Трите заводски отбора в WRC подписаха хибридния контракт

  • Home
  • Трите заводски отбора в WRC подписаха хибридния контракт

ТЕЗИ ПАРАМЕТРИ са в следните четири посоки:

:: Устойчиво гориво, като доставчикът предоставя гориво или серия горива, които да се използват от състезателите в различните класове на шампионата.

:: Брандиране на плъгин хибридни зарядни станции в сервизни паркове.
:: Устойчиво производство и доставка на енергия в сервизния парк, за да покрият нуждите на за зареждане на автомобилите в рали шампионата.
:: общи изисквания за мощност на парка за обслужване.

И ТРИТЕ СЕГАШНИ производители, участващи в сериите на WRC приеха нова хибридна ера на спорта, като се ангажираха да се регистрират и да участват в Световния рали шампионат на ФИА от 2022 до 2024 година. Хюндай, M-Спорт Форд и Тойота са обещали своето бъдеще на серийната автомобилна серия, която ще претърпи значителна промяна през 2022 г. От идната година автомобилите от най-висок клас ще се захранват от комбинация от електрически двигател и сегашните двигатели с вътрешно горене. Споразумението включва равен принос от ФИА и производителите към разходите за разработване на новата технология, която ще се съсредоточи силно върху устойчивостта, безопасността и управлението на разходите, се казва в комюнике, разпространено от промотора на световните серии днес. Въвеждането на хибридна технология беше обявено през 2019 г. и тясното сътрудничество между производителите, WRC Промотора и ФИА доведе до това, че техническите регламенти получиха зелена светлина на Световния съвет по автомобилен спорт този месец.

:: Това също бе поместено

и на официалния сайт на автомобилната федерация

(виж ТУК)

Управляващият директор на WRC Промотора Йона Сибел приветства ангажимента на триото като поредната положителна стъпка за бъдещето на шампионата. „Не е пресилено да се каже, че въвеждането на устойчива хибридна технология за най-високата категория на WRC бележи един от най-големите етапи в историята на спорта. Подходящо е такава голяма прогресия да бъде приветствана в 50-ия юбилеен сезон на шампионата “, каза той. „Заедно с ФИА и производителите, WRC Промотора се ангажира изцяло с въвеждането на по-екологични автомобили. Хибридният двигател представлява неразделна част от автомобилната индустрия, когато светът се придвижва към по-устойчиво бъдеще, и е от съществено значение WRC да се приведе в съответствие с тази еволюция. „Това се събира с цел – осигуряване на перфектна платформа за научноизследователска и развойна дейност за автомобилната индустрия, за да комуникира своята нова технология.

колаж: rallyxpress
ПЪРВО ОНАГЛЕДЯВАНЕ… Схемата на новите автомобили от категорията Рали 1, която бе показана на портала на ФИА днес.

„WRC остава най-трудният шампионат в автомобилния спорт за произведени автомобили и ръководството на тези отбори изпращат положително послание за бъдещето си на други производители, обмислящи да се присъединят към серията“, добави Сибел. За да осигури повишена стабилност и по-добри възможности за дългосрочно планиране, ФИА въвежда тригодишен ангажимент за участие в шампионата за производителите вместо едногодишни споразумения.

Съобщението следва потвърждение на плановете на WRC за по-устойчиво гориво за конкурентни автомобили и по-екологични енергийни източници в сервизния парк.

В ТЕКСТА, поместен на официалния портал на ФИА днес, президентът на федерацията Жан Тот коментира споразумението така:

„Световният рали шампионат на ФИА е на прага да достигне до важен етап с новото поколение автомобили, Рали 1, идващи през 2022 г. Преминаването към хибридна мощност на плъг-ин отразява най-новите тенденции в автомобилната индустрия, като същевременно прави спорта по-устойчив. Това стана възможно благодарение на съвместните усилия на производителите и ФИА. Фактът, че и трите марки, участващи в момента в шампионата, се ангажираха за още три години, доказва, че световният рали шампионат върви в правилната посока. Благодаря на всички, които допринесоха за това постижение. Това идва заедно с прехода към устойчива енергия, което е една от основните цели на ФИА.