Чарли навъртя 84 лазарника, продължава да не връща газта

  • Home
  • Чарли навъртя 84 лазарника, продължава да не връща газта

ЙОРДАН ГЮРОВ? Но кой е той? Така мнозина, дори и от по-старите поколения български състезатели в мотоциклетния и автомобилния спорт биха реагирали на името на пловдивския ветеран. Кажете обаче Чарли (на снимката), моментално всички се сещат за един от почетните ветерани на автомобилния ни спорт. Още повече, ако се каже, че преди седем години, по брилянтната идея на Владо Илиев да събере в екипаж за шампионската и „306-ата“ Митко Илиев, Чарли и 91-годишният Киро Николов по време на рали Хеброс 2012 г. Тогава Чарлито бе на 77 години, възраст, на която дръзналите да се състезават могат да бъдат преброени на пръстите на едната ръка. В привичната за този спортен стоик обстановка, заобиколен от верните си приятели в спорта, Чарли отбеляза своята 84-годишнинана в Пловдив. Мнозина бегачи, по времето дори когато нямаха и бял косъм, бяха си спечелили уважителното обръщение „бай“. В кариерата си Чарли има достатъчно много успехи, но така и никой никога не го нарече нито бай Чарли, нито бай Йордан. И причината за това не е нито големия му авторитет, нито в постиженията му, най-малко в уважението и огромния респект, който младите имат към него.

снимка: александър спиров/apix
ПОСЛЕДЕН СТАРТ, НО НЕ И БЕНЕФИС… В пловдивското Хеброс преди 7 години Чарли се пусна с един от най-успешните автомобили у нас, показвайки, че възрастта не е порок, а в този спорт дори е достойнство, което трябва да бъде аплодирано!

Причината всъщност е много проста: Чарлито винаги е бил така активен, с толкова много жизненост и такъв респект сред колегите и от свето, и от по-следващите генерации, че със сигурност приемат подобно обръщение за нещо нетипично. Чарли има невероятното качество да не парадира с автомобилните или мотоциклетните си успехи. Но остава близо до спорта и няма старт на писа Дракон или онези състезания, които са близо до Тримона, които да пропусне да нагледа. От Чарли няма да чуете напътствия, няма да ви ангажира със спомените си, но с набитото око на истински експерт може още докато тече гонката да ви каже кой къде печели или къде губи на трасето. С две думи – достоен човек и достоен пример за истински пилот.

Чарли, бъди и жив, и здрав,
няма да връщаш газта, че
искаме да отбележим по
най-добрия начин твоята
стогодишнина!