Три основни цели пред екипа Мегапорт РТ и МСА-Твърдица

  • Home
  • Три основни цели пред екипа Мегапорт РТ и МСА-Твърдица


ДЪЛГА ВИДЕО-информация, насочена предимно към предстоящия старт на „мегапортите“ в спринта в Пещера, както и обширно интервю с шефа на екипа – Петър Гьошев, подготвя портала ДизиРейдълс (представянето виж ТУК).

Както се казва, „лентата“ е подготвена от Иван Монев (на снимката на rallyxpress, долу, готвещ камерите по колана на Ангелов) и Тома Рибаров. Тя ще се появи в ю-туб непосредствено преди началото на автомобилния сезон следващата събота в Пещера.

ТРИ СА ОСНОВНИТЕ цели, които тройният шампион в ралитата, спринта и планинските изкачвания Мирослав Ангелов, неговият навигатор Георги Гаджев (Мегапорт РТ, Шкода Фабия R5 Eво) и екипът на Моторспорт Академия (МСА) на Петър Гошев имат за започващият идния уикенд в Пещера сезон в спринтовата дисциплина. С възроденото в града присъствие на автомобилния спорт, реално на 17 април ще стартира и забавеният от пандемичните „затваряния“ автомобилен сезон на България.

:: Разбира се, презентацията

бе подобаващо почетена от
основният партньор на екипа
 – Еуратек – доказано – остава-
щият, почти три десетилетия
вече един-единственият вно-
сител у нас, за който рали-
спортът и бензиновите гонки
са гарантирана част от успеха
им водещи търговци в бранша. Така че обичайно, според действащите в сорта протоколи, отборът на Мегапорт Рейсинг Тим и твърдишката м’спорт-академия, направиха на пистата Дракон стандартната презентация на екипажа Ангелов/Гаджев, завъртяха около 45 километра по специално подготвеното от навигатора трасе (9600 м) и официално обявиха програмата си за новия сезон. Тя не само изглежда, а и на практика е доста амбициозна с планираните 11 старта от двата национални шампионата (рали и рали-спринт) и Балканския рали трофей в добавка.

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
ПОКРИВАЛОТО Е ВДИГНАТО, СЕЗОНЪТ ДА ЗАПОЧНЕ… Георги Гаджев и Мирослав Ангелов символично вдигат покривалото на своята Шкода Фабия и също символично показват, че стартират с амбициозна програма за сезон 2021.

За Ангелов/Гаджев първият старт у нас е първият спринт в Пещера, а първата задгранична езда е в Турция на Ескишехир (24/25 април). Точно европейския рали трофей за зоната на Полуострова е акцентът на Мегапорт РТ, което пък беше лесно предположително и с километрите от тестовите през зимната пауза, но също и от редуването (2:1) на макадамовата и асфалтовата настилки. Общо от началото на година, заедно с двете тренировки на снежна настилка, както и с трите последователни теста и финала в сряда на Дракона, Ангелов/Гаджев покриха близо 200 тренировъчни километра.

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

ЗА ПОСЛЕДНО, ДОБАВКА ОТ 60 КМ КЪМ ТЕСТОВЕТЕ Мирослав Ангелов прибави още километраж към тестовите дистанции преди сезона, карайки на пистата Дракон-а при представянето на своя екипаж. „Тази година програмата ни ще обхване българския рали шампионат, първенството в спринта, както и Балканския рали трофей – каза по време на презентацията на екипа лидерът на Мегапорт Мирослав Ангелов. „За първи път през този сезон ще участваме в макадамови състезания, първи старт от които ще бъде рали Бакъу Румъния. 

„Тази година за първи път ще използваме гуми Пирели, като първия им тест ще бъде на предстоящия Ралиспринт Пещера.   

„Приоритетът ни ще бъде Балканския рали трофей. Имаме и амбиции за първи старт в кръг от Световния рали шампионат на рали Хърватска. 

