Фамилия Чапанови ще прави в Дряново тройно за първи път

  • Home
  • Фамилия Чапанови ще прави в Дряново тройно за първи път

ДОБРЕ ПОЗНАТИЯТ от планинските състезания плевенски пилот Ивелин Чапанов и неговата Виктория (на снимката) тази неделя ще направят първото си участие в състезание от шампионата на рали-спринт. Това ще е тройно „за първи път“ и за пилота в рали дисциплина, и за Вики – като навигатор, и за плевенското Клио Макси на терен, различен от този в планинските. Подобно „включване“ в рали-спринта имаше през 2019 г., когато фамилията Йорданови – Пепи и Любка се появиха в спринтовата компания, за да завършат като вице-та, а на следващата година и като шампиони в групата си. „Имаме си и задача – повече участие и задължително финал, отколкото каквито и да е други цели – каза за сайта плевенчанинът, който е пилот с много опит от изкачванията. От триото, Вики е абсолютният заек, за когото Дряново ще е нещо като „контролно“ от двегодишните лекции, изнасяни от съпруга ѝ.

снимка: лична фейсбук страница на ивелин чапанов

„Какво да крия, правили сме няколко теста, нерегламентирани – разбира се – така че [Вики] знае, какво да прави… Не само аз, но и местни колеги са и показвали задълженията на навигатора.“ Колкото до обичайните подготовки за състезанието, плевенското Макси е минало през едно излизане от гаража („Да се махне ръждата от дисковете“, Чапанов), но каране на Дракон-а или за километри на обезопасено трасе не е стигнало времето. Това сефте обаче има един голям плюс и той не е, че Чапанов разширява шампионатните си интереси и със спринта. Доброто е, че дебютът е за навигатор и то във време, в което вече от години се вихри жестоката криза за ко-пилотите. А в колажа долу може да видите важните факти от 4-ото издание на ралиспринт Дряново и какво беше класирането на финала:

ЕДНО СРАВНЕНИЕ, което се налага само от себе си е, че, за разлика от класическото рали, в спринтовия му вариант ясно се забелязва тенденцията на увеличаване на семейните смесени екипажи. И примерът не е в Катето Стратиева и Жоро Аврамов, чийто мерник е висока над националните изяви, не е и с много професионално подготвената фамилия Йорданови, които вече влязоха в шампионските листи. Ако изключим тези два смесени тандема, през 2020 г., именно в дряновското надбягване, сефтето направиха Дамиен Беал и Виолета Дескова, а преди тях в Ихтиман се пуснаха д-р Роман Георгиев и Ваня Господинова. Но тези, които повлякоха крак реално са габровците баща и дъщеря Георгиеви – Пламен и Габи от АРА Моторспорт. Сега, според информация от НТ-Рейсинг, организаторът на втория кръг от шампионата по рали-спринт, в неделя на старта ще бъдат три от шестте семейни двойки: Стратиева/Аврамов, Беал/Дескова и Чапанови. Поради проблеми с техниката (удар на „ай 20“ в България) и очевидно невъзстановеният „саксофон“ на пловдивския ортопед, Пепи Йорданов и д-р Роман Георгиев са извън играта, а Пламен Георгиев е с лекарска забрана.

снимка: лична фейсбук страница на беал

СЕЛФИ ЗА СЕМЕЙНИЯ АЛБУМ И НАСЛЕДНИЦИТЕ… Виолета Дескова, дамата на пилота от Клермон Феран, снимана от Дамиен Беал преди старта на спринта Дряново, където двамата направиха прощапулника си.

Преди тях в списъка на семейните екипажи се разписаха още Петър и Теменужка Христозови, както и Григор Григоров и Джулиана Василева.

Но с какво спринта какво привлича семейните екипажи? Това за адреналина е едно на ръка. Вероятно по-важното е, че успоредно с психическото разтоварване, кратката и достатъчно по-евтина програма в спринтовете позволява в двата последни дни на седмицата семейството и да е заедно, и емоционално да се зареди за идващите седем дни. Без двата дълги дни за „тренировки“ в класическото рали, без разходите за хотели и, главно, без тройно по-голямата предстартова треска и напрежение, започващи още във вторник или сряда.

снимка: rallyxpress

ОТСЪСТВИЕ ПОРАДИ „ЛЕКАРСКА ЗАБРАНА“… Редовните участници в локалното състезание, дъщеря и баща Георгиеви ще пропуснат надпреварата в неделя.