Шампионът: сам срещу себе си, амбициите и хронометрите

  • Home
  • Шампионът: сам срещу себе си, амбициите и хронометрите


ВТОРИЯТ за сезона на класическите дисциплини анализ е за поставеното под титлата за ралиспринт индиго на екипажа на Мегапорт Рейсинг Тим. За Мирослав Ангелов и Георги Гаджев дублираният успех приключи във Видин, където в две от трите си победи от 2019 г. насам, Ангелов разчиташе на професионалната навигация на пловдивчанина. Какви бяха особеностите и на този шампионат, в който Ангелов се бореше повече срещу хронометрите и със самия себе си, предлагам още една гледна точка, която е на базата на събраната фактология и изводите, повечето от които се налагат сами от себе си.

В РАННИЯ след обед на 8 ноември Миро Ангелов и неговият навигатор Георги Гаджев получаваха по холивудски големия си наградния чек от домакините на ралиспринт Вида за първото място в състезанието и с това се затваряше не само ковидния сезон 20-20, но и екипажът клонира титлата си в ралитата с тази и от късия вариант на дисциплината.

Също това бе краят на един сезон, в който лидерът на Мегапорт Рейсинг Тим си заработи три титли в една година, рекорд който не бе постиган от един пилот в продължение на 27 години.

Така, както се развиват нещата у нас, много е вероятно това постижение още дълго време да не бъде коригирано.

Впрочем, както и в ралитата, така и в спринта, победата на двамата не беше нищо друго, освен сезон с очеваден фаворит и финал с предизвестен победител.

При огромното разделение в техниката, което съществува като цяло в тези две първенства у нас, друго не можеше да се очаква, а и нямаше как да се случи.

снимка: петко станчев/rallyxpress
САМОТЕН БЕГАЧ И НА СПРИНТОВИ ДИСТАНЦИИ… Миро Ангелов и Георги Гаджев бързат към първата за сезона победа в дряновския спринт, която ще им даде солиден аванс в началото на шампионата.

Защото за втори сезон шампионът е изправен сам срещу себе, сам срещу, амбициите си и хронометрите. То остава ли друго на самотния ездач?

Като ментор на пилота и човек, който следи от близо резултатите, времената и цялостната езда на екипажа, Пепи Гьошев е на мнение, че Ангелов непрекъснато подобрява възможностите си и карането.

Шефът на МСА обаче не прави сравненията, които май и в бъдеще ще останат само като важни бележки в няколкото тетрадки с анализи за екипажа.

снимка: rallyxpress
ВИДЕО АНАЛИЗ СЛЕД ВСЕКИ ЕТАП… Каквато е обичайната практика, Петър Гьошев и Миро Ангелов анализират поредния скоростен етап, а записките отиват в архива на шефа на МСА.

И през трите старта за спринта въпросът все оставаше един: не кой ще успее да победи Ангелов/Гаджев, а кой ще е вторият на финала. Година преди това ситуацията можеше да е мот-а-мот същата, ако бизнес интересите не бяха пратили Ангелов в Германия, вместо в Ихтиман и състезанието там да се превърне в интригуващ спринт, за първа победа на каращите тогава за Астра Рейсинг Тим Дани Попов/Ангел Башкехайов (Пежо 208 R2), но и за неподпечатана титла за Киро Тодоров/Жоро Аврамов преди Бургас.

В тази година, доста по-назад бяха Денис Стнчовски/Младен Карчев (Престиж Рали Тим, Пежо 208 R2), за които обаче сезон 20-20 се превърна в абсолютна реабилитация – две втори места, едно трето и вицешампионска титла.

Впрочем, ако в това първенство имаше някаква интрига и завръзката в нея да даваше облика на целия спринт за сезона, това беше тъкмо развоя на спора за второто място, а също и за титлата в RC4 между Станчовски, пилотът на Мегапорт Рейсинг Антон Титов, сливналията Дилян Станков (Булсим) и Никола Мишев (Моторспорт).

снимка за rallyxpress: драго петров/apix
В НАЙ-ВЪРЗАНОТО КАРЕ… Завършвайки втори на видинската Синаговци, екипажът Мишев/Я. Янакиев поднесоха първата от изненадите във финала за годината.

СЛЕД КАТО в продължение на 7 състезателни години първенството по ралиспринт минаваше под опциите 2 или 3 състезания, 2021 г. е планирана във вариант „каре“. За това заслугата е на АФБ, припознала организираното от Пещера състезание, но също така и общинските власти в Ихтиман, появили се като временен спасител през 2019 г. и останали в първенството за трета поредна година.

Всяко една от четирите „208“, приблизително еднакви като характеристики (изоставане на Станчовски заради диференциала), имаше потенциал да бъде първи асистент на чешката пушка в края на годината.

От карето най-точно изигра картите си 19-годишният панагюрец Денис Станчовски, добавил и „две щипки шанс“ към страстна битка за шампионата и агресивна езда.

