ФИА отхвърли плановете за ремонт в Уелс Рали

  • Home
  • ФИА отхвърли плановете за ремонт в Уелс Рали

НАМЕРЕНИЯТА на организаторите за обновяване на тазгодишния маршрут на Уелс Рали Великобритания (макадам!, очевидно са отложени, след като международната федерация отхвърли предложенията, които организаторите направиха във връзка с пауърстейджа, с който завършва ралито на Острова. Намерението бе да се организира пауърстейдж върху асфалтов частен туристически път около склона на височината Големия Орм, който е близо до Ландъндо и така да се разшири маршрутът. Целта на домакините е била, използвайки правомощия по силата на новото законодателство за обществените пътища, скоростният етап да завърши в самия Ландъндо. Тези предложения изискват освобождаване, според което правилото на ФИА, че пауърстейджа трябва да отговаря на стандарт 13.1.2 (характеристики: „Този етап трябва … Да бъде представител на състезанието“), разрешение което изглежда малко вероятно да бъде дадено. Феновете на ралито очакваха, че официалното обявяване на маршрута ще обясни как новите законови правомощия ще дадат възможност за удължаване на кратките етапи на гората, като свържат заедно два местни етапа.

снимка: архив на rallyxpress
АСФАЛЪТ КАТО ПРИЧИНА ЗА ОТКАЗ… Възможността пауърстейджа да мине по клоновете на Големия Орм не бе възприета от ФИА заради настилката на това класическо трасе.

Смята се, че организаторите смятат, че Големият Орм е типичен за Уелс Рали Великобритания по отношение на емблематичния уелски пейзаж и е бил използван много пъти по време на събитието. Твърди се, че Брениг (разположените горите в пауърстейджа, използвана миналата година в Уелс Рали Великобритания) далеч не представлява традиционна уелска гора.

ФИА традиционно интерпретира думата „представител“ и влага в нея смисъл, да означава „подобен вид повърхност, както при останалата част от ралито“.