Шампионите взимат първите позиции на писта Лики Моли

  • Home
  • Шампионите взимат първите позиции на писта Лики Моли

РАЗВОЯТ  на съботните квалификации в трите серии и двата старта на отделните купи – Енеос и Лада, както и резултатите от днешните пет старта, можете да проследите на познатия адрес

http://www.results.bg/

ДВАМАТА ШАМПИОНИ за последните два сезона в сериите Туринг и Макси – съответно Иван Влъчков и Константин Маршавелов безпроблемно взеха своето от първия кръг в пистовото първенство за 2019 г., заработвайки си полпозишъните на писта Лики Моли за неделните стартове. След началото на планинското първенство, шампионата по рали, това състезанието откри вчера третия от шампионатите на България за 2019 г. Трикратният шампион в „турингите“ Иван Влъчков (Дамасцена-Алба, Хонда Сивик) започва защитата на титлата и пътят към четвъртата със силна езда, като беше най-бърз и в двете квалификации – 1:05.830 и 1:05.820 мин за обиколка от 2048 м. Но двете почти еднакви време, както и факта, че както през последните две години Серия Туринг отново е слабо населена с конкуренти, а също и вида на Влъчков след края на дена говорят, че при подобен развой на шампионата студентът от НСА Васил Левски вече си е осигурил онзи авантаж, който от този момент му гарантира титлата поне на 1/3.

снимка: пресслужба на иван влъчков
ИМА ЛИ ИЗОБЩО НЯКОЙ, КОЙТО ДА СПРЕ ВЛЪЧКОВ… Рехава откъм конкуренти серия, силен автомобил и можещ пилот означават, че Иван Влъчков вече се мери в четвъртата си пистова титла.

Единствено технически причини, а не съперниците биха могли да попречат на Влъчков да спечели четвъртата си титла. За съжаление обаче това се подсказа днес, когато екипът имаше неизяснени от механиците проблеми с мотора на Сивик-а — заяде жилото на газта и на Влъчков се наложи да мине през тревата, заради което не можа да подобри много времето си във втората сесия. Тази вечер екипът от механици на Влъчков ще свали мотора, за да направи инспекция. Въпреки дребните технически неблагополучия, той изпревари съотборника си Давид Будев (Хонда Сивик) с 1.597 сек. Трети би трябвало да потегли ветеранът Стоян Апостолов (Елена Тим,  Хонда Сивик Тайп R). Това обаче единствено при положение, че проблемът с блокиралия двигателят бъде решен до старта в неделя, заради който проблем бургазлията не участва във втората квалификация. Четвърти на първите две редици на Лики Моли ще е Александър Димитров (ЕФКО Рейсинг, Фолксваген Голф) – 1:12.860 мин. Другият шампион, който започна сезона с полпозишън и по същия безконкурентен начин е пилотът на КА-2 Рейсинг Тим Константин Маршавелов – най-бърз и в двете квалификации- Пловдивчанинът постигна най-добри времена – 1:02.180 и 1:02.070 мин. В първата квалификация времето на Маршавелов бе с над 2 сек. по-добро от това на втория –  Александър Кръстев (Вромос, Мицубиши Лансър Ево 9) – 1:04.640. Пловдивчанинът успя да подобри още времето си във втората квалификация, като записа 1:02.070мин. И през тази година Маршавелов се състезава с автомобил Мицубиши Лансър Ево 10, което днес излезе на пистата с изцяло нов дизайн в благороден миши цвят.

снимка: пресслужба на константин маршавелов

САМ СРЕЩУ ХРОНОМЕТРИТЕ… За действащият шампион в Серия Макси Константин Маршавелов сезонът започва според очакванията – силна квалификация за Лики Моли и първи полпозишън за годината. „Ами направихме промени, че много време нищо не бяхме променяли по [досегашната цветова] схема. – обяви лидера на пловдивската конюшня. – Доволен съм от квалификацията. Времената са по-слаби заради намалената мощност на колата. През тази година ще се състезаваме с по-ниска мощност, заради новите регулации, които увеличават състезателните километри и ние ще трябва да пазим ресурса на автомобила.“ Вторият, а вероятно и единственият вече останал по-корав съперник на трасетата, след напускането на Пламен Камбуров (Вромос) – Румен Киров (Старт-Н Криводол, Субару Импреза WRX) ще стартира втори (1:03.680 мин, втора квалификация), след като при първата излезе в тревните площи и се наложи да изгледа отблизо развоя на пресявката, а след това – и спешен ремонт по нарушения баланс на Субару-то. Присъединилият се към отбора на КА-2 Рейсинг Тим за този сезон пазарджиклия Камен Василев (състезава се с автомобил „ево-десетка“, подготвено от пловдивския отбор) записа третото най-добро време в съботния ден за Макси-тата.

снимка: пресслужба на камен василев

ДВЕ КВАЛИФИКАЦИИ, ДВЕ СТЪПАЛА НАГОРЕ… След плахото начало в съботния квалификационен ден, вицешампионът за 2018 г. Камен Василев показа повече увереност и скорост, което автоматично му донесе третото място на стартовата решетка. След като първата му квалификация бе като опипване на автомобила (4-о време), във втората сесия вицето на 2018 г. в основната Серия и шампион в НС2, показа повече увереност и това веднага рефлектира върху резултата му, който падна точно с 2.360 сек. „Автомобилът е подготвен уникално. Квалификациите преминаха сравнително добре. Със сигурност има още много какво да уча за колата. През този сезон нямам конкретни цели и времена, които да гоня. Основната ми задача тази година ще бъде да свикна с автомобила и да намеря лимита му“, заяви Василев в края на съботния квалификационен ден. Четвъртият на стартовото каре, непосредствено зад Субару-то на Киров, ще бъде Александър Кръстев (Вромос, Мицубиши Лансър Ево 9), който въпреки усилията така и не успа да извади от автомобила още около 0.5 сек, за да бъде трети.

Най-доброто време на Кръстев е от първата сесия – 1:04.640 мин.