В шампионат като спринта, в който участията са като револверна стрелба (няма време за „втори патрон“), Тони Титов загуби шансовете си с 11-ото място от Дряново, независимо, че се реабилитира със среброто във Видин.

Пак в Дряново Станков излезе извън трасето и записа „0“, допълнена от неучастие във Видин (удар в Сърбия), така че в отбора на Станчовски просто трябваше внимателно да подберат точната стратегия, залагайки вече и на сигурността.

Първия старт, в който имаше напрежение, се оказа Ихтиман, чиито финал не бе виждан в историята на автомобилното първенство. Всичко в Ихтиман трябваше да се решава на 100 м. от щаба на състезанието, в последния скоростен етап – 2200-метровия тест по улиците край централния площад в града. (виж ТУК)

ФАКСИМИЛЕ от публикацията на RallyXpress за финала в Ихтиман.

снимки за rallyxpress: назаем от ангел нешев

ПЪРВИЯТ ОТ ДВА УДАРА – ЛОШО НАЧАЛО НА ТЕЖЪК СЕЗОН… (горе) Бързият ляв завой на дряновската отсечка, недалеч от с. Груша, който подведе сливналията Дилян Станков и (долу) как пилотът записа първа „0“ в шампионата.

снимки: rallyxpress

БЛАГОДАРЕНИЕ НА СРЕДНОЩНИТЕ „БЕГАЧИ“… на домакините от Дряново се наложи с четки да чистят фракцията, извадена от местни неосъществени състезатели…

Преди него разпечатките на резултатите сочеха, че има две двойки екипажи, които преди последното спринтиране са със стопроцентови „хиксове“ в постиженията.

снимка: rallyxpress

„ЩРАК“ КОНКЕРЕНЦИЯТА НА ПО ‘ТРЕТ… Како всеки мениджър от високо профи ниво, така и Игнат Исаев внимателно следи за промените, които съперниците на Титов са направили по своите автомобили…

При това равенства,
еднакви до десета от секундата!

45 години съм по ралитата у нас, ама това чудо не се е случвало никога – казва тогава пред RallyXpress Петър П. Петров, един от най-ревностните фенове на ралитата в България. – Нямаше начин, ако това вече се беше случвало, щях да го запомня!“

„Петият скоростен – Ихтиман (2.20 км) си беше истинска драма, защото представянето в него трябваше да реши кой от двата екипажа, каращи Пежо 208 R2 – водещият до този момент тандем на Мегапорт – Антон Титов/Динко Георгиев или панагюрският младеж Денис Станчовски и новият му навигатор Явор Брънков, ще са първите асистенти на Мирослав Ангелов и Георги Гаджев (Мегапорт, Шкода Фабия R5 Ево).“

снимки за rallyxpress: драго петров/apix
ПРЕДИ СТАРТА И КАТО ФИНАЛ... Екипът на Динко Иванов внимателно проучва пътната карта на ихтиманския спринт (горе), но преди края на състезанието екипажът направи зрелищна катастрофа в последния скоростен етап (долу).

Така след два старта, в които напрежение имаше само зад гърба на лидера, стабилно окопан на върха, възелът за вице-титлата в спринта щеше да се реже – за радост на домакина Иван Иванов-Жико – до Бабините Видини Кули (виж ТУК).

:: Резултатите отВидин, можете да

видите НА ЛИНКА

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
НЕДЕВОЛЕН ПОГЛЕД НАД ЗАЩИТАТА… Дори и предпазната маска не може да скрие разочарованието на панагюрецът, че изпусна да направи сезон с три втори места.

НЕЗАВИСИМО, че за момента това не е отчетливо ясно, най-популярното и рентабилно първенство от шампионатния списък на класиките – планинските изкачвания, вече се сблъсква със задаващата се конкуренция на спринта. Причината в постепенното ориентиране на „класически ралиджии“ към далече по-рентабилният вариант на спринта. Той дава предимства като: пестене на машинен, финансов и времеви ресурс, а отделно е и точно толкова интригуващ, колкото и 3-дневните гонки. Дали това не обяснява логиката, поради която допреди три години в автомобилната власт имаше хора, които сериозно възразяваха срещу спринта, опитвайки се „да го съкратят“ до вариант “има състезания, няма шампионати”?

В последните две от четирите отсечки Станчовски завърши 2-и, Титов и Мишев по един път бяха вторите най-бързи пилоти след Ангелов.

И за втори път, след Ихтиман, вълнуващото беше под върха и отново това беше задочния спорт Станчовски vs Титов, но този път за кратко допълнен от Мишев.

На финалната снимка от церемонията по награждаването под крепостните стени, обичайно гледащият начумерено панагюрец, сега гледа направо заплашително.

Очевидно е, че тийнейджъра, макар да разбира, че става най-младия вицешампион в генералното класиране на спринта в България, явно никак не доволен от третото място във видинското надбягване.

При това в зверски спор с пилота на Мегапорт, който в края на Вида го изпревари с 8.27 сек, а преди това във финалните две отсечки Станчовски бе съответно на 1.11 и 2.10 сек пред него.

