч.

От друга страна това е един от малкото, за да кажем единственият случай, в който пловдивчанинът кара толкова кратко в квалификация. Дали не става дума за тактика тактика е въпрос, на който отговорът със сигурност знаят в отбора, а евентуално му потвърждение или опровержение ще се научи утре след обед.