Хлапето Гого Димитров кара в Англия за атака на титлата

  • Home
  • Хлапето Гого Димитров кара в Англия за атака на титлата

12-ГОДИШНОТО българско дете Георги Димитров (на снимката), което кара в британския шампионат на X30 Мини, днес стартира на пистата Уилтън Мил в поредното състезание от тазгодишната надпревара. Според изчисленията та бащата на хлапето – Георги Димитров-старши, Гого в момента е на втората временна позиция в касирането и изостава от лидера на 18 т. „Ще бъде трудно състезание – категоричен е бащата-мениджър. – Трябва да се справя с други 27 конкуренти, а целта му и на отбора Фюжън Моторспорт е не само да запази сегашното класиране, но и силно да атакува челото в оставащите състезания от шампионата. Несъмнено за хлапето уикенда на Уилтън Мил ще бъде и важен и тежък, но идва след победата му в четиридневното състезание на британската моторспорт-асоциация (MSA) Карт-Мастърс GP, което има същата стойност в британския картинг-спорт, каквото е и значението на GP на Великобритания във Формула 1 на пистата Силвърстоун.

снимка: личен архив на георги димитров-баща

ПОДГОТОВКА ЗА ПЪРВИ СТАРТ В КАРТ-МАСТЪРС GP… Георги Димитров-старши и Георги Димитров-младши на старта на най-важното за българчето състезание тази година. „Дори чисто символично, Уилтън Мил е само на 20 мин. от пистата Силвърстоун“, обяснява Димитров-старши. Този уикенд се провежда неизменно на една и съща дата от 1993 г. насам, а първият му победител е не кой да е, а започналият малко по-рано кариерата си в картинга Люис Хамилтън. „И не е случайно, че това състезание за отделните категории в картинга се смята като GP на Великобритания, а победителите от категориите му – за шампиони на MSA Карт-Мастърс GP, които могат да притежават трофея до следващата година и същата дата на провеждане.“

снимка: личен архив на георги димитров-баща

СТАРТОВАТА РЕШЕТКА И ФИНАЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ… 30 състезатели в Х30 Мини са заели местата си на старта (вляво), а петнадесет минути и една обиколка по-късно на електронното табло (вляво) най-горе е изписано името на българското дете Георги Димитров. В това състезание Гого има недостиг на мощност на своята машина, но въпреки това успява да се справи с две първи места в квалификациите, от четирите хита печели един, два пъти е втори и веднъж – трети, за да се окаже точно зад гърба на спечелилият полпозишъна Доминик Буш. „В състезанието Гоги водеше почти до последно, когато пропадна до 10-о място, но след това, само в рамките на 2-3 обиколки ,спя да изпревари деветима съперника…“ Причината за това е недонастроеният двигател на машината, но вместо да предприема защитна тактика, момчето решава да направи пресичане на траекторията на съперника си Том Едгар и на пълна газ го изпреварва от външната страна в последния завой, за да спечели с минималната разлика от 0.3 сек на финала.

снимка: личен архив на георги димитров-баща
С АКТУАЛНА СНИМКА ОТ САМАТА ГОНКА… Специалното поздравително писмо от Ники Грист и Стило, което освен Гого Димитров получават и останалите първенци в MSA Карт-Мастърс GP.

„После експертите тук дори коментираха, че подобно изпреварване се вижда много-много рядко, да кажем веднъж на 300 други, като тази маневра бе определена като най-доброто задминаване за цялото MSA Карт-Мастърс GP през 2017 г.“ Да припомним само, че при първата си победа в това въртящо се вече 16 години състезание, победителят Люис Хамилтън, освен всичко други призове, получава и много важното за пилота лично послание от Мартин Блъндъл.

снимка: личен архив на георги димитров-баща

ПЪРВИ ТУР ЗА ОВАЦИИ… Георги Димитров (в средата) развява карираният флаг като символна първата си и вероятно най-важна до момента победа в британските картинг серии. Сега това се случва и с Гоги, който след победата получава писменото поздравление от Ники Грист, легендарният навигатор на Колин Макрий и представител на кастите Стило, което писмо (такова получават и останалите четирима първенци в другите категории) е придружено с настолен модел на Стило. Сега фокусът на Георги Димитров-младши е фокусиран върху първенството на Х30 Мини, в което след Уилтън Мил остават още три кръга.

снимка: личен архив на георги димитров-баща

ТОЧНОПО ПРОТОКОЛА ЗА ВСЯКА ИСТИНСКА ГРАН ПРИ (отляво надясно) Том Едгар, българският победител Георги Димитров и Уилям Елсууд позират за фотографите, които отразяват 16-ото издание на MSA Карт-Мастърс GP.