Христо Манолов: 6 пъти първи в Мемориал Валери Великов

  • Home
  • Христо Манолов: 6 пъти първи в Мемориал Валери Великов

ШУМЕНСКИЯТ пилот Христо Манолов (на снимката, Боила, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1) записа личен рекорд, доминирайки безапелационно в Мемориал Валери Великов. Състезателят на АСК Боила записа 6 последователни победи в трите квалификационни и трите състезателни манша на първия от уикендите на планинския шампионат за 2017 г., недопускайки нито един от неговите конкуренти в НС1 и в общото подреждане да се доближи на по-малко от 3.29 в днешния втори манш. На тази най-малка разлика до безспорният победител успя да се добере единствено Юли Телийски (Дунев Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9, НС2) и то само във второто от днешните изкачвания. Инж. Манолов завърши с общо време от трите манша 5:24.64 мин, следван на 11.98 сек от Телийски и на 21.24 сек от регистриралият се за този старт в необичайния за него клас НС2 Георги Василев (Дианел Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9). Забележителното за победа на Манолов е това, че той буквално копира постижението от първия манш, завършвайки второто си изкачване за 1:48.28 мин, а в третия свали още 0.20 сек., финиширайки след 1:48.08 мин. В този най-бърз манш от неделния ден Христо Манолов регистрира средна скорост от 110.846 км/ч. Негов е и рекорда в 18-ото издание на Мемориал Валери Великов, постигайки на правата преди финала впечатляващите 232 км/ч.

снимки: драгомир петров/apix
ШЕСТ ОТ ШЕСТ И МАКСИМУМ БЪРЗ… Христо Манолов направи рекорд за 18-ото издание на Мемориал Валери Великов, постигайки 232 км/ч.

„Не, нямах специална тактика за това състезание – каза малко след финала Христо Манолов. – Винаги се опитвам да карам на максимума.“ Ако изключим личното постижение на Манолов и това, че спечели състезанието Мемориал Валери Великов пред собствената си публика, може по-важният момент за пилота е това, че той успя да намери онова липсващо „малко“, което не му достигаше през миналата година и за което той говори пред сайта с новините в българския автомобилен спорт в дните преди старта. С началото на втория си сезон Юли Телийски направи трудно състезание заради повредата на колата в квалификациите, но завършвайки и в трите изкачвания втори след Манолов. Това му донесе и първата победа в клас НС2, и второто място в генералното класиране, с една позиция по-добро от миналогодишния дебют на представителя на Дунев Рейсинг. Сливналията Георги Василев пък обясни преди старта, че за него сезонът ще е две планински (сетете се, което е второто!) и две ралита, но те ще са съответно в Румъния и Сърбия, където Василев участва винаги с удоволствие, заради специалното отношение на сръбските навиячи към него. “И на финала на шампионата по рали – Стари столици”, допълва Георги Василев.

снимки: драгомир петров/apix

ЗА СПОМЕН ОТ ШУМЕН Георги Василев снима със смартфона си моменти от първото от двете планински състезания, в които ще стартира през този сезон. Очаквано, но и крайно самотно е четвъртото място на Мартин Сурилов (Стари столици, Мицубиши Лансър Ево 9, RC2), който също е със съкратен от финансова гледна точка сезон. Петицата на „куатрото“ се затваря от Петко Манолов (Проспийд, Субару Импреза STi, НС1), който слезе с позиция надолу (5-о място) след второто качване. „Участвам за удоволствие в състезанията и карам в онези от тях – казвал съм го многократно – които си заслужават“, заяви – точно както и през 2016 г. Манолов. Така в реалното генерално класиране на планинския шампионат излиза Стефан Стоев (АРА Моторспорт, Хонда Сивик, НС3), който само във втория манш днес допусна еднократно да бъде изпреварен от прекия съперник в класа Ивелин Чапанов (Плевен Рали Тим, Рено Клио).

снимки: драгомир петров/apix

ПРЕДИ ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПРОМЕНИ Стефан Стоев започна шампионата си с първото място в НС3 и реална трета позиция в генералното класиране. За следващите стартове Дългия очаква новия си боди кит, а с него и повече стабилност и скорост. Това е шестата поредна победа за габровеца от Благоевград 2016 г. насам. Плевенчанинът изостана на почти секунда от Дългия, шампионът в НС3 за 2016 г. Спорът в НС4 между двамата нови съотборници – Йордан Тодоров и Александър Димитров (Джордан Рейсинг Тим, и двамата със Ситроен Саксо) в края на деня завърши „в полза на шефа“, успял да изпревари партньора си с 1.6 сек, разлика която във вчерашния ден бе в полза на Пъчката заради… недостатъчно добре сетваните амортисьори на Джордана.

снимки: драгомир петров/apix

ШЕФЪТ ВИНАГИ Е ПО-БЪРЗ Първото общо състезание на двамата последни шампиони на НС4 – Йордан Тодоров и Сашо Димитров-Пъчката, завърши с победа на първенеца за 2015 г., но явно спорът кой ще е първи в края на годината няма да се решава на заседание на АСК Джордан Рейсинг, който спечели и отборната победа в Мемориал Валери Великов. Десетото място в общото класиране е Христо Атанасов (Бултрас Рали Тим, Ситроен С2 VTS), който е и победител в RC4. „Не, не само заради тестовете сме тук!“, подчертава Атанасов, който практически „отстъпва“ точката си за 10-ото място на миналогодишния шампион в класа Димитър Божилов (Рангелов МС, Ситроен Саксо). За разлика от 2016 г., когато така и не финишира в Мемориал Валери Великов, сега първенецът за миналата надпревара на RC5 – пилотът на Булсим Павлин Русев (Ситроен Саксо, 21-о място) започва защитата на титлата си с чиста победа.   

снимки: драгомир петров/apix

ПЕТА ПОРЕДНА ПОБЕДА… Павлин Русен зачеркна миналогодишния си карък в Шумен, и продължи серията от победи от миналата година насам.