Тих скандал се заражда заради хибридната WRC

  • Home
  • Тих скандал се заражда заради хибридната WRC

ДИРЕКТОРЪТ на ралито на FIA Ив Матон (на снимката) обаче е отдаден на „хибридната кауза“. Той е категоричен: „Гледайки в бъдещето, ключът е в елементите на философията на Рали 1. Първо, хибридни и устойчиви технологии; второ, подобряване на безопасността и трето, намаляване на разходите. Те са още по-важни сега, отколкото когато започнахме с тези правила преди две години. Представянето на хибридната кола беше от ключово значение за ангажимента на производителите за 2022 г. и затова не беше възможно да се мисли отлагане на въвеждането на тази технология.”

БЪДЕЩИЯТ момент, в който с хибридните WRCars световните серии ще трябва да прекрачат в новата си четвърта по ред ера, заплашва от тихо противостоене да се превърне в скандал. За сега той е тих и е единствено на идейно ниво и планиране. От кой сезон трябва да стартира голямата промяна? Докато Директорът за Рали във ФИА и бивш успешен шеф на Ситроен Спорт Ив Матон е категоричен, че това трябва да стане според плановете, приети от Световния съвет на ФИА (от сезон 2022 г – бел. ред.), неговият опонент и шеф на Хюндай Моторспорт Андреа Адамо е за отлагане на този момент поне с година. Ако за Матон решението на „старейшините“ е водещо, то италианецът настоява, че в момента с короно-пандемичната ситуация, не е на лице онази икономическа ситуация, която да позволява спокойно подобно планиране и прилагане на идеите. „Най-добре е в момента да се изчака“, категоричен е емоционалният Адамо, сочейки като най-добро за отборите, че моментът, в който те ще се ангажират с автомобилите от категорията Рали 1 е 2023 г. Очакванията на Матон са на събирането на Световния съвет през декември подписите да бъдат поставени под регламентите, които да важат за тимовете от 1.1.2022. Защото, да си припомним, че в рамките на три години – от 2022 до 2024 ще важи договорът на Компакт Дайнамикс, компанията която ще осигурява основните елементи за оборудването на хибридните WRC. Така че деликатният момент е именно в контракта, обявен от ФИА на 31 март тази година.

колаж: rallyxpress-инфограф
МАРТЕНСКИ АНОНС… На страницата на ФИА е обявено, че Компакт Дайнамикс е спечелила конкурса за доставката на основните компоненти в новия автомобил за световните серии от категорията Рали 1.

ПЪРВОНАЧАЛНО новите правила за хибридния вариант на WRCar трябваше да бъдат разписани в средата на юли, после датата отиде в края на август и несигурността бе все заради коронавируса. Източници в Тойота и Форд пък твърдяха, че това трябва да стане в средата на октомври, но вече е очевидно, че се върви към декември. Ситуацията за спорта продължава да е дотолкова нестабилна във всяко едно отношение, че прагматичните японци побързаха да отложат развоя на своя модел GR Ярис WRC още в средата на юни. И причина за това бе както официалното връщане на централата на Тойота в световните серии, така и неяснотите около регулациите за категорията Рали 1.

снимка: официален сайт на тойота

НАПРАВЕН И ТЕСТВАН ЗА КРАТКО… Моделът Тойота GR Ярис, който трябваше да замести през 2021 г. действащата в момента кола на Тойота Газоо Рейсинг, бе завършен и тестват в зимни условия, но после проектът беше замразен и пратен в „архива“. Намеренията са, че настоящите WRCars ще се запазят и за следващите години, когато световният шампионат навлезе в своята хибридна ера през 2022 година. Това решение бе гласувано от Световния съвет на ФИА, който след дълги дискусии между шефовете на сериите и производителите, решиха да запазят спецификацията на съществуващият сега двигател. Но тази възможност ще бъде съпроводена от мерки за намаляване разходите в производството и експлоатацията на агрегатите, опростяване на турбината, ограничаване на броя на моторите за една година.

Особен момент в дискусиите е бил детайлизирането на спецификациите на сегашните мотори (1.6-литрови, с турбокомпресори и директно впръскване или преминаването към подобни, но по-малко мощни), които са в основата на R5 агрегати, използвани в автомобили в категорията Рали 2.