Финалът на Синаговци: Разказ на огнеборците от Дунев РТим

  • Home
  • Финалът на Синаговци: Разказ на огнеборците от Дунев РТим

В НАЦИОНАЛНИТЕ първенства да гори състезателен автомобил не се случва често. Затова и подобен инцидент се смята за екстрено събитие и това, което в събота, само 3:50 мин след старта на СЕ1 Синаговци се случва с бяло-зеленото Мицубиши на Дунев Рейсинг, воден от екипажа Дочо Цвятков/Линда Багерова (на снимката), не се помни от огнената буря, която през лятото на 2000 г. превърна панагюрското WRС на Царски в стълб от черен пушек, стичаща се на талази пластмаса и безформено разтопен метал.

:: Краткият видео-клип,

направен на смартфон на
“стопа” на СЕ Синаговци,
можете да видите ТУК

колаж: rallyxpress
СТОП-КАДЪР ОТ КЛИПА… от който кадър добре се вижда, че екипът от маршали на „стопа“ на СЕ Синаговци няма задължителните пожарогасители.

Отгоре на всичко страхотният финансов удар семейният екипаж дойде в момента, в който двамата влязоха в петорката на състезателите, успели да отмъкнат етапна победа от властващите шампиони в ралитата и спринта и тяхната „ер-петица“ Ангелов/Сивов. Срещу първенците от 2018 г. двамата от Дунев Рейсинг спечелиха на 7.41-километровото трасе с аванс от 2.510 сек. „Фактически колата горя точно 19 мин. – обяснява за RallyXpress Дочо Цвятков. – Първоначално само тлееше и след като свърши нашия пожарогасител (2.5-литров OMP, хомологиран по изискванията на ФИА – бел. ред.), маршалите започнаха да вадят малките си [пожарогасители] от личните автомобили.

снимка за rallyxpress: личен архив на дочо цвятков

ВИЖДА ЛИ СЕ ПОЖАРНАТА Докато пламъците и чернят дим се вдигат все по-високи, пилотът на Дунев Рейсинг и още двама от неговите колеги с надежда гледат към началото на Синаговци, очаквайки да видят червената машина на пожарникарите. „Оказа, че на „стопа“ на Синаговци нямаха пожарогасители, които са задължителна и стандартна по изискванията част от оборудването. Парадоксално, но такива 2-литрови пожарогасители, каквито са предвидени според правилата, нямаше и на финалите на останалите три специални етапа.“ Да припомним, че според изискванията на специалния правилник за рали-спринт (т. 17.1.7), за тази дисциплина не се изисква специална противопожарна система, а единствено пожарогасител с минимално тегло от 2 кг.

снимка за rallyxpress: личен архив на дочо цвятков

ВСЕ ОЩЕ ТЛЕЕЩО Мицубиши-то на Цвятков/Багерова все още тлее. 2.5-литровия пожарогасител на OMP и тези от околните автомобили вече са изпразнени, а пожарната дори не се чува. Междувременно и личните противопожарни средства свършват, след което един от маршалите прави опит да задуши пламъците, използвайки покривало. Но и това не дава никакъв ефект и пламъците постепенно започват да поглъщат цялата машина. Димът и пушеците се извисяват и се виждат отдалеч, което показва и първата снимка, публикувана от сайта с новините в българския автомобилен спорт минути, след като отсечката е спряна и пожарната машина изпратена към края на трасето. Междувременно към финала приближават следващите четири екипажа, потеглили в интервала от 4 мин. – Динко Иванов/Живко Желев, Жоро Янков/Цветан Балджиев, Кирил Тодоров/Георги Аврамов. Докато чакат пожарната команда, още с пристигането си, те също се включват в гасенето, ползвайки свои средства. „Така че се наложи да действаме с пожарогасителите на всеки от пристигналите колеги“ – уточнява Дочо, сочейки, че в същото време камиона на огнеборците е трябвало да премине целия етап от старта – 7.41 км.

снимка за rallyxpress: личен архив на дочо цвятков

ИЗЧИСТВАНЕ НА ИЗГОРЯЛОТО Огнеборец от екипа във Видин чисти остатъците от изгоряла пластмаса и разтопен алуминий от Мицубиши-то. Отделно от обясненията на Цвятков, – фен, пожелал името му да не бъде цитирано и който се намирал недалеч от шикана на трасето заяви, че при пристигането на камиона маршалите дори не са разместили гумите, за да може колата да премине на скорост. „Пристигнаха [огнеборците] в критичния момент, когато пламъците пълзяха към резервоара и нещата отиваха към взрив“, обобщава пилотът на Дунев Рейсинг.

И той, и навигаторката му Линда Багерова нямат и най-малка драскотина от инцидента, без обаче да се брои шоковото състояние на екипажа при гледката, как гори любимия им автомобил. Впрочем във видео-записа напрежението и стресът на Цвятков лесно могат да бъдат открити.