Управляващите БФАС с писмо до премиера Борисов, ММС и БОК

  • Home
  • Управляващите БФАС с писмо до премиера Борисов, ММС и БОК

ЕТО И ОБЕЩАНАТА картина от днешната пресконференция, свикана от управляващите на Българската федерация по автомобилен спорт. Записът на едночасовата среща с медиите е направен от Асен Илиев. виж ТУК

ЧЕТИРИ ДНИ след специално свиканата в Стара Загора от Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) общонационална сбирка на клубовете за консолидиране около спорта и неговото спасяване, днес петима от общо 8-те реално управляващи федерацията членове на УС свикаха и специална пресконференция. В нея т.1 – представянето на сезон 2019 г., която бе повече увертюра към втория пункт – да се изложи „неприятната ситуация, около отнемането на нашия лиценз от СБА.“ За присъствалите в парк-хотел Стара Загора тази събота – изненади в изложенията нямаше. За познаващите автомобилния спорт, предвид сложната административно-съдебна ситуация в спорта, объркването стигна до крайност. Като най-важен момент от пресконференцията може да бъде изваден фактът, че УС на БФАС е изпратил специално писмо до министър-председателят Бойко Борисов, до министъра на младежта и спорта Красен Кралев, до Славчо Атанасов, водещият парламентарната комисията в Народното събрание за децата, младежта и спорта и до председателката на БОК Стефка Костадинова. Макар писмото, което едва ли е секретно, да не бе разпространено за представителите на медиите, от УС се задоволиха да кажат единствено, че са се принудили да запознаят държавното и спортно ръководство със създалата се ситуация в автомобилния спорт.

снимка за rallyxpress: асен илиев
РАЗВЪЛНУВАН ЗАРАДИ СПОМЕНИТЕ… „Това (сочи емблемата на БФАС) е нашият живот и по-добрите времена!“, така президентът на федерацията Владимир Илиев синтезира според него, за какво всъщност е сегашната непримирима битка в спорта.

Петимата представители на УС обаче не посочиха кога точно е било изпратено писмото до най-високите места в държавното и спортно ръководство на сраната, както и не посочиха на какво точно разчитат, сезирайки дори премиера на републиката? Отделно в хода на пресконференцията бе изложено за пореден път хронологията, според която СБА не желае да направи необходимото, за да се стигне до логичното – спортната власт в спорта да премине изцяло под егидата на БФАС. Фактите обаче говорят красноречиво: в три от четирите последни общи събрания на федерацията, преди спортът да изпадне в сегашното си идиотско положение и да е разпарчетосан заради и поради различни интереси, клубовете приемаха единодушно искането БФАС да направи постъпки пред лицензодържателя, за да придобие пълните спортни права, така както през 2003 г. това направи националната федерация по картинг.

снимка за rallyxpress: асен илиев

ЗА ВТОРИ ПЪТ УБЕДИТЕЛНИ… Както в Стара Загора, така и сега в Пресклуб България аргументите на Николай Златков и Александър Ковачев изглеждат убедително. Впрочем за отбелязване е фактът, че в над 70 на сто от изказаните мнения се споменава „отнет лиценз от СБА“, на което се наложи категоричното възражение от страна на RallyXpress, че няма как да бъде отнет [международен] лиценз, който изобщо не е бил притежание на федерацията, а става дума единствено за делегирани права на БФАС. Да припомним, че Съюза на българските автомобилисти е признатата от ФИА организация, която представлява световната федерация на територията на България в двете дейности – мобилност и спорт и за това притежава лиценз вече близо 60 години. На базата на точно този лиценз СБА през всичките тези години е преотстъпвала тези права на БФАС (иначе в пълното си право да претендира да притежава такъв самостоятелен лиценз) и това не е било по силата на некоректно спряганото в пресконференцията „мълчаливо съгласие“, а на делегирани права.

снимка за rallyxpress: асен илиев

ШАМПИОНАТИ ЩЕ ИМА… Това категорично обяви Иван Шопов (вдясно), сочейки, че БФАС е планирала в календара си за 2019 г. повече от 50 състезания за 10 дисциплини. На 18 януари, със специално писмо-уведомление, СБА обяви пред БФАС, че отнема даденото право за упражняването на спортната дейност на територията на България. От друга страна сега управляващите акцентираха за пореден път върху факта, че поставени във времето, фактите подсказват, че и решението на УС на СБА от 18 януари, и създадената през ноември от Камен Михайлов Автомобилна федерация на България, както и внасянето на документите за нея в Търговския регистър от дъщерята на председателя на СБА, са част от отрано планирани действия. От думите на Александър Ковачев, който е заместник на появилият се за първи път пред медиите и във федерацията от 31 октомври 2018 г. насам председател Владимир Илиев (със специално писмо до кубовете той се извини за отсъствието си на срещата в Стара Загора – бел. ред.) стана ясно, че БФАС е изпратила във ФИА документите да организирането на юбилейното 50-о рали България. Това, пак по думите на Ковачев, е станало на 29 януари 2019 г., а на следващия ден от Париж са получили и отговор, че документите са пристигнали, както и в мейла са били посочени имената на длъжностните лица от ФИА, които ще следят за състезанието във Варна през май. Крайно любопитният факт, че изпращането на документите става 11 дни, след като в офиса на бул. Тодор Каблешков 55 са получили уведомлението за свалените международни права на БФАС, Владо Илиев обясни с това, че нямат уведомление от ФИА за спирането на правата и при това положение, докато се чака, могат да изпуснат сроковете, за да не се случи същото, както и през 2018 г. Пак от думи на Александър Ковачев се разбра, че имало слухове, които говорели, че СБА също била готова да организира юбилейният старт на най-голямото българско рали. На пресконференцията имаше и добри идеи –  заговори се за заравяне на „томахавката“, но от целия ход на срещата с медиите се разбра, че БФАС „…са подали ръка…“, „…призовават СБА да преразгледа решението си…“. Обаче за другия индиански символ на помирението – лулата на мира и за заравяне на „басърчето“, май така и не остана време, място и желание. Най-вероятното е в близко време е томахавките просто да бъдат обкичени с перата на войната, а лицата на непримиримите войни – намазани с черните бойни символи.

Кой или кои ще бъде или ще са жертвите – това отдавна е ясно.