Финландия остава без компанията Несте Ойл

  • Home
  • Финландия остава без компанията Несте Ойл


ДЪЛГАТА и успешна кариера на „Томи Гън“ реално започна с победата на финландеца у дома. През 1994 г., след като записва няколко старта за Нисан, Макинен (на снимката) получава шанса в Несте 1000 Езера Рали да кара за Форд и с модела Ескорт Косуърт RS пилотът печели първото рали, което е под егидата на Несте Ойл. Това е и първата победа на Летящия финландец в световните серии.

ТОЧНО В ГОДИНАТА, когато трябва да отбележи своя 70 старт, финландското рали в календара на световните серии остана без своя основен партньор – петролната компания Несте Ойл. Това става след 26-годишна съвместна работа, за която се смята, че е най-дългата в историята на ралитата от световния шампионат. Дори това партньорство винаги се е смятало за пример на взаимния успех и е било сочено като еталон на изцяло изгодни отношения в рали спорта. Несте Ойл Рали Финландия е бил и огромния стимул за останалите организатори, за да намерят точно такъв сподвижник в спорта. „Ние дължим дългогодишното си сътрудничество с организатора на ралито AKK, ФИА и организатора на световното първенство голямо уважение – каза маркетинговият директор на компанията Несте Сирпа Туоми. „През последното десетилетие имаше промени в бизнеса [на Несте] и нашата амбиция е да станем глобален лидер в областта на възобновяемите и енергийни решения. Ние също имаме намерение да обновим нашата стратегия за марка в подкрепа на тази цел, както и да пренасочим операциите на Несте в нашите целеви области.“

снимка: интернет
ПЪРВА В СЕРИЯТА ОТ 31 ПОБЕДИ… 1994 г. Сепо Харяне и Томи Макинен пръскат шампанското на финала на Несте Рали 1000 Езера, в което финландецът записва първата си голям успех в световните серии.

  Така това изявление на Туоми бележи краят на една ера, която ще бъде маркирана с чувството на удовлетворение, но също и с голяма доза носталгия. Маркус Хакинен. изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор на организатора на рали AKK Спорт добавя: „Заедно увеличихме стойността и значението на рали Финландия, както и подобрихме статута на изключително спортно събитие. Трябва да благодарим на Несте за всичко, продължавайки да развиваме „бижуто на финландския автомобилен спорт“.  

За следващата година Рали Финландия е планирано за дните между 29 юли и 1 август 2021 г., когато ще бъде отбелязана 70-годишнината на надпреварата, известна преди като 1000 езера.