Триумфално завръщане на Каменов: първи старт с победа

  • Home
  • Триумфално завръщане на Каменов: първи старт с победа


ПОСТИЖЕНИЯТА на стартиралите в квалификациите за третото планинско състезание от шампионата – сливенското Българка, както и резултатите от неделните три състезателни манша можете да намерите ТУК

ЗАВРЪЩАНЕТО на бившият трикратен национален шампион в планинските изкачвания Любен Каменов (Каменов Рали Тим, Мицубиши Лансър Ево 9, на снимката) бе отбелязано по триумфален начин от половината панагюрска фен-група в местността Абламово днес, след като пилотът на Каменов Рали Тим спечели третия кръг от шампионата още с подновяването на участията си в България тази година. Каменов спечели сливенската Българка с една победа (втори манш), но и с две корекции на рекордните си постижения, като след второто новият рекорд на трасето, който от АСК Булсим ще се наложи да изпишат на старта вече е 2:30.44 мин. Но това е само най-обобщената част от третия старт в шампионата, който отива в историята на тази дисциплина – за това гаранциите са 100-процентови – едновременно като най-емоционалния и наситен с обрати старт на Българка, но също и като най-непредвидимото и интересно планинско, което е било правено през последните 20 години. RallyXpress, който следи внимателно и в детайли това първенство от 1993 г. насам, се наема да даде подобна „гаранционна карта“ на сливенското състезание. „Много силно състезание, много силно подготвена конкуренция, съжалявам най-много, че Юли [Телийски], тогава щеше са е още по-интересно. – заяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт Любен Каменов. – Нормално е да бъдем победени от такъм прототип, който е по-бърз от нашите автомобили и на мен изобщо не ми пречи, дори много се радвам, че има пилоти [Стефан Стоев], които се развиват… Честно казано, знаех, че мога да подобря рекорда, но в никакъв случай не очаквах, че ще успея да подобря времето на Стефан [Стоев]… Но също, че и с добри гуми и специално подготвена за Българка кола сегашното ми постижение може да бъде подобрено…“ Каменов регистрира общо време от трите изкачвания 7:35.50, само с 0.88 сек по-добро от постижението на Стоев – 7:36.38 мин. И това на фона на ликуващата панагюрска група на „Али Баба и 40-те разбойника“ искаха от сливенчани не само да пишат новия рекорд, но и уточнението: „Не е от „спирта!!“

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
РЕКОРДЪТ – СЪС ИЛИ БЕЗ СПИРТ ТОЧКИТЕ, ВСЕ ТАЯ… Любен Каменов „махна спирта“ от своето гориво и като на шега направи два нови рекорда на Българка.

Всъщност за старта до Чешмата на Абламово е трудно да си припомним толкова респектиращ списък (за общия брой от 58 заявени – да не споменаваме) от топ-пилоти. И не само това, но и най-важното: от събота да неделя късен след обед – никаква яснота какъв ще е развоя, нито обичайните за този шампионат лесни залози. И като финал – три кръга, три различни победители: Манолов, Царски, Каменов. Това пък не е ставало от началото на сезон 2016 г. (Живков-Манолов-Каменов). От едната страна завърналият се Каменов, националният шампион в две класирания за 2017 г. – Юли Телийски (Дунев Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9), Стефан Стоев (АРА Моторспорт, ЕF10), който до момента имаше 2 старта и две „нули“, Илия Царски, който се оказа в центъра на крайно амбицирана и напреднала конкуренция и накрая, но не на последно място – лидера до и след Българка в генералното класиране – Христо Манолов (двамата с Царски с различни модификации на „кавалериста“) – цяла кавалкада от състезатели, всеки от които с право можеше да иска победата.

снимка за rallyxpress: мартин нацев

СИЛЕН В НАЧАЛОТО, МНОГО БЪРЗ В КРАЯ… Най-накрая в екипа на Стефан Стоев се оправиха с чупещите се карета, за да цъфнат проблемите с изключващите или невключващите скорости на Испанката. От друга – поредицата от чисто технически драми, които така разбърка тестето с карти, че в събота късно през нощта неделното състезание ставаше още по-неясно за предвиждания. Царски и екипът му се издимиха след втория манш на квалификациите неизвестно къде и до сутрешните извинения на Илия „забравих си телефона в кемпъра“, никой не бе сигурен панагюрецът ще карали или не.

