Тиери Нювил взема Швеция, вече има нови лидери в WRC

  • Home
  • Тиери Нювил взема Швеция, вече има нови лидери в WRC


Тиери Нювил (Хюндай i20 WRC) 2.52:13.1 ч., следван на 19.8 сек от Крейг Брийн (Ситроен С3 WRC), на 28.3 от Андреас Микелсен (Хюндай i20 WRC), на 45.8 от Есапека Лаппи (Тойота Ярис WRC), на 54.4 от Хейдън Падън (Хюндай i20 WRC), на 1:15.3 мин от Мадс Остберг (Ситроен С3 WRC), на 2:04.9 от Яри-Мати Латвала (Тойота Ярис WRC), на 2:52.2 от Теему Сунинен (Форд Фиеста WRC), на 3:44.4 от Отт Танак (Тойота Ярис WRC), на 5:25.4 от Себастиян Ожие (Форд Фиеста WRC), и др.
:: Лидери в състезанието: Танак: 1-2; Нювил: 3-19;
:: Спечелени скоростни етапи: Танак 6, Нювил 5, Брийн 4, Падън 2, Микелсен и Лапи – по 1.
:: Класиране в шампионата на пилотите: Нювил 41, Ожие 30, Латвала и Лаппи – по 23, Танак, и Микелсен – по 21, Брийн – по 20, Мийки 17, Евънс 8, Буфие 4, и др.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ от много дълго време световните серии по рали имат нов лидер. Това е топ-екипажът на Хюндай Моторспорт Тиери Нювил (на снимката) и неговият навигатор Никола Гилсул (Хюндай i20 WRC). За първи път на толкова ранен етап от световното първенство ехният тим печели победата в конкуренцията на “карето” и излиза начело в класирането на производителите (54 т), изпреварвайки с една-единственаточка Тойота Газоо Рейсинг и с 9 отбора на Ситроен. След рязко пропадане, което граничи с тотален провал, световните шампиони от М-Спорт са едва 4-и – 43 т., а за първи път нито един от тримата пилоти в екипа не успя да отмъкне и една победа в тестовете, както се казва – за цяр… Но не това, че топ-екипажът на корейският тим спечели второто от състезанията в шампионата тази година е изненадата. Изненадата е, че това е първото от пет ралита насам, в което нервите на белгиецът устискаха и той завърши надпреварата без нито един фатален за класирането му удар отзад вляво по своя Хюндай i20 WRC. Тоест не се случи онова, което на няколко пъти Нювил правеше през миналата година, сам прецаквайки победата си в шампионата. Дори и втори в края на годината, Нювил превъзхождаше конкуренцията с такива стойности на обективните показатели, че ако те, а не резултатите биха били определящите, Нювил можеше да защитава първата си титла сега, а не да гони изпуснатото питомно през 2017 г.

снимка: motorsport.com

ЗА ПЪРВИ ПЪТ С ДВОЙНА ПОБЕДА И ДВОЙНО ЛИДЕРСТВО… Отборът на Хюндай Моторспорт позира за обща снимка, след като Нювил спечели рали Швеция и води колоната на пилотите, а екипът оглави класирането в шампионата на производителите. Да припомним най-важната част от статистиката, която би обяснила първата белгийска титла в световните ралита „ако…“:

:: единственият пилот, който спечели 4 ралита от стартовете;

:: единственият състезател, който 162 пъти в 242 скоростни етапа се класира в шестицата;
:: 56 победи в скоростните етапи, двойно повече от Евънс и Латвала (по 27) и с 30 повече от шампиона Себ Ожие;
:: той е пилотът, който събра и най-много бонус точки (32) в тринадесетте паур-стейджа. Толкова за сравненията с конкуренцията на белгиеца. Всъщност Швеция бе не само забележително интересно рали в 66-ото си издание, но и в шампионата за тази година ще остане и с напълно резонната заявка на Нювил и Хюндай за двете световни титли. Някой да си спомня за последните четиринадесет ралита друг отбор, освен екипа на Мишел Нандан, който в края на първия пълен ден от гонката да е пласирал три екипажа на върха на колоната? Без да се прибързва с щампованите етикети от сорта „началото на корейската ера в ралитата“, дори и доста по-назад във времето такова шокиращо класиране не би се намерило лесно.

снимка: motorsport.com
ТОЗИ ПЪТ БЕЗ ИЗДЪНКИ… Тиери Нювил и Никола Гилсул направиха почти перфектното състезание, с което от Швеция дадоха реалната си заявка тази година да материализират в две титли превъзходството на Хюндай Моторспорт.

Отделно снежния спринт ще се помни и с рязкото изменение на статуквото, в което тоталния провал на М-Спорт и Ожие тепърва ще бъдат подлагани на педантичен анализ. След еуфорията от дубъла в Монако, в М-Спорт са отрезвени – две кали в десетката (с Ожие – 11-и – извън топ 10) срещу 3 на корейски в петицата, три коли на Тойота в деветката и два „шеврона“ в шестицата… Ще има за какво да си прави сметките Малкълм Уилсън за Мексико. Но също ще се запомни и с това, че от шампионат под диктата на Фау-Ве и Ожие до 2016 г. и Ожие плюс Фортуна през 2017-а, а като първенство – отиващо (също от повече от 20 години) към трибой, в който шампионът е един от участниците. Защото въпреки тоталната му доминация и с временните трудности около повредения педал-шифт на скоростната кутия, победата за Нювил изобщо не може да се определи като лесна. Силно притискан едновременно и от Крейг Брийн (Ситроен C3 WRC), и от Отт Танак (Тойота Ярис) мнозина очакваха, че Нювил ще направи поредната издънка с автомобила. Но този път, дали защото разбираше усложнената си ситуация и особено високия залог на успеха от Швеция, той не се изтърва. „Засега мога да ги [Брийн и Танак] контролирам!“, категорично обяви белгиецът в края на Хагфорс.

В Швеция нещата за Ситроен се обърнаха решително с второто място на Крейг Брийн, чието най-силно състезание от досегашната му кариера, де факто компенсира поредната недопустима левашка грешка на Крис Мийки на Варгасен 2 (виж ТУК).

снимка: стоп-кадър от youtube

ПАК СРЕД БОРЧЕТАТА, ПАК ИЗВЪН ПЪТЯ… Крис Мийки направи поредната грешка, която подсилва мълвата, че сезонът му в Ситроен няма да бъде пълен. Дали заместникът му няма да е появилият се само тук Мадс Остберг? Само в това състезание Брийн записа 4 етапни победи, с една повече от целия си предишен сезон при французите, като от петък до днес не само нито един път не излезе от челната шестица, а на два пъти бе втори, а в три скоростни теста завърши на 3-ата позиция. Ако не се брои единственият му до момента подиум – (Финландия 2016 г., 3-и), Брийн нито един път в 43 състезания ирландецът не е финиширал по-нагоре от 5-ото място.

снимки: motosport.com

НЕУДЪРЖИМ В НАСТЪПЛЕНИЕТО СИ… Крейг Брийн прави своя скок на Колин Крест, а цялото шведско рали ще остане за 29-годишния ирландец най-силното представяне в досегашните 42 ралита. Малко по-назад, но леко дебалансиран от Сунинен пакет от три автомобила (Лапи- 6-и, Латвала – 7-и и Танак – 9-и), Тойота Газоо Рейсинг се представи под очакванията, но много пад възможностите на световните шампиони от Довънби Хол.

Танак бе силна опозиция и реална заплаха за Нювил в първите три теста, преди да бъде подминат на скорост от партньорите на белгиеца в Хюндай Моторспорт.