Финал във Врънечка баня или край със “столиците“

  • Home
  • Финал във Врънечка баня или край със “столиците“


ВСИЧКИ ПОДРОБНОСТИ за 54-ото издание на Сърбия Рали могат да бъдат намерени на официалния сайт на състезанието – ТУК.

Развоят на предпоследното от ралитата в БГ-шампионата за 2021 г. може да следите ТУК

ОТ 2016 ГОДИНА насам, когато в Ужице сръбското рали бе спечелено от екипажа Пламен Стайков/Давид Кварацхелия, а с това двамата завършиха престижното си участие и в трофея на ФИА за полуострова, най-престижното автомобилно състезание на комшиите не се е превръщало във фактически шампионатен финал в първенството на България. С четири победи от пет състезания, Стайков/Кварацхелия си гарантираха короната и за формалния финал на първенството оставаше единствено Стари столици, класирането от което обаче вече беше без значение. Няма и грам съмнение, че както обичайно, Сърбия рали ще е крайно интересно не само защото в него е и обичайният „български полк“ (21 екипажа, колкото в повечето нашенски стартове – бел. ред.), а и заради завръзката както около голямата, така и около „малките“ титли. Ако оставим на страна баналното изброяване кой-с кого-и с какво от нашите ще е във Врънечка баня, сега ситуацията е горе-долу същата като в Ужице.

снимка за rallyxpress: моторспорт академия-твърдица
С ТРЕНИРОВЪЧНИ ЕКИПИ ЗА ИЗПИТАНИЯТА… Георги Гаджев и Миро Ангелов смятат последните предстартови тестове за успешни (вляво). Изпита и готова за път – след направените промени по автомобила, шампионската Фабия е подготвена да бъде натоварена за пътуване към Врънечка баня.

С тази разликата, че сливенският екипаж на Дианел Рейсинг Георги Василев/Стефан Добрев (Мицубиши Лансър Ево 9, две трети места в общото класиране тук – 2015 и 2018) водят в генералното преди последните две ралита („столиците“ са 12 дни по-късно), а също и това, че двамата притежават достатъчно надежди да повторят онова, което екипът на Стайков Рейсинг свърши преди 5 години. Но в същото време има и прекалено много отлики, които не позволяват да бъде правено механично сравнението едно към едно с 2016 г. Първо – защото сливенчани ще се изправят едновременно срещу три автомобила, чиято генерация е най-малкото с десетилетие по-напред от дълголетния „кавалерист“ на Василев. Три Шкода Фабия R5 са сериозна преграда и предизвикателство, независимо, че двама от пилотите им – Антон Титов и самия Стайков, ще се състезават с такива машини за първи път.

снимка за rallyxpress: александър спиров

ПРЕЦЕНКА И НА ДВАМАТА В ЕКИПАЖА… Формираният за Сърбия Рали тандем Антон Титов и Александър Спиров са с надеждата, че при променените приоритети, тяхната цел е предно място в генералното класиране. Без да си представяме и възможното допълнение на триото със сръбската „ер-петица“ на победителя от миналата година Душан (Дука) Боркович, който обаче е ангажиран с пистовото си участие на Монца този уикенд. Отделно е аргументът Миро Ангелов. Мотивацията на действащият шампион за Сърбия Рали е силно тройно стимулирана както от това да направи възможното продължение за защита на титлата си във финал в Шумен (ведно с титлата за RC2), така и от възможността във финала на Балканския трофей да се справи с Мустафа Чакал (Тур) и Хюндай i20 R5.

Така че от развоя на гонката в 54-ото издание на Сърбия Рали, до голяма степен ще се определи дали Василев – той пропусна миналото състезание във Врънечка баня – ще успее да запази (или дори да увеличи?) аванса си от 23 т. пред Ангелов или – за щастие на Шумен Аутоспорт, шампионатът за сезона ще приключи край Кьошковете на 10 октомври (временното неофициално класиране в таблицата долу).

Отделно от общото класиране, да не пропускаме разместването в приоритетите на Тони Титов, чиято Шкода го вади от претенциите за титлата в RC4, където до момента той е лидер, и фокусира нещата на по-високото равнище.

снимка за rallyxpress: борко турудич/белград

ИЗВИНЕНО ОТСЪСТВИЕ… Като „совозач“, колегата Игор Маркович и неговия пилот – Дука Боркович не са сред заявените, защото Душан е ангажиран с участието си на Монца през уикенда. Поредицата от тестове, които пилотът на Мегапорт направи с временния си ко-пилот Алекс Спиров, ясно говорят, че Врънечка баня няма да е просто състезание за опознаване на автомобила. „И двамата [със Спиров] смятаме, че е реалистична задача, ако гледаме към генералното класиране – казва пилотът. – Да не забравяме, че Игнат [Исаев] е много бърз пилот, а сега има и какво да кара. Ще бъдем много доволни като екипаж, ако не сме последната R5 в класирането.“ Да припомним, че в това рали, също в Ужице, но през 2017 г., по-големия от братята Исаеви завърши 3-и в общото подреждане и то със Ситроен DS3 R3T Макс.

снимка за rallyxpress: ради исаев

НОВАТА „ИГРАЧКА“ ЗА ЕКИПАЖА… Изцяло бяла, „ер-двойката“ на Исаев/Илиев е паркирана след последния тест, преди да бъде качена на „талигата“ към Сърбия Рали.


