Тихо Стратиев: А този сезон искаме дубъл в рали Твърдица

  • Home
  • Тихо Стратиев: А този сезон искаме дубъл в рали Твърдица


НАЙ-МАЛКО с един-два автомобила ще скочи бройката на регистрираните за стартиращото националното първенство рали Твърдица. Факт, който е лесно проследим в историята на състезанието –независимо, че Твърдишкия Балкан дава най-добрите трасета, тук никога не е имало навалица от участници. Сега обаче, при съкратения вариант на надпреварата и в поредният безспонсорен шампионат, това е в полза на организаторите. Очакванията на домакините са за списък от 28-30 автомобила, след като бъдат поправени вечните недоделки в заявките.

ЗА СЪБОТНИЯ старт на закъснелия български рали шампионат, за колата на Марина Моторспорт Тихомир Стратиев и неговия навигатор Добрин Борисов (на снимката, Пежо 208 R2) домакините са отпечатали комплект от стартови номера с единица. Правото на шампиона да води колоната за първи път се пада на варненско-шуменският тандем, станал първият екипаж, който през миналата година спечели първенството на страната с автомобил, не-куатро през последните 14 години. Разбира се, причината за това не е единствено във временния наплив на четири „ер-двойки“, с които топ-пилотите се обзаведоха. Причината не е и в рязко намалелият брой на хомологираните серийни „кавалеристи“. Причината е комбинацията от двете, подсилена с вълнуващият и силно оспорван при тази ситуация шампионат от миналия сезон.„Тръгваме за победа, искаме дубъл от рали Твърдица“, каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Тихо Стратиев. И за него, и за Добчо (Добрин Борисов – бел. ред.) късният старт на шампионата започва с ралито, което за двамата от Марина Моторспорт има особено важно място в спортната биография: първото състезание, в което те печелят победата в генералното класиране.

снимка за rallyxpress: петко станчев
ЗА ПЪРВИ ПЪТ С №1 КЪМ СЛЕДВАЩИЯ СЕЗОН… Организаторите на Твърдица-Елена 2107 г. определиха за екипажа Стратиев/Борисов, според регулациите №1. Дали обаче това не се оказа повече от просто предсказание?

Всъщност, Твърдица има и още едно, по-скоро символично значение за екипажа: след два старта от първенството тогава, в третото рали Стратиев/Борисов за първи път получиха стартов №1, а сега вече получиха пълното право цял шампионат да носят престижната единица. „Зная, че метеорологично [ралито], сигурно ще бъде повторение на миналата година – казва Стратиев. – Зная го от мой приятел, който е морски капитан и е почти толкова и метеоролог, чиито източници никога не грешат.“ Да припомним, че миналия юли изсипалият се дъжд дойде след непосилен задух и ярко слънце, което караше и пилотът, и навигаторът да спорят с техния морски, докато огромните капки не доказаха, че капитанът никога не греши. „За съжаление, отиваме без да сме правили тестове. Отдал съм се предимно на бизнеса си и физически нямах време, за да се съберем с Добчо и да направим проба на колата.“ Сайтът Синоптик предвижда топъл и дъждовен уикенд, а дъжда в неделя ще е гарниран и със светкавици и гръмотевици.

снимка за rallyxpress: петко станчев

КАПИТАНЪТ НИКОГА НЕ ГРЕШИ… Каквито и да са били обясненията между пилота и неговия морски, прогнозата на капитана стана реалност рано-рано и екипажът на Марина Моторспорт го разбра вътре в гората (на голямата снимка). Невярващ на очите си: Добчо е погледнал с нескрита изненада към Чумерна, откъдето вече идват черните облаци и първите едри капки дъжд. (на малката снимка) В същото време ко-пилотът, който държи едно от най-високите равнища на професионална подготовка сред гилдията, прави своите сметки по следния начин. Добрин Борисов: „Ако времето не е такова, че да дава предимства на куатрото на Миро [Мирослав Ангелов, Шкода Фабия R5], имаме всичките козове да направим силни времена срещу него на спусканията (двете преминавания на дългата 19 км Твърдица – бел. ред.). Правили сме го вече в предишни години и ще дадем всичко от нас, за да го повторим.“

Така че – екипажът не го крие – стратегията на Стратиев/Борисов е стегнато каране в първия ден и атака във втория.