Фаворитите логично взеха своето на пистата Стара Загора

  • Home
  • Фаворитите логично взеха своето на пистата Стара Загора


ВРЕМЕНАТА ОТ СЪБОТНИТЕ квалификационни сесии и неделните стартове в четирите категории на шампионата на затворен маршрут – Сериите Макси, Туринг, Спорт и Купа Лада, може да видите  ТУК

ПИЛОТИТЕ, които предварително бяха сочени за фаворити за победите в отделните серии и класове от първенството на затворен маршрут, като цяло, взеха своето на трасето в Стара Загора. Това можем да обобщим след края на 3-ия кръг от шампионата.
 

За разлика от вчера, когато квалификациите преминаха при променливо и сравнително хладно време, днес слънцето напече още от сутринта и за състезанията си стана доста топло с температура от над 25 градуса.

При „Максималистите” шампионът за последните 3 години Константин Маршавелов (Мицубиши Лансър Ево 10) записа 3-а победа от началото на сезона. Тя обаче не дойде лесно за пилота на KA-2 Рейсинг. По традиция той не потегля много добре, но този път пловдивчанинът успя да запази лидерството пред втория на грида Пламен Камбуров (Ел-Ви Ауто Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9), който мина напред след вчерашната дисквалификация на Васко Въжаров (Грийн Фокс Моторспорт, Опел Астра) заради по-малко килограми от нормираните 1150. Във втората обиколка обаче пилотът на Ел-Ви Авто Рейсинг излезе по-добре от Маршавелов от долния обратен завой и поведе колоната. Това обаче не продължи дълго, тъй като проблем с електрониката наложи Пламен драстично да намали темпото.

Той изостана до 4-а позиция, зад Маршавелов, Царски (Автоцар, Мицубиши Лансър Ево 9) и Румен Киров (Старт-М Криводол, Субару Импреза).

Последният обаче също имаше технически проблем и забави много темпото, което позволи на Камбуров да мине пред него и с прилично темпо да запази мястото на подиума. Отпред Царски притискаше водача, но не успя да го доближи достатъчно много, за да го атакува и се задоволи с второто място.

„Останах и без спирачки. Затова реших да запазя позицията”, сподели панагюрецът след финала.

снимка за rallyxpress: асен илиев
ТРЕТА ПОБЕДА ПО ПЪТЯ КЪМ ЧЕТВЪРТАТА ТИТЛА… След състезанието в Стара Загора, в първенството на Затворен маршрут пловдивчанинът Константин Маршавелов вече е единственият пилот, който има пълен сбор от точки.

Маршавелов от своя страна призна бързината на Илия:

„Той ме натискаше до последно. Не успях да натрупам комфортна преднина. Иначе чудесна организация. Това е едно от най-добрите състезания, които се правят у нас. То е с традиция. Въпреки че съм напред с точките, в Хасково отново ще карам за победа.“

Заслужава си да се отбележи също така, че тримата водещи пилоти бяха много коректни в битките и не се стига до контакти и инциденти.

„Явно с времето всички сме станали по-толерантни”, коментира Маршавелов.

Нямаше изненади и в серия Туринг. Там шампионът за последните 4 сезона Иван Влъчков (Хонда Сивик) от екипа на КА-2 Рейсинг Тим записа 4-а поредна победа на това трасе след тези през 2016, 2017 и 2019 г. През 2018 г. състезанието беше на Дракон заради ремонтите в града.

Влъчков поведе от полпозишън, следван от Стоил Неков (Елена Тим, Хонда Сивик), а зад тях фалстарт направи съекипника на Апостолов – Симеон Кандаров (Хонда Сивик), който атакува Косю Йорданов (Грийн Фокс Моторспорт, Рено Меган Макси) и за малко не излетя от трасето на опасно място.

снимка за rallyxpress: асен илиев

САМ СРЕЩУ ВРЕМЕТО И ХРОНОМЕТРИТЕ… В София Иван Влъчков остана 5-и заради проблеми със скоростния лост, но в Стара Загора върна нещата на своите места и спечели петата си поредна победа тук.

В крайна сметка атаката бе неуспешна и се размина без инцидент, а д-р Хаос бързо изпревари Неков и излезе на 2-а позиция. Отпред Влъчков бе недостижим и спечели с преднина от 18 сек.