САМО ДВАМА от четиримата досегашни победители в състезанията от Балканския Рали Трофей на ФИА – Мирослав Ангелов и Мустафа Чакал (Тур) ще спорят в директен двубой за Синия глобус (класирането на ФИА – ТУК), носителят на който трябва да стане известен в неделя след обед. В момента действащият шампион на България води на турския си колега с 9 т. и във Врънечка баня това ще е вторият, но вероятно по-важен „фронт“, на който пилотът на Мегапорт Рейсинг ще има нелеката задача да се състезава.

Отделно, зад първото от 4 години участия на Исаев и Милен Илиев, се забелязва и възможността с три екипажа и очакваните им призови класирания, Мегапорт Рейсинг Тим да си върнат клубната титла от 2019 г., която миналата година им отмъкнаха варненците от АРТ Рейсинг Тим. За първи път от доста години в Сърбия не се появява Емо Денев-Прокурора, което пък затяга възела на титлата в RC3/N, в която Любо Николов (Престиж) е с чувствителна преднина от 53.4 т. пред миналогодишния шампион Левент Ризов (Мотоспорт Т-Н, Хонда Сивик Тайп R), авантаж, който трудно би бил стопен от Ризов при стандартен развой на Сърбия Рали. Отказът на Титов от претенции към първото място в RC4 пък заформя троен възел от амбиции за тази позиция между втория до момента в подреждането – Христо Атанасов (Бултранс Рали Тим, Ситроен С2 R2 Макс, 87.4 т.), шампионът за миналия сезон Денис Станчовски (Престиж, Пежо 208 R2, 82.2) и завършилият неблагополучно във Врънечка баня през 2020 г. Дилян Станков (Булсим, Пежо 208 R2, 81.6 т.) Забележително обаче сега е представянето в първия пълен сезон на върбишкия пилот Сашо Стайков (Шумен Аутоспорт, Хюндай i20 Купе). Сърбия ще е първото му рали зад граница (след общо 8 състезания – едно планинско, 4 ралита и 2 спринта – бел. ред.), който е на прага да спечели първата си титла точно 15 месеца след дебюта си в шуменския планински мемориал. Като се има предвид, че според разпоредбите Сърбия Рали, заедно с България и Монбат Рали Сливен е с най-високия коефициент на трудност (х1.6), за Стайков, който е с 26.2 т. пред друг дебютант в екипа на Пепи Гьошев – Асен Сурдулов (също с Хюндай i20 Купе), първата титла може да се окаже фактически реалност още тази неделя.

снимка: петко станчев/rallyxpress

СЛЕД МАЛКО ПОВЕЧЕ ОТ ГОДИНА… Сашо Стайков вече е основният претендент за титлата в RC5.

„Готов съм [за титлата], разбира се – нали затова карам! – обяви пред RallyXpress Сашо Върбишки. – А и сега съм по-сигурен, защото в първото ми състезание в чужбина ще имам за навигатор Еди [Сивов], който знае и може много.“

снимка за rallyxpress: борко турудич/белград

НЯМА СРЪБСКО РАЛИ БЕЗ ТОЗИ ПИЛОТ … В продължение на 23-години, всеки сезон подред, пилотът на добричкия Мотоспорт Т-Н Николай Кортелов е неразделна част от най-значимото състезание на съседите.

ОБРАТНО НА ПОЗНАТАТА практика да финалната подготовка за предстоящото състезание да се прави максимално близо до старта, Моторспорт Академия-Твърдица и водещият пилот на екипа Мирослав Ангелов, направиха последния си тест десетина дни преди Сърбия Рали. „И беше едновременно тестване и километри за три задачи“, обяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт Петър Гьошев (на снимката), малко преди керванът със сервизните автомобили да потегли за Калотина. Той и Миро Ангелов умишлено не разгласяват за теста, като и като причина менторът на пилота сочи, че километрите, които са направили, са били повече за експерименти с гумите, окачването и заради последната версия на монтирания във Фабия-та софтуер.

снимка за rallyxpress: моторспорт академия-твърдица

ПЪРВАТА ЧАСТ ОТ ВЕЧНАТА ОПЕРАЦИЯ „НАТОВАРИ-РАЗТОВАРИ-НАТОВАРИ“… Отборът на МСА натовари всичко необходима за Сърбия Рали и керванът от автомобили се отправи към границата. „Различни варианти на гуми, като се има предвид, че в Сърбия – макар да го дават хубаво [време], може и завали – обяснява Гьошев. – А и също да се опитаме да симулираме тази карането по 3-ата (скоростната отсечка Силвър, 27.11 км), която не само е възлова за ралито с трите си преминавания, но и е само на изкачване и с финал над 1500 м. над морето.“ За пилота Гьошев е търсил също така и характерните за това трасе различните настилки – от здрав грип, през малко сцепление и преминаване през населено място. „През последните три години съм бил на това трасе, познавам го, познавам и характеристиките на Сърбия Рали, затова и тестът беше с две задачи – експериментите и психическата настройка за състезанието.“ Акцентирано е силно именно върху това, защото началото на е с късата Пупаччи (4.6 км), където, от психологическа гледна точка, е добре да се започне с авантаж.

:: Миро Ангелов: „Смятам, че беше ползотворно това тестиране, нали, познавам състезанието и допълнително бях мотивиран от тези километри преди да замина. Не, няма напрежение у мен, смятам да съм ден преди началото във Врънечка баня, за да се настроя за Сърбия Рали и… малко да разпусна преди старта.“