Шампионът Тихомир Стратиев дебютира с Форд Фиеста Прото

  • Home
  • Шампионът Тихомир Стратиев дебютира с Форд Фиеста Прото


ЗА ВТОРИ ПЪТ в автомобилната си кариера, Давид Кварацхелия (на снимката), след като пожъна успехите на национален шампион, спечели Европейския Рали Трофей в клас ERT2 и е носител на трофея в Балканската купа на ФИА, натурализираният българин ще се яви в ролята на тимов мениджър. Появата на Кварацхелия в българския автомобилен спорт, преди сам да седне зад волана на избрани състезания, а след това да е партньор на един от най-успешните пилоти у нас – Пламен Стайков, стана като тимов мениджър на грузинското хлапе Гога Кодуа, което направи дебюта си в България на 16 юли 2009 г.

НОВИНАТА от първата официална пресконференция за юбилейното рали България – за 50-ото издание на най-голямото българско автомобилно състезание, националният шампион в ралитата за 2017 г. Тихомир Стратиев (на снимката) сменя досегашното си Пежо 208 R2 с Форд Фиеста Прото, наета от Полша. „Да, автомобилът и екипът са наети за целия сезон, което означава, че до края на годината ще бъда обслужван от инженерите и механиците на Стец РалиАрт – обяви днес по телефона за RallyXpress пилотът на Марина Моторспорт. „Де факто преговорите и подписването на договора със Стец РалиАрт стана преди два дни в Урседов, недалеч от гр. Гжежов.“ В Полша шампионът прекарва три дни, в единият от които участва и в тестове на специално отцепено трасе („Ама направени така, както са всички изисквания – полиция, линейка…“ – Стратиев) с вицешампионът на Полша Якуб (Колин) Бжежински. Да припомним, че цялата досегашна кариера на варненеца от 2006 г. във Виктори София Рали насам е била базирана на атмосферни автомобили с 2WD, а Прото-то е куатро и с турбина. „За първи път ми беше и да седна на дясната седалка и никога повече няма да ми се случи – обяснява Тихо. – Не искам да изпитвам „онова“ – казано на шега де -, което им се налага да изпитат ко-пилотите.

снимка: официален сайт на стец ралиарт
ПЪРВИ СТЪПКИ В ШАMПИОНАТА BG Прототипът на Форд Фиеста, конструиран и изработен в Стец Ралиарт ще направи дебют в шампионата на България, в чийто първи кръг ще го представи Тихомир Стратиев.

„През цялото време „пъшках“, „ахках“ и „охках“ в разговорното [устройство] с Колин. С мен беше и мой приятел, който след тестовете каза, че никога не ме е виждал толкова блед…“ Другата промяна, която е в екипажа на Марина Моторспорт е, че първият навигатор на Стратиев отново се връща на дясната седалка. Това става за втори пореден път от 2017 г. насам и „…пак ще е подарък за неговия рожден ден, така както беше подарък за празника му през 2017 г., както стана при първия ни старт в София през май през 2006 г.“ Но този път разликата е, че освен подарък, това ще е сюрприз за Здравко. „Защото, стартирайки тогава във Виктори Рали София и двамата мечтаехме да се състезаваме с такъв автомобил, така че искам да поднеса на Здравко тази възможност малко преди празника му.“

снимка: официален сайт на стец ралиарт

С ПЪЛЕН ЕКИП В ПОРЕДНАТА ВИЗИТА… Отборът на Ричи Стец ще се яви във Варна с цялата „рота“ за техническа поддръжка. Какво предстои на Стратиев оттук нататък? „Във вторник отново пътувам за Гжежов, където ще остана около два-три дни“, обяснява пилотът. Във втората визита Тихо трябва да се запознае подробно с автомобила, с който му предстои да направи пълен сезон в националното първенство, като в това време негов ментор при първите стъпки ще е Колин. „В Полша всички го знаят така, защото е шампион на страната в електронния шампиона на страната на Колин Макрий Рали. Бил е победите още преди да започне кариерата си и така му е останал и прякора – обяснява варненецът. – А колата (Прототипа) я кара много здраво.“

снимка: официален сайт на стец ралиарт

ЛИЧНО ПОКАНЕН… Якуб (Колин) Бжежнски позира със своята Форд Фиеста Прото, същата която в юбилейното България ще е арендована на Тихомир Стратиев.

ФОРД Фиеста Прото има силуетът и задното крило на миналата генерация Форд в WRCars (версия 2017), а холомогационният фиш е издаден от ФИА за категорията R4. Колата е карана до този момент от Бжежински, който този уикенд се качва на втория от трите Прото в гаража на Стец, за да кара в шампионатен кръг на страната от стартиралото Краус Рали Свидницки, Прото-то има мощност от 315 „коня“, а марките разходи го правят силно популярен в прибалтийските дъжави: Литва, Латвия, Естония и Полша.

Според договореностите със Ричи Стец, за старта на 10 май във Варна отборът ще пристигне с пълен екип от механици и инженери, а отделно Стратиев е поканил Якуб-Колин, за да започнат заедно първата частна адаптацията към новия автомобил. „Разбира се, ще направим тестове, тъй като настройките на автомобила са строго специфични, като преди това с Колин ще направим един оглед на трасетата и особеностите им, за да могат да се намерят най-добрите опции за сетъп.“ Стратиев обяснява накратко и каква е била неговата идея за заемането именно на такъв автомобил – освен чисто техническите характеристики и спецификата му, той е близо до R5, но в никакъв случай по-добър от тях, но за сметка на това разходите по неговата експлоатация са значително по-ниски. Това пък от своя страна говори, че с ангажимента си към шампиона на страната, Ричи Стец иска да направи и една впечатляваща реклама на Форд Фиеста Прото, при това точно в юбилейното рали България и по време на надпревара от ЕRT. Колата е изцяло концепция на Стец РалиАрт, като в „черупката“ на Форд фиеста WRC е вкаран двигател и почти 100-процента от механиката на Мицубиши Лансър Ево 10, секвенсионална скоростна кутия (6-степенна) и окачване Ригер.  

:: Да припомним, че това няма да е първото появяване на полският препаратор на българския автомобилен „пазар“, след като през последните 15-20 години той последователно работеше с Ради Козлеков (докато бившият президента БФАС бе в активна спортна форма), с Данчо Данчев, Илия Царски, Румен Дунев, Крум Дончев и живеещият в Полша български бизнесмен и силен финансов поддръжник на Дончев Влади Ангелов. Той е и един от първите пилоти, които сядат зад волана на Прото-то по време на Премиум Рали София-Свети Влас.


снимка: официален сайт на стец ралиарт

СТО НА СТО ПРОФЕСИОНАЛНО Едно ох халетата на Стец РалиАрт, в което са паркирани трите прототипа на Форд Фиеста, рабработени и пострени от екипа на полският препаратор.

„Надявам се, че за познавачите на българските ралита е ясна моята състезателна философия – карам така, че винаги имам и малък резерв. А при новата ситуация това означава, че в рали България няма да търся максимума, а реално ще търся опознаването на автомобил 4х4 и адаптация от атмосферните към турбинните двигатели.“

Варна, Пресцентър на рали България
В 18 Ч. НА 25 АПРИЛ изтече срокът за подаване на заявки за участие в Европейския рали трофей – Балкански рали трофей. В Дирекцията на юбилейното рали България 2019 са се регистрирани 38 екипажа, с добро международно участие. Все още не е минала крайната дата за подаване на заявките за републиканския рали шампионат за тази година. Кандидатите за разпределение на националните точки могат да обявят намерението си за участие в рали България-2019 до 18 часа на 6 май.

Да се надяваме, че до тогава листът на заявените ще набъбне още и през арката по време на церемониалния старт в петък ще преминат много повече от 40 екипажа.

Пристигане на автомобилите за откриване: 10 май 2019, 19:30 на бул. „Кирил и Методий” №2. (площада пред Катедралата „Свето Успение Богородично)

Церемониален старт на рали България-2019: 10 май от 20:30 ч. Първи етап: събота, 11 май: 08:00 ч. – 20:47 ч. Втори етап: неделя, 12 май: 8:30 ч.- 16:10 ч.

Церемония по награждаването – бул. „Васил Левски”, Варна, след финала.

:: Нека да подкрепим рали-състезателите и да аплодираме мъжката им битка и през трите официални дни на надпреварата.