Указ на президента върна на Шумен правото на първи старт

  • Home
  • Указ на президента върна на Шумен правото на първи старт


ЗА СЛИВЕН, колкото и малка да е, с основание се казва, че е автомобилната Мека на страната. От публикуваният на официалния портал на АФБ крайно трудно четящ се календар (виж ТУК) се вижда, че под Сините камъни тази година са се ангажирали да направят, освен най-добре устройваното у нас рали, още два старта от шампионата по дрифт и в добавка – открито планинско състезание. Заради тази идея градът влиза в графата „за първи път“ като единственият домакин, който ще устройва два кръга от една и съща дисциплина. Ако мълвата, за която се говори под сурдинка в гилдията се окаже вярна – за втори пореден шампионат сливенчани да организират и рали Твърдица, тези 6 от общо 47 състезания за  сезона, превръщат Сливен в тоталния автомобилен организатор, оставящ зад гърба си досегашните лидери след клубовете – Вромос (Бургас) и ДИАМО (Благоевград).

УКАЗЪТ на президента Румен Радев за насрочването на парламентарните избори за 45-о Народно събрание на републиката, първо промени календара на АФБ още преди да е стартирал сезона и, второ, за радост на шуменци върна традиционното и правото на да бъдат откриващото автомобилния сезон 2021 състезание. Според направеният календар на автомобилната власт, за първи път в цялата история на бургаската писта, сезонът трябваше да започне именно от морето на 4 април, а обичайно стартиращия годината планински мемориал в Шумен да е на следващата неделя. От гледна точка на автомобилната година, доброто в предстоящите избори е, че при тях няма балотаж, така че предварително планираната дата на планинско Шумен няма да се промени. Това обаче изобщо няма да е валидно за Календар 2021, като се вижда непредвидимия разбой на пандемията с COVID-19, която през миналата година префасонира или изхвърли от списъка с  планираното половин дузина състезания. Да не забравяме и неизбежните в държавната и правителствена политика около пандемията, затягащите и отслабващи антиепидемични мерки, напомнящи на правилото във Ф1 „stop and go“ За новата автомобилна година в различните 11 дисциплини оптимистично са планирани 47 състезания в 34 седмици, като за това време няма нито един свободен уикенд!

снимка за rallyxpress: драго петров/apix
ШУМЕНЦИТЕ СА НА ПЕЧАЛБА… Заради изборите на 4 април, шуменското мемориално планинско състезание запазва традицията да бъде първото от класическите състезания в новия сезон 2021.

В този смисъл, както за писта Бургас, така и за който и да е допълнителен организатор и състезание, единственият възможен вариант остава с дублиране на уикендите. В бургаския клуб Вромос са си нарочили дата за отмененото пистово начало на сезона (условно -8/9 май), когато обаче са първия от двата дрифта в Сливен и Варна Офроуд. Дали този втори майски уикенд ще е реалният за отложената за трети пореден път Писта Бургас, зависи и от АФБ, и от резултатите на консултациите с общината на града. Така че Календар 2021 тепърва ще търпи промени.

:: Според неофициални и непотвърдени от RallyXpress информации, в списъка на надпреварите се очаква да се появи още едно състезание от класическите дисциплини. Дали това ще стане реалност е въпрос, който еднакво зависи и от възможните свободни дати, също както и от

достатъчната подготовка на този евентуален домакин.

ЗАГЛАВИЕТО до известна степен напомня романите на Александър Дюма-баща, но пък е напълно точно: след пауза от четири десетилетия, тази година Пазарджик ще се завърне на състезателната карта на страната. Това трябва да стане с планираното за третия уикенд на април спринтово състезание. От една страна този старт трябва да открие сезона на най-младата дисциплина, а от друга – да увеличи броя на кръговете от традиционните 3 на 4. За последно градът е бил домакин на рали Транспортен глас в края на 90-те години на ХХ век, състезание, организирано от тогавашното седмично издание, което дава и заглавието на надпреварата. Началото на рали-историята на Пазарджик обаче е още от 1976 г., когато състезанието се появява първо като Бесапара, а паралелно там е организирано и ралито, носещо името на града.

снимка: организатори на рали-спринт пазарджик

СТРАНИЦА ОТ ПОЖЪЛТЯЛАТА ИСТОРИЯ… Спортната страница на окръжния вестник, отделил почти четвърт от територията на информацията за рали Транспортен глас. През 1981 г. с това състезание се отбелязват 500 години на Пазарджик като град, а и 75-годишнината на вестника титуляр на името на ралито Както справедливо би трябвало да се каже – една богата, но добре забравена страница от БГ-автомобилната история и тази на областния град.

В случая доброто, което ще донесат пазарджиклии е не само възстановяването на една забравена традиция и маркиране на добро място на автомобилната карта, но и разширяването на рентабилната класическа дисциплина.