Таркиайнен: Мислим и за виртуални шикани

  • Home
  • Таркиайнен: Мислим и за виртуални шикани


СРЕДНАТА скорост на всички шест досегашни ралита от световните серии е… паднала с 1.62 км/ч. Това показват статистическите изчисления на сайта с новините в българския автомобилен спорт. През 2016 г. средната скорост до момента е била 98.07км/ч, а допреди Италия тази година е 96.44 км/ч. Единственото рали, в което е записано увеличение е Швеция, което тази година е спечелено от Латвала (115.93 км/ч), докато миналата зима Ожие го печели с 113.43 км/ч.

В СЛЕДВАЩИТЕ няколко седмици проблемът за Несте Рали Финландия ще е, дали ралито няма да е прекалено бързо за управляващите в Световната федерация по автомобилен спорт (ФИА) в момент, в който новият по-мощен автомобил WRC (спец. 2017) ще се появи на скоростните етапи във финландските гори. След шведското рали имаше реакция на пилотите, с която се искаше да се забранят повторното преминаване на скоростен етап, спечелен от Отт Танак за първи път с рекордните 137.8 км/ч. Такова решение имаше и по време на Райд Полски през 2014 г., когато пък Мадс Остберг завърши етап със средна скорост от 129.3 км/ч. През миналата година средната стойност при победата на Крис Мийки по време на цялото Несте Рали Финландия бе 126.61 км/ч.

снимка: архив на rallyxpress
РЕКОРДЬОР НА ФИНЛАНСКОТО РАЛИ… Крис Мийки спечели Несте Рали преди година, завършвайки състезанието като най-бързия рали-пилот във Финландия – средна скорост от 126.61 км/ч.

– Какви са шансовете за отменяне на няколко скоростни етапа в ралито и дали директорът на ралито – Кай Таркиайнен – смята, че състезанието по правилата за новия автомобил е бързо за този спорт?
– Мисля, че правенето на рали винаги е било за хора, управляващи автомобили, колкото е възможно по-бързо. Вече обсъдихме различни проблеми със скоростта на някои от етапите на нашето предложение за маршрут през 2017 г. с делегата по сигурността Микеле Муун. Всичко зависи от това, каква политика иска ФИА да възприеме в бъдеще, дали ще трябва да направим големи промени в маршрутите. Очевидно нашата област има пътищата, с които разполага. Намирането на по-бавни пътища изглежда по-лесно, отколкото звучи. Да, имаме по-бавни пътища, но обикновено те са по-меки, кондицията им силно се влошава при състезанието и много често това са пътища на къси дистанции, които не се свързват добре помежду си. Вероятно ще означава, че ще трябва да погледнем към по-кратките етапи. Отделно от това, по-малките пътища нямат толкова странични подходи, които да водят към тях, така че трудно биха се намерили места за зрителите и за паркиране на автомобилите им. Това очевидно не е идеалното решение за нас, просто ще трябва да изчакаме, за да видим, какво ще ни донесе бъдещето.

снимка: архив на rallyxpress

РЕСПЕКТИРАЩИ ШИКАНИ… Андреас Микелсен се насочва към изкуствено изграденият от два трактора шикан на първия скоростен етап – Харию, който в края на ралито се оказа и най-бавната от всички скоростни отсечки.

-Ако намаляването на средната скорост на етапите е проблемът, какво мислите вие за шиканите? – Аз не съм привърженик на шиканите. Говорих с пилотите и отборите и на почти всички тази идея не им харесва. Разглеждаме някакъв алтернативен вид на шикани. Евентуално обсъждаме вариант на виртуални шикани, базирани на радари, места, където трябва да забавите скоростта до определен предел, така както е с влизането в пита на Ф1. Искаме да изпробваме тази идея някъде, защото изглаждането на много шикани навсякъде не е идеалното решение. Това е трудно и много скъпо, обикновено се стига да разбиване на части от автомобилите. Знаете – всеки се опитва да влезе колкото се може по-бързо в шикана и да излезе още по-бързо и обикновено удрят някой край на автомобила. Говорейки с ФИА, те също смятат, че шиканите не са постоянното решение на проблема, който можем да имаме или не можем да имаме с нашите пътища.

– Миналата година експериментирахте с поставянето на трактор на пътя на СЕ Харию като шикан, която отсечка се оказа и най-бавната фаза от ралито

– Не, не! Мисля, че това е ненужно опасно. Това беше първия шпиц, който построихме, добре е че никой не се удари. Пилотите намалиха, заобиколиха го и този шикан изпълни задачата си. Но хората се притесняват, след като се сетят за трактора, който се намираше на мястото си в GP на Япония и онова, което се случи с Бианки. Нито едно от тези неща не се отнасят до опасенията, че средната статистическа скорост показва пълната картина на сигурността, тъй като шиканите само намаляват сегментно скоростта. ФИА избяга в стремежа си за по-ефективни автомобили за рали, без да има убедително разбиране за това, как спортът ще трябва да се приспособи, за да бъде опазен. Още веднъж трябва да се вземат реактивни мерки и решения, които да отговарят на новото положение.

снимка: мартин холмс/англия

ТЪРСЕЩ РЕАКТИВНИ РЕШЕНИЯ… Кай Таркиайнен смята, че по-лесно е да се каже, че има и други пътища, отколкото да бъдат намерени такива, които да отговорят на всички условия на световния шампионат.

ПОСЛЕДНИТЕ десет състезания във финландския кръг от световните серии са регистрирали 4 рекорда на средна скорост, като два от тях са направени през последните две издания на Несте Рали. През 2016 г. Крис Мийки (Ситроен DS3 WRC) печели състезанието с регистрирана средна скорост от 126.61 км, подобрявайки рекорда от предишната година на Яри-Мати Латвала (