Тойота Газоо Рейсинг започва обновяване

  • Home
  • Тойота Газоо Рейсинг започва обновяване

ТЕХНИЧЕСКИЯТ директор на Тойота Газоо Рейсинг Тим Том Фаулър (на снимката) предостави актуална информация за работата на екипа на Ярис WRC преди началото на Тур дьо Корс 2018. „Нещата вървят добре. Основните неща, по които работихме в края на миналата година и началото на тази година, бяха джокерите (хомологационните екстри – бел. ред.), които приложихме към колата. Имаме новите промени в аеродинамичния пакет и работихме за намаляване на теглото в цялата кола. Това е нашата цел“.

– Това ли помогна да се подобри работата на автомобила?

– По същество – да, подобри ефективността, която можеш да получиш от кола, която се намира под ограничението за тегло и след това да добавиш баласт. По-голямата част от усилията ни са ефективно да се окажем на границата на теглото през цялото време. Можем да бъдем по-ниска колата, но въпросът се свежда до състезанията, където съществува възможност да се качи мръсотия от трасето по пътя, който е различен за всяко събитие. В някои случаи не сме били в състояние да контролираме теглото си толкова внимателно, защото имаме така много мръсотия по колата и никаква възможност да направи колата по-лека. Това е основната цел.

– Имаше проблем с алтернатора по време на мексиканския провал за Латвала, без връзка с проблема с ECU във Финландия миналата година.

– Това беше първият проблем на алтернатора, който имахме по време на митинг с тази кола. Това все още се разследва.  

– Проблеми с прегряването в Мексико?

– Мисля, че основното нещо, което трябва да подчертаем е, че бяхме управлявали система в колата, предназначена да се грижи за двигателя, за да сме сигурни, че няма да пострадаме от двигателя. Това е нова функция за целите на надеждността. Очевидно целта е да се избегне задействането на тази система, да остане под тези „прагове“. За съжаление в скоростния етап Ел Чоколате (Мексико), в частност тази система се задейства няколко пъти. Това намалява ефективността на двигателя. Трябва да подобрим охлаждащия ни капацитет, за да не го правим в бъдеще. Беше свършена много работа, но е ясно – това не беше достатъчно и нашата цел е да го отстраним възможно най-бързо. Въпреки че не е нещо, което искаме да повторим, не беше толкова катастрофално, но все още имахме разумна възможност за победа.

снимка: мартин холмс/англия
МНОГО Е СВЪРШЕНО, ОЩЕ ПРЕДСТОИ ДА СЕ НАПРАВИ… Такова е мнението на техническият директор на Тойота Газоо Рейсинг Тим Том Фаулър.

– Каква подготовка правите за остатъка от сезона?
  – Аржентина е макадамово състезание и нашата организация е съвсем последователна. Ярис WRC показва наистина добро темпове върху чакълести трасета. В Мексико имахме добри темпове, спечелихме пауърстейджа, спечелихме общо шест етапа. В този смисъл нямаме много какво да правим по отношение на темпото. Нашият основен приоритет в момента е да получим надеждност, така че шофьорите да имат възможността да се борят за победата.  

– Преглеждайки вашите шофьори, смятате ли, че Танак вече се е адаптирал?

– Изглежда, че свикна с колата много бързо. Той работи много добре с екипа и ни доставя свежа информация и нова гледна точка, полезна за всички.

– Лапи?

– Есапекка има някои добри събития и добри етапи. Мисля, че в Мексико той е бил в крайно неблагоприятно положение в сравнение с останалите пилоти поради липсата на опит. Не можем да очакваме той винаги да се бори с момчетата, които имат десет години практика в някои от тези ралита.

 – А Латвала?

– Той имаше много добри изпълнения. Винаги е много трудно, когато имате нови пилоти, които се борят с вас в отбора.