Финалът на сезон 20 в Сърбия М. Ангелов срещу Й. Атанасов

  • Home
  • Финалът на сезон 20 в Сърбия М. Ангелов срещу Й. Атанасов


ПОСТИЖЕНИЯТА на участващите в 53-ото издание на Сърбия Рали екипажи, може да следите в секция „резултати“ на официалната страницата на състезанието ТУК. Пълният списък на заявените екипажи може да видитеТУК, а часовият график на финалното за годината състезание, валидно за шампионата на България – ТУК (в допълнителния правилник на ралито).

ВЪВ ВТОРИ пореден сезон на българския рали-шампионат, финалът на първенството ще бъде със Сърбия Рали този уикенд в Врънечка Баня. След два старта в шампионата до момента – ралитата Твърдица-Елена и Стари столици, двукратният шампион в дисциплината за последните две години – Мирослав Ангелов (на снимката, Мегапорт, Шкода Фабия R5 Ево) е лидер в класирането. Любопитното повторение със сезон 2019 е, че сега титулярът на търновския АСК и водач в общото класиране до момента се изправя в Врънечка Баня срещу действащия вицешампион Йордан Атанасов (АРТ Моторспорт, Мицубиши Лансър Ево 9), от който по неофициалните сметки на RallyXpress изостава с 17.6 т. Има обаче една основна отлика от миналата година, когато двамата завършиха шампионата и тя е, че фактически Ангелов беше предопределен като шампион още през юли в Твърдица, след като варненецът пропусна участията си след Монбат Рали Сливен 2019 г. Сега обаче нещата са диаметрално различни, най-малкото, защото сръбското рали е с най-високия коефициент за годината (точките се умножават по 1.6), а авантажът на Ангелов е прекалено малък. „Направих около 10 км тестове миналата неделя на картинг-пистата на Моторспорт Академията в Твърдица – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Миро Ангелов. „Като последна част от подготовката за Сърбия трябваше да проверим работата на ъпгрейдвания софтуер, да проверим какво е поведението на „ер-петицата“, след като сменихме горивото, което ще използваме, а и да направя една лека тренировка.“ Друга причина, поради която Ангелов и инженерният екип на Пламен Пунов са предпочели пистата на МСА е, че в някои отношения тя напомня спънатото трасе на първия скоростен етап във Врънечка Баня – Станишини (11.15 км).

:: Кратко любителско видео

от 50 секунди за този тест,
който е бил последен преди
заминаването за Сърбия Рали,
може да бъде видян ТУК 

снимка: петко станчев/rallyxpress
ПОД ПЪЛНА ПАРА… На екипажът на Мегапорт Мирослав Ангелов/Георги Гаджев предстои тежко сръбско рали, в което освен чуждата конкуренция, двамата трябва да се справят и с намиращите се близо до тях в класирането Йордан Атанасов/Ангел Башкехайов.

ПРЕЦИЗИРАНОТО след рали Стари столици в Шумен общо класиране (неофициално) в шампионата изглежда така: Мирослав Ангелов/Георги Гаджев – 88.0 т., следвани от Йордан Атанасов/Ангел Башкехайов – 70.4, Дилян Станков/Йордан Йорданов – 57.0, Денис Станчовски/Явор Брънков – 47.6, Никола Мишев/Янаки Янакиев – 34.2, Георги Василев/Стефан Добрев – 21.0 т., и др.

„Е, за удоволствие на двама фенове – единият от които не само градски, но и колега – Емо Денев-Прокурора, а другият – главният инженер на трите фабрики на Мегапорт в Търново – инж. Валентин Ангелов. “И с тях – за да им окажа внимание и да им доставя малко удоволствие, завъртях няколко тура” – допълва действащият шампион. – „С Пламен [Пунов] свършихме наистина добра работа, която ще ни позволява и да имаме анализи в реално време в дните на ралито.“ В същото време сайтът с новините в българския автомобилен спорт, в разговор във Вайбър с варненецът разбра, че то е извън Европа и предстои днес-утре да е във Варна. „За да мина през София, да взема Ангел [Башкехайов] и да пътуваме към Врънечка Баня.“ Данчо допълва, че междувременно доста възрастният, но и доста добре и прецизно поддържан от екипа на АРТ Моторспорт „кавалерист“, е бил обслужен така, че само „да се товари кервана и да се тръгва“ за Сърбия Рали.

снимка: петко станчев/rallyxpress

И БЕЗ ШЕФА, ПРОФЕСИОНАЛНИЯТ ЕКИП РАБОТИ ДОБРЕ… Макар водещата фигура на АРТ Моторспорт Йордан Атанасов да е далеч от Варна, той добре знае, че механиците му ще свършат подготовката 100 на 100 професионално за Сърбия.