Четвъртата „французойка“ вече пътува от… Варшава

  • Home
  • Четвъртата „французойка“ вече пътува от… Варшава

ДО УТРЕ ВЕЧЕР триото на Пежо 208 R2 в България ще се попълни с четвърта „французойка“, която в момента пътува от… Варшава. Това ще е автомобилът за бившите национални шампиони в ралитата Тихомир Стратиев/Добрин Борисов (на снимката). След като екипажа на варненския Марина Моторспорт направи един неуспешен опит преди десетина дни да вземе такава кола от Испания, сега нещата са финализирани и автомобилът, натоварен на колесар, приближава София. „Доволен съм, защото това ни дава възможност да бъдем готови за началото на шампионата“, каза по телефона Тихомир Стратиев. Така шампионите за 2010 и 2014 г. в класове А6 и RC4 практически ще се върнат вероятно в най-оспорвания клас на националното първенство тази година. „Колата е само на 300 км, сглобена е във варшавския Мотофабрик и реално има две състезания (едно късо и едно по-дълго) от първенството на Полша“ – обяснява Тихомир Стратиев – Завършена е работата по колата през септември миналата година.“

снимка: личен архив на тихомир стратиев
ВАРШАВЯНКА С ФРЕНСКИ ПРОИЗХОД… Новият автомобил на Марина Моторспорт, с който екипажът Тихомир Стратиев и Добрин Борисов ще се пуснат в новото първенство по рали за 2017 г.

Така амбициозният екипаж на варненския клуб Марина Моторспорт, се завръща в играта, след като след края на шампионата през 2015 г. продаде своя Ситроен С2 в чужбина. Но стигането до Мотофабрик се оказа неприятно и излишно пътуване през… Барселона, където екипажът открива приемлива оферта за същия автомобил от испански клуб. Веднага за там заминават пилотът, навигаторът и Ради Исаев като независим експерт, като всичко по сделката е готово, за да се платят парите и да се натовари автомобила за България. Както обаче се случва доста, често, се появява едно „голямо НО…“

снимка: личен архив на тихомир стратиев

СЪБИРАНА ПРЕЗ КУП ЗА ГРОШ… Разочарованието на българите в Барселона идва в момента, в който вместо лъскавите „ер-двойки“, домакините им показват колата, която предлагат за продаване.

Добрин Борисов-Добчо: „Влизаме в базата на клуба – на около 30 км от Барселона  и виждаме не едно, а три бели Пежо 208 R2, кое от кое по-лъскави и красиви. Обстановката – много професионална.

„Чисто емоционално няма да обяснявам какво беше усещането ни. Да, но се оказаха, че колата, която е обявена за продажба не е сред тези автомобилите.

„Извадиха една друга, която по нищо не приличаше на „ер-двойките“, които виждаме. Видимо беше събирана в последния момент и това си личеше много ясно.

снимка: личен архив на тихомир стратиев

ЕКСПЕРТНА ПРЕЦЕНКА И КАДРИ КАТО ДОКАЗАТЕЛСТВО… Добчо показва „недоделките“ в Пежо-то, а Ради Исаев ги вкарва в своя смартфон. „На места имаше ръжда по купето… Иначе испанците ни приеха съвсем подобаващо – очакваха ни на летището, приятелски настроени“ Плюсът от целия испански воаяж, че преди да покажат, че сделката няма как да се направи за точно за този Пежо 208 R2, който каталунците предлагат, Стратиев прави няколко километра по една от скоростните отсечки на испанското рали от WRC.

снимка: личен архив на тихомир стратиев

БОНУС ОТ ДОМАКИНИТЕ… За да продадат колата на Марина Моторспорт, испанците дори се съгласяват на импровизиран тест по една от отсечките на каталунското рали от WRC. След това – обратно до София и в понеделника, преди старта на Мемориал Валери Великов, попадат на предложението но поляците и Мотофабрик. От думите на Тихомир Стратиев се подразбира, че през сезона обслужването на варненското Пежо ще бъде от братята Игнат и Ради Исаеви, които са и изиграли ролята на експертната комисия както по време на пътуването до Каталуня, така и при взимането на автомобила от Мотофабрик във Варшава.

снимка: личен архив на тихомир стратиев

НА СЯНКА, НО НА КРЪСТОПЪТ… В края на испанското пътуване Тихомир Стратиев и Добчо се чудят къде сега им предстои да търсят автомобил за новия шампионат.