снимка за rallyxpress: мартин нацев

ПРЕДИ ДА НАПУСНЕ АБЛАМОВО… Илия Царски се насочва към старта във втория манш, след което той, Мицубиши-то и целия екип се скриха за през нощта, за да правят ремонти на колата. Пак в среднощните часове шампионът Телийски, след трудни технически и чисто спортни пресмятания бе взел тежко решения да жертва авторитет срещу сигурност. „Да, можеше и да направим колата да върви и да сме в точките, но това нямаше да е моето вярно решение…“, обясни днес след обед, докато внимателно претегляше конкуренцията на старта, а след това и на един от пасажите по 4200-метровото трасе. В края на квалификациите Телийски каза, че се борят едновременно с няколко различни по характера си проблеми, докато около полунощ пилотът решава че не може да кара как и да е ремонтиран автомобил, защото „не е точкогонец“.

снимка за rallyxpress: мартин нацев

НЕ ЗА ТОЧКИТЕ, А ЗА ЧЕСТТА НА ИГРАТА… Макар да можеше да ремонтира своята кола така, че да е на старта на Българка, но не с познатите възможности, Юли Телийски предпочете да жертва престиж срещу качество. Сега, след като сте анализирали резултатите от неделя, си представете спор не между четирима, а как биха изглеждали резултатите и колко биха били малки разликите, ако трите манша се разиграваха между петимата! Но Българка можеше да завърши и по друг начин – с победа на габровския пилот на АРА Моторспорт. На Стоев реално не стигнаха 0.88 сек, за да запише първата в кариерата си победа в генералното класиране и колкото повече напредва опознаването между Испанката и Стоев, толкова по-завързан ще става шампионата.

снимка за rallyxpress: мартин нацев

ОТ КЬОШКОВЕТЕ ДО АБЛАМОВО И СЛЕД ТОВА…
Шуменският инженер Христо Манолов поведе в класирането след Мемориал Валери Великов, остава начело на генералното подреждане и след Абламово. Дългия взе два от трите (първи и трети) неделни манша, а ако не беше проблемът във втория, резултатът щеше да напълно различен от този в квалификацията (Каменов-Телийски 2:1). „Оказа се, че на старта – това всички са го видели – не можах да потегля така, както трябва – каза за RallyXpress Стоев. – Решихме проблемите с каретата, но имахме проблем с 3 пъти невключване на скоростите и едно изключване от скорост. Между втория и третия [манш], с помощта на Ники Златков локализирахме  невключването, но пък дойде проблем с свалянето на скоростите…” Така бронзовото стъпало на почетната стълбичка остана за Царски – 7:37.12 мин, на 1.62 сек от победителя. Четвъртото време на инж. Христо Манолов (БАМС, Мицубиши Лансър Ево 9) – 7:44.48 мин. му донесе 12 т., но с тях той запазва лидерството си в генералното класиране на планинското първенство (52 т.). Силното представяне на Васко Въжаров (Джордан Рейсинг Тим, Опел Астра) от събота (6-о време в квалификацията) продължи и във финалните три манша, в които той направи крачка напред, завършвайки 5-и в общото подреждане – 7:58.32 мин. Челната шестица се затваря от пилота на Проспийд Петко Манолов (Субару Импреза WRX) – 8:21.74 мин. Победител в НС2 е Георги Василев (Дианел Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9), след технически тежък съботен ден Димитър Кондев (Грийн Фокс Моторспорт, Опел Астра) бе най-бърз в НС3, а както обикновено в НС4 побледител е неговия отборен партньор Александър Димитров-Пъчката (Ситроен Саксо).

Павел Шенков (Дианел Рейсинг, ВАЗ 2105) продължава серията си от три победи в НС5, както и остава недостижим в своята ефективност (75 т. от началото на сезона), а шампиона в RC4 за 2017 г. Димитър Божилов (Дунев Рейсинг, Ситроен Саксо) бе най-бързият сред първата от двете категории хомологираните автомобили. Георги Минтев-Рънъра (Джордан Рейсинг Тим, Ситроен Саксо) е другият най-бърз в тази група на коли, които отговорят на всички стандарти на световната федерация.

ТРИ ПОРЕДНИ поправки на рекорда на Любен Каменов, записан на старта на Чешмата в Абламово бяха регистрирани в третия кръг от планинското първенство. Първата корекция бе Стоев, който директно слави 1.91 сек от времето на Каменов от 2016 г. (2:32.71 мин.) – 2:30.44 мин. Веднага след него Каменов също направи поправката на постижението, но то бе с 1.27 сек. под времето на габровеца. Онова , се изплъзна на Каменов в първото качване, във втория тур към Българка пилотът успя да направи, намалявайки времето с 0.36 сек. (средна скорост от 100.505 км/ч). Ако към корекциите на времето от 2016 г. прибавим и тази, която направи Илия Царски (втори манш) – 2:31.77 мин, общият брой на върховите постижения в Българка (от тях единствено това на Каменов ще бъде маркирано с бяла боя за догодина!) е четири!   

И всичко това между 13:00 и 15:00 ч.!