Така Иван си върна и лидерството в генералното класиране, след като досегашния водач Кольо Карастоянов (КА-2 Рейсинг Тим, Хонда Сивик) не участва, като вчера се повреди двигателят му.

„Благодаря на механиците ми, които успяха да оправят колата ми след проблемите на Писта София преди седмица”, заяви Влъчков, който тогава остана блокиран на 5-а предавка и завърши на необичайното за него 5-о място.

„Доволен съм. Но не бих казал, че състезанието ми е било силно”, сподели Йорданов, за който това е втори подиум след този в планинското състезание Раховец-Лясковец и първа завършена пистова надпревара за сезона.

За Неков това също бе първи финиш за сезона, от което той бе много доволен.

Най-драматична беше надпреварата в серия Спорт, но и тук крайният победител беше очакван – Искрен Веселинов (Дианел Рейсинг, Хонда Сивик). В тази категория стана масова катастрофа на първия завой след старта в средата на колоната. Любен Емануилов (КА-2 Рейсинг Тим, Пежо 106) не успя да спре навреме и се удари в Деян Деянов (Грийн Фокс Моторспорт, Пежо 106). Това предизвика меле, от което сериозно пострадаха последователно три Хонда Сивик – на Атанас Танков (Елена Тим), Ивайло Георгиев (Стара Загора) и Деян Пешев (Елена Тим) и Алфата на заралията Асен Харати.

снимка за rallyxpress: асен илиев

ЖЕРТВА НА КАРАМБОЛА В ПЪРВИЯ ЗЯВОЙ… Това е Сивик-а, на който предстои пилотът на Елена Тим Деян Пешев трябва да направи ремонт за 3 седмици, ако иска да стартира на трасето в Хасково.

Състезанието беше спряно, и логично, седморката пилоти не успях да се включат за рестарта. След рестарта поведе най-бързият от квалификациите Искрен Веселинов, следван от съотборника си и победител в първите 2 кръга Йордан Методиев (Дианел Рейсинг), Александър Антов (Грийн Фокс Моторспорт) и Деян Куманов (АСК Стара Загора) – всичките ярки представители на все повече увеличаващата се група на „хондаджиите“. Лидерът се откъсна напред и спечели без проблеми с 10 сек аванс при първото си участие за сезона. Размествания в челото не настъпиха.

снимка за rallyxpress: асен илиев

ПЪРВО И ПОСЛЕДНО… Русенецът Искрен Веселинов се включи в пистовото първенство заради съкратените планински стартове, но може би ще е и последния затворен маршрут, в който ще кара тази година.

„Може и да е изглеждало лесно, но не беше, коментира Веселинов. – Състезанието се разви добре за мен. То ще бъде последно за мен на писта за сезона. Догодина пак.“

При Ладите след изненадващия полпозишън вчера на Милчо Стефчев (АСК Жико-Моторспорт, ВАЗ 2101) при променливите условия, днес нещата си дойдоха на мястото.

Иван Лишев (АСК Диамо, ВАЗ 2101) от втора позиция стартира отлично и поведе, а Стефчев изостана 4-и. Пред него се вредиха още Владимир Ганев (АСК Хоби Кар) и Евгени Семерджиев (АСК Стара Загора).

снимка за rallyxpress: асен илиев

ТОЗИ ПЪТ БЕЗ СОФИЙСКИТЕ ПРОБЛЕМИ… Иван Лишев започна и завърши третия старт без значителни технически проблеми и в Стара Загора буквално издуха конкуренцията.

В хода на надпреварата Стефчев загуби още позиции и в крайна сметка след инцидент не завърши. Отпадна и Ганев, което изведе Семерджиев на сребърното стъпало на подиума, а Валери Илиев завърши 3-и.

Отпред обаче Лишев беше абсолютно недостижим и записа втора победа за сезона. Заради проблемите на Ганев и спрялата му опасно кола състезанието завърши зад колата за сигурност.

Лишев, както и почти всички пилоти, отбелязаха отличната организация на състезанието, което се доказа като едно от най-добрите у нас. Илия Бояджиев, колегите му от АСК Стара Загора и тези от Община Стара Загора за пореден път показаха как трябва да се проведе едно автомобилно състезание у нас, за което заслужават само адмирации.

Впрочем както всяка досегашна година, откакто в града се организира тази авторитетна автомобилна проява.