ФИА постна последен вариант на календара

  • Home
  • ФИА постна последен вариант на календара

МЕЖДУНАРОДНАТА автомобилна федерация (ФИА) днес публикува пълния списък на общо 70 състезания от световните серии (виж инфо-графиката най-долу)и регионалните шампионати, за които предстои да бъдат организиране в реализиране на кризисните варианти от отделните първенства. Това обаче става на фона на новите рекорди от заразени от COVID-19, което означава, че нова преработка на датите, съкращаване на стартовете и изменение на поредността, съвсем не трябва да бъдат изключвани. От една страна са силно отслабените противо-епидeмиологични мерки в Европа, от друга – високият брой на заразени в Южна и северна Америка, както и в Индия и Русия. От показаният вариант на календара за този сезон, който официално може да бъде маркиран като V 2.0, отсъстват двата възможности – белгийското Ипър и латвийското Лиепая, които биха да бъдат резерви, в случай че някое от оставащите три състезания или някое от отложените (специално отбелязани в графиката), по една или друга пандемична причина окончателно отпаднат.

Консултацията на сайта с новините в българския автомобилен спорт с белгийския колега Давид Лимаж показва, че в Ипър все още нямат кардиналното решение, като една от опциите е в първите два дни на състезанието (1/3 октомври) да се кара и от екипажите за националния шампионат, а в третия – колоната само от WRC екипажите да стигнат до Спа, където e стартът на Бенелюкс, 3-и кръг от световния шампионат по рали-крос.

И в Белгия, и в Латвия виждат огромен шанс около корона-кризата, техните рабита да попаднат в списъка на състезанията, които евентуално могат от следващия сезон да претендиат за WRC-статус.