„Очаква се труден и непредвидим сезон заради пандемията.” Докато от техническа и визуална гледна точка в най-съвременния за нашата страна автомобил няма (Шкода Фабия R5 Ево) няма съществени промени (обзаведен с допълнително окачване за макадам и дребни цветови промени по купето – бел. ред.), то откъм „гуменките“ в екипа на Гьошев предвиждат сериозна промяна. Ако през миналия сезон тандемът препочитаемо бе обуван с Мишлен и корейските Ханкоок, то от Пещера нататък Ангелов и Гаджев ще слагат Пирели Пи-Зеро. „Всъщност така и наредих трасето по пистата Дракон, че то да е с повече дълги завои, тъй като на предстоящите скоростни отсечки от спринта [Пещера] няма обратни завои, всичко е от категорията 2+ или 3+“, коментира пред сайта RallyXpress Георги Гаджев.

снимка: rallyxpress:

НЕПОКЪТНАТО ЧЕРНО ЗЛАТО… За новия сезон Фабия-та на Мегапорт ще бъде обувана в италианските Пирели Пи-Зеро. Макар Пирели Пи-Зеро да бяха поставени на видно място в бокса на Мегапорт РТ по време на представянето, както в демонстрационните турове за журналистите, така и в краткия завършващ предсезонен тест, Ангелов и Гьошев не се решиха да монтират италианското „черно злато“.   Така че екипажът ще дебютира с дебют в Пещера, когато за първи път ще трябва да разбере какви са качествата на Пирели Пи-Зеро.

За отбелязване е, че част от предстоящия спринт е познат добре на пилота от участията му в планинските състезания в Пещера, но това е валидно единствено за откриващия скоростен етап, но не и за трасето от Св. Константин към яз. Батак и в обратна посока.

АКО ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО на отбора на Мегапорт Рейсинг Тим има важна новина, то това е, че още от този момент е ясно – шампионата на планинските изкачвания за 2021 г. ще има нов шампион. Това се разбира от факта, че при обявяването за сезон 2021, Мирослав Ангелов (на снимката) изобщо не обели и дума за защита на титлата в планинските изкачвания. Да припомним, че за третата си корона през миналия сезон търновецът стартира с един кръг закъснение, но с три поредни победи (виж ТУК) и постигна небивал в продължение на 23 години рекорд от три корони н една година.

снимка: rallyxpress

ШАМПИОНИ И БИВШИ СЪОТБОРНИЦИ… Специално за тестовете и представянето на Мегапорт РТ на Дракона се появи Пламен Стайков – също шампион в ралитата, но и бивш член на Мегапорт РТ от 2013 г., когато той печели последното изкачване в планинско Пещера. „Категорично не [за планинските]!“, допълнително коментира Ангелов. – Миналата година, нали така, беше малко по-необичайна, а и „короната“ така размести календара, че

:: ДА НЕ ПРОПУСНА ДА СЕ ПОХВАЛЯ…

ЗА МЕН, да заема мястото до пилота по време на тестове или тимови презентации, не е нещо ново или необичайно. Но четирите тура по Дракон-а, които за огромно удоволствие ми оказа доверието да направи с мен Миро Ангелов („За мен беше чест, да съм твой пилот!“, на снимката на Драго Петров/apix), имаха особено значение. Причината е, че трикратният първенец в ралитата и троен шампион за 2020 г. бе последният в списъка на великите български автомобилни първенци, които са били учтиви и добронамерени, за да използват за кратко като свой „ко-пилот“ Страшо Димов.

Това (изброяването не по хронология, нито по градация или по брой на титли… да ме извинят онези, които евентуално съм пропуснал!!!) – първо са ветераните – са:

Илия Чубриков (†), Радослав Петков (†), Владимир Илиев, Радослав Козлеков, Иван Царски (†), Георги Петров, Стоян Колев (†), Николай Мончев, Крум Дончев, Ясен Попов, Альоша Марков (†), Георги Янакиев-мл., Пламен Стайков, Константин Маршавелов, Боби Борисов, Илия Царски, Николай Златков, Николай Паунов, Христо Стоилов, Стефан Георгиев, Иван Влъчков, Стефан Панчугов, Иван Шопов, Димитър Георгиев, Юлиян Серафимов, Николай Диков, Атанас Божилов, Мичкина…