Три наши екипажа подсилват румънското Ковасна рали

  • Home
  • Три наши екипажа подсилват румънското Ковасна рали


ДВАНАДЕСЕТОТО Ковасна Рали тази година няма да може да се таксува като „румънското Монте“ и причината за това са чисто пролетните температури, които се очакват за уикенда. Минимално живачния стълб ще е между 0º и 5º, а максималните стойности от петък до неделя вечер ще са в рамките на 6 до 15º. Така очакването, че ще падне снежно хлъзгане в силна международна конкуренция и домакинство, което само кани участниците, изглежда няма как да се състои. Пътуващи за Ковасна наши хора до последно се двоумяха дали в багажа да взимат топли апрески или за очакваната киша да предпочетат гумените ботуши.

ТРИ БЪЛГАРСКИ екипажа – Георги Янков/Цветан Балджиев (Субару Импреза WRX, №11), Петър Христозов/Теменужка Христова (Ситроен DS3 R1, №33) и Светлозар Колев/Стефан Кордев (Рено Клио, №50) ще подсилят този уикенд международното присъствие в 12-ото издание на румънското снежно Ковасна Рали. С това практически, както традиционно стана през последните години, се открива и сезона на българския автомобилен спор.

Заедно с 19-те унгарски автомобила, нашите правят почти половината от внушителният за такова мероприятие списък от 50 автомобила, шест от които са „ер-петици“ (списъка виж ТУК).

Ветеранът на групата е Жоро Янков, за когото това ще е петото поредно участие в Румъния, докато за Петьо Христозов (втори старт зад граница) и Светлозар Колев (първо рали в чужбина) това трябва да е първият сблъсък с характерната за заснежени трасета езда. Както изглежда обаче, независимо, че и трите екипажа предвидливо „вдигнаха“ с десетина сантиметра автомобилите си, имайки предвид снежните трасета от миналата година, ще се наложи да карат върху мокър и кишав сняг. Дори снощи по етапите (най-високата точка е около СЕ2 Командоу – около 1300 м. над морето) е валяло дъжд, а от идването на нашите в планината нощните температури все са положителни. Освен градският специален етап в Ковасна (1.3 км), програмата предвижда още седем класически скоростни отсечки, като общата дължина на тези изпитания за класиране е 101.9 км.

КАРТА НА СПЕЦИАЛНИТЕ етапи от Зимно Рали Ковасна

Впрочем, като се има предвид тотално обърканата ситуация около сегашното състояние и неясното бъдещето положение на националната автомобилна федерация, и трите екипажа печелят бонус от факта, че за Ковасна Рали организаторите не искат валидни международни лицензи, каквито у нас – поне сега-засега – няма който издаде.

:: Георги Янков (вицешампион от спринта в НС2 за 2018 г.): „Имахме дребни технически проблеми в деня преди да заминем и се наложи да работим до късно през нощта, за да ги отстраним. Иначе опознаването мина прилично, но ще е тежко състезание. Говорих с организаторите, седмата и осмата отсечки (те се карат само в неделя – бел. ред.) ще ги минат със снегорин в събота, а утре вечер снегоринът ще мине през етапите от съботната част на трасето. След тях пътищата ще се разширят, това ще се отрази и като промяна в записките… За съжаление времето налага такива мерки. И въпреки всичко ще е тежко състезание, независимо, че имаме опита от предишните години. Не търпи [Ковасна Рали] никакви грешки, излезеш ли малко встрани и те засмукват преспите. Наистина ще е тежко рали.“

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

ПЪРВИ СТАРТ В МИНАЛИЯ СЕЗОН… Георги Янков започна сезона си с участие в рали-спринта в Дряново, където в партньорство с Ангел Башкехайов записа първия си актив за годината.

:: Петър Христозов (шампион от спринта в RС5 за 2018 г.): „Не сме прави почти нищо съществено: вдигахме [колата] на подемник и свършихме онова, което обикновено правим и за българските състезания. Разбира се, предвид трасетата, качихме и височината на шасито. Не, не съм смятал с колко е по-високо, но определено е по-високо от стандартите за България. Много ми допада ралито, но трасетата са в киша и не е онова, което очаквах. Но – не съм карал нито на сняг, нито на киша, така че ще е полезно състезание. Отсечките са перфектни и, ако температурите не бяха така високи, направо щеше да е идеално,  а ралито – перфектно. Имам малко притеснения за Теменужка, защото от сутринта я втресе… не се чувства добре… пие фервекс, хапчета… Страхувам се да не се разболее. То в България се разминахме с грипа, ама и тук го има…”

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

ПОЧТИ ПЪЛНА ПОГРАМА Теменужка Христова и Петър Христозов завършиха сезона в спринта като първенци на своя клас, а в Монбат Сливен Рали пловдивчаните събраха най-много точки в шампионата на рали, които им донесоха сребърните медали.

:: Светлозар Колев: „Описването мина нормално, но заради температурите вече се образуват много и дълбоки коловози. Иначе – нищо по-различно от [ралитата в] България. Но с тази киша ще е отвратително да се кара. Иначе отсечките са подбрани много точно, приятно състезание и щеше да е идеално зимно състезание, ако имаше сняг. Защото всичко, което може да се види в едно рали, го има по отсечките тук – денивелация, в една отсечка има и спускане, и качване, има и бързи чести, има и бавни. За съжаление не успяхме да минем по 7-ата и 8-ата отсечки, защото там коловозите са толкова дълбоки, че има много закъсали [цивилни] коли 4×4, които не можеха да преминат. Неофициално се чува, че може тези две отсечки да бъдат отменени, но все още няма нищо черно-на бяло”

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix

СЛЕД ДЪЛГА ПАУЗА… В зимното Ковасна Светлозар Колев ще се яви след прекъсване от почти година и половина след дряновското състезание през 2017 г., но този път негов навигатор ще е Стефан Кордев.