Шампион от авто-кроса ще се пусне за сефте в планинското

  • Home
  • Шампион от авто-кроса ще се пусне за сефте в планинското


:: Събота, 8 юли 2017 г.:  9:00 до 12:00 ч. – административен и технически преглед в кафе Гранд Империал и пред Община Горна Оряховица; 12:00 ч. – Официално откриване на състезанието; 12:15 ч. – Отвеждане на участниците до състезателното трасе; 12:40 ч. – Първо заседание на спортните комисари; 13:15 ч. – публикуване на стартовия списък за тренировките; 13:30 ч. – Брифинг със състезателите в района на старта; 14:00 ч. – Старт на първия от трите тренировъчни манша; 19:00 ч. – Публикуване на стартовия списък за състезанието.
:: Неделя 10 юли 2017 г.: 10:45 ч. – Откриване на състезанието; 11:00 ч. – Старт на състезанието в три манша; Публикуване на резултатите и награждаване – веднага след финала на третия манш.

39-ГОДИШНИЯТ бивш национален първенец в авто-кроса от 2004 г. в дивизия „Супер-бъги“ Веселин Благов (на снимката) ще направи своя дебют в скоростния планински шампионат този уикенд в Лясковец. Но дебютът реално ще е дублиран, защото Благов ще стартира с напълно нов автомобил в категория НС1, който о прототип на Форд Фиеста S2000. „Направен е в халетата на пазарджишкия сервиз Кона-АС и е произведен с усилията на всички от сервиза“, каза днес преди обед за сайта с новините в българския автомобилен спорт пилота. В първото си планинско от своята автомобилна кариера (Благов се състезава в авто-кроса от 2003 до 2005 г. с бъги, което също е произведено в Кона-АС), Благов ще бъде пилот на казанлъшкия ЕФКО Рейсинг Тим. „Колата е изцяло тръбна конструкция с двигател, който е разположен централно“, допълва пазарджиклията. Според регулациите това е автомобил от категорията E2/SH. Автор на този проект е Ангел Славков, който работи по Фиеста-та в продължение на цели три години. „Ами защо такъв автомобил… защото в един момент ти се приисква – айде да направиш нещо по-различно, затова – категоричен е Станков. – Работим и в момента. Нали добре се знае, че на българинът винаги не му достига… един ден!“

снимка: кона-ас
ЧЕРНО И БЯЛО… Веселин Благов е застанал до новия си прототип Форд Фиеста S2000, който за първото му състезание ще бъде без никакви рекламни стикери – като чисто нова „бяла техника“.

Славков е крайно откровен, определяйки ситуацията около дебюта като „…не знаем къде се намираме. Никакви тестове няма да правим, нали си казахме, че не ни стига един ден.“ Преди около две седмици пазарджиклиите имали намерение да правят изпитания на пловдивската писта Дракон, но пак поради вечно недостигащото денонощие, и това отпаднало от програмата за подготовката им. Славков: „За нас сега е важно да стартираме и да видим колко сме високи в редицата. Човек може да си мисли, че е много висок, ама докато не застане в редицата, нищо не се знае.“ като двойни дебютанти екипът на Кона-АС не си пожелава нищо друго, освен шест пъти да види финала на трасето в планинско Раховец-Лясковец. „Това е истината – отиваме без цели, отиваме единствено с намерението да стартираме и да финишираме. Нищо друго не ни интересува.“ Впрочем, заради дебюта на Весо Благов, НС1, което иначе щеше да е без пълен клас, реално спасява точките и за това класиране. Което пък означава, че както и да се движат в състезанието Благов и Фиеста-та, ако видят 6 пъти финала на лясковското трасе, ще запишат и първите си точки още от дебютното си състезание. Ето най-важните факти от миналогодишното състезание на Раховец-Лясковец: