Че ще вали-ще вали! Въпрос е колко точно ще е валежно?

  • Home
  • Че ще вали-ще вали! Въпрос е колко точно ще е валежно?


КЛАСИРАНИЯТА във всяка една от скоростните отсечки на Монбат Рали Сливен, както и класиранията от двата отделни дни и крайното подреждане на екипажите в юбилейния старт може да следите ТУК

ЯСНО Е, ЧЕ ТАЗИ година юбилейното издание на Монбат Рали Сливен ще му е по вода. Всички метеорологични сайтове предсказват това, като различията в прогнозите са единствено до интензивността на валежите и дали ще има гръмотевици и светкавици от небето. По трасетата това си е задължителна част от емоцията – колоната идва и заминава под гърмежите и със светкавиците. Така че въпросът е доколко ще е валежно този уикенд? Реално сезонът на автомобилната година започна с дъжд (спринта в Пещера), в България на новоселската отсечка колоната бе ударена от леден щорм и град, колкото грахови зърна („Коловози от падналия лед не съм виждал друг път в състезание!“ – Савко Панайотов, Шумен), в Сливенския балкан обещават дъжд. Назад в последните две годините (през 2020 г. ралито бе отложено – бел. ред.), Монбат Сливен си беше в типично сливенска жега. Преди това, валя – но за много кратко – през 2015 и 2016 г.

снимки за rallyxpress: милко бондев/сливен
ЧЕРНИ, ГЪСТИ ОБЛАЦИ СЛИЗАТ КЪМ БЪРШЕН… Сервизният парк на Монбат Рали Сливен вече „очертан“ и чака първите си екипажи. Но от Сините камъни към летището пълзят буреносни облаци, докато слънцето все още здраво препича…

Което веднага слага въпросът за избора на гуми на първо място и за това какви ще бъдат трасетата, ако завали. Като цяло, както и през предишните години, не очаквам да има проблем с калта. Ако не говорим за проливен валеж, то почвата и трасетата изглеждат достатъчно сухи, за да оставят пътищата влажно, но не и силно мокри. Ако не броим онези 8-10 км от Агликина поляна към разклона на Раково, където пътят не е ремонтиран от дълги години и е порядъчно разбит, останалите трасета са след ремонт отпреди две-три години, което пък означава, че банкетите со улегнали и проблемът с извадените камъни, както в Дряново тази и миналата година, почти не съществува. Във всеки случай „мокрите“ гуми ще трябва да бъдат на първа линия в бокса, а онези, които са правили и тестове върху влажна настилка преди Монбат Рали Сливен, ще имат един плюс в аванс.

снимки за rallyxpress: краси славчев и милко бондев/сливен

СЛИВНАЛИИ СИ СПАЗВАТ ТРАДИЦИЯТА… Още отпреди десетина дни, организаторите на Монбат Рали Сливен изпълняват дългогодишната си схемата, на възловите места в града да има реклама за предстоящият четиридневем моторспорт-празник под Сините камъни.

София, RallyXpress СЛИВЕНСКИЯТ пилот на варненския АСК Флат-аут Михаил Боев бе един от тези, за които планинско Българка беше колкото тренировка за предстоящото Монбат Рали Сливен, толкова и част от планирания сезон в планинските изкачвания, в които пилотът успешно е активен през последните години. До момента той и навигаторът му Димитър Гочев участват в първенството на спринт, в които състезания Боев е навигатор и в класическите ралита (както и планинското, където са съперници с Гочев), в които той сменя седалките в Пежо-то. „Има обаче промяна, специално за Сливен – каза днес по телефона пилотът на Флат-аут. – Димитър е ангажиран с бизнеса си и това е причината за партньор да съм заявил Дани Вълчев.“

снимки за rallyxpress: краси славчев

РАБОТА И ИЗВЪН АВТОМОБИЛА… Мишо Боев слуша внимателно анализа на Даниел Вълчев за една от скоростните отсечки, който новият навигатор обяснява завой по завой. Боев е доволен от начина, по който работят с Даниел, привиква към начина му на водене на екипажа, но не е уверен, доколко процента е стигнало задължителното сработване на един екипаж.

„Засега ще караме в Монбат Рали Сливен, а след това ще видим“, завършва Боев, без да прави уточнение как и с кого точно ще продължи участието си двете рали дисциплини.