Дали е бил наистина зверски този спор, съдете отсъдете сами.

Но е безспорен един факт, който дава достатъчно материал за анализ: в спора за третото място на 7-километровата Синаговци, Денис успява трудно да се откъсне на Тони с разлика от 0.3 сек!

Така във финалния кръг за 2020 г. във Видин е записана най-малката разлика между двама състезатели в един скоростен етапи от спринтовото първенство след седем сезона, сочи проучването на RallyXpress.

снимки: rallyxpress
ЛИЦЕ СРЕЩУ ЛИЦЕ… Двамата пилоти – Денис Станчовски и Антон Титов готови за старта на видинския спринт и за единственият интересен, но предизвестен като изход спор за вицешампионското място през 20-20.

ПЪРВЕНСТВОТО в спринтовата дисциплина за миналата година бе надпревара, за която – ако имаше такава практика у нас – нито един букмейкър не би заложил и пукнат лев, като се има предвид, че и този паркур, както и рали надбягването бяха такива, че изненадите не се допускаха. Ако обаче биха станали, то тогава дори и най-малките залози за титла на друг екипаж, а не на този на Мегапорт, биха донесли много високи печалби. Така или иначе шампионите бяха определени, но по-важното е, че спринтовата вариация на ралитата получава все по-голяма популярност, като в същото време заради предимствата може вече да се открие и същата, както в планинските и пистите, диференциация на пилоти, търсещи единствено изява в спринтовите състезания.

» Стопроцентова успеваемост бе отбелязана в протоколите за 20-20, след като Ангелов/Гаджев спечелиха последователно победите в Дряново, Ихтиман и Видин, в което състезание пилотът регистрира хеттрик от първи места.

» Шампионите пропуснаха победата в един-единствен специален етап – Царева ливада в Дряново, в която победата бе отмъкната от вицешампионите за миналата година Денис Станчовски/Явор Брънков (Автоцар, Пежо 208 R2). Срещу Шкода-та на Мегапорт са записани 11 етапни победи, но и нито един случай през годината, в които екипажът да е позволил да бъде изместен от лидерството на колоната.

» Денис Станчовски, който през миналия сезон завърши втори в генералното класиране, стана най-младият вицешампион в дисциплината (първенец и в RC4), осребрявайки най-успешния сезона в кариерата си на 19 години 8 месеца и 28 дни.

» Общата дистанция на хронометрираните за шампионата километри през миналия сезон е 117.58 км, с 28.97 повече от целия състезателен сезон в планинските. Общият километраж на ралиспринт шампионата е точно 341.33 км.

» Нов екип бе организаторът четвъртото издание на спринта в Дряново, воден успешно от Диян Иванов (на снимката). През 2020 г. хората, които бяха в основата на идеята за нов спринт в Балкана още през 2016 г. използваха работещата добре до този момент първоначална схема за състезанието, но с уговорката, че имат твърдото намерение за следващите издания на надпреварата да променят разположението на скоростните етапи, както и дължината на отсечките.

» Само един от всички шампионски екипажи за 2019 г. успя през 20-20 да повтори титлата си от предишното първенство в спринта. Това бяха Емил Денев/Богомил Ненов (Мегапорт, Рено Клио RS), които дублираха успеха си в RС3.

» Екипът на АСК Жико-Моторспорт и Общината във Видин, остават не само единственият, но и най-щедрият домакин, който от появата на състезанието през 2014 г. неизменно връчват три чека на трите най-бързи екипажа – 2500, 1500 и 1000 лв. При това, сочената като най-бедна община в България, освен че е раздала на досегашните първенци от състезанията край Видин точно 35 000 лв., е и единственият съорганизатор на надпреварата, който покрива между 70 и 90 на сто от разходите за спринта. Отделно в кризисната и несигурна за шампионата 2018 г., Иван Иванов-Жико (на снимката на Драгомир Петров/APIX) бе с намрение и, както се казва – на една ръка разстояние, да направи и второ състезание, за да се запази първенството.

» В четири от седемте си домакинства видинското състезание през 2014, 2015, 2017 и 2020 г. е финал на сезона

» Дряновският спринт бележи включването в спорта на фамилията на побългареният от Веси Дескова французин от Клермон Феран Дамиен Беал. За двамата това бе първи пълен сезон в националното първенство в НС3 (на снимката от Петко Станчев/RallyXpress).

» Краят на миналото първенство дойде с най-голямата разлика в шампионските титли, като само в общо в 5 от категориите сезонът завърши, без да са излъчени шампиони (по-малко от 50 на сто участници в трите старта).

» Спринтът в Ихтиман е начело в класацията, като единствената надпревара от досегашните две открити и останалите 17 шампионатни старта, който е имал в схемата си повече от 4 скоростни отсечки – пет етапа през 2020 г. Изключения са откритата увертюра в Самоков през 2014 г. и комбинацията рали и спринт във Варна през същата година, когато отсечките са по 5.