Телийски първи в голямата неделна лясковска драма

  • Home
  • Телийски първи в голямата неделна лясковска драма


РЕЗУЛТАТИТЕ от неделното състезание, както и постиженията на пилотите в съботните квалификации можете да намерите на сайта www. results.bg

ПИЛОТЪТ НА ДУНЕВ Рейсинг Юли Телийски (на снимката, Мицубиши Лансър Ево 9, НС2) си върна изгубеното след планинско Българка лидерство в шампионата, след като днес първо спечели манш за генерално класиране (първи в първото изкачване – 1:33.74 мин), а след това повтори успеха си в драматично второ изкачване, преди да постави точка на първата си победа – безапелационно спечели и третата сесия. Това е най-големия успех на бронзовият медалист за 2016 г. и първенец в НС2, който в неделя завърши с общо време от 4:38.48 мин. Във второто за неделя състезание първо Илия Царски (Автоцар, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1), а след него и прекия му съперник в този старт – инж. Христо Манолов (Боила, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1) отпаднаха от състезанието. Това стана на приблизително едно и също място – след пост №3, недалеч от първия обратен ляв завой по трасето, което в тазгодишният вариант бе редуцирано до 2500 м.

снимка: rallyxpress
ПЪЛЕН СБОР ОТ МАНШОВЕ ЗА ПЪРВАТА ПОБЕДА… Юли Телийски преминава през първия от обратните завои, карайки спокойно в третото състезание днес, в което пилотът на Дунев Рейсинг си осигури и първата голяма победа в кариерата.

Проблемите на Царски, засега остават неясни, като най-вероятно това е механика в Мицубиши-то на панагюреца, докато Манолов се прибра в бокса след края на квалификацията с разбита лява предница и силно деформиран радиатор. Така възловото състезание от шампионат – Раховец-Лясковец се оказа изцяло в полза на Телийски. Според неофициалните сметки на RallyXpress той излиза на първото място в шампионата преди старта на Шипка-Дамасцена с 68 т. В генералното класиране след него остава Царски – 50, а трети с 43 т. е инж. Манолов. „Първият манш беше много спокоен за мен, имах пълното доверие на колата – заяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт Юли Телийски. – Правилният избор на гумите от вчера днес даде резултат, независимо че в събота в манш 3 не можах да направя реалното време (завъртане на финала и 5изгасен за кратко мотор – бел. ред.). Телийски бе начело в общото класиране и това на НС2 до сливенското Българка. С отпадането на двама от основните играчи за общото подреждане на шампионата, второто място за четвъртия кръг изглеждаше предопределено за габровеца Стефан Стоев (АРА Моторспорт, Хонда Сивик, НС3), който вече буквално отлита напред в шампионата със 100 т. в НС3, но и допълни актива си за генералното класиране. Габровецът завърши на 16.81 сек от Телийски, записвайки също най-доброто си постижение в генералното класиране на шампионата.

снимка: rallyxpress

ДЪЛГИЯ ЛЕТИ КЪМ ТРЕТАТА ТИТЛА… Стефан Стоев продължава поредицата от победи, вече гледа и към генералното класиране с едно око. „Е, да не забравяме, че в откритото състезание Шипка-Дамасцена преди две години също завърших втори, но това не се брои“, заяви Дългия от АРА Моторспорт. Също за първи път в кариерата си до подиум стигна и пилотът на ЕФКО Рейсинг Тим Косю Йорданов (Рено Меган, втори в НС3), който е на 22.99 сек от победителя тук, като близо 2 сек. не стигнаха на местния ас Тодор Тодоров (Етър Рейсинг Тим, Фолксваген Поло), за да измести пилота на казанлъшкия тим от третата позиция в общото класиране.

снимка: rallyxpress

ПЪРВИ ПОДИУМ ЗА ДОКТОРА… Добра награда за Доктор Хаос – Косю Йорданов за първи път стъпи на подиума от генералното класиране. Втората позиция от Лясковец в НС2 и първи асистент на Телийски в НС2 е Стефан Георгиев (ЕФКО Рейсинг Тим, Форд Ескорт RS, 5-и в генералното), който макар и късно стартирал през годината, завърши успешно първото си състезание. Предвидимата вчера драма в RC4 с двубоя Димитър Божилов (Дунев Рейсинг, Ситроен Саксо) и Динко Иванов (Стара Загора, Ситроен С2 R2) бе разплетена в полза на Божилов, успял да се наложи с по-бързи първи и трети маншове и разлика от 0.32 сек. в полза на софиянеца.

Предвидими победители от Лясковец са Искрен Веселинов (Хоби кар, Хонда Сивик, НС4, 9-и в общото подреждане), Павлин Русев (Булсим, Ситроен Саксо, НС5 – 11-и) и Павел Шенков (Вромос, ВАЗ 2107, 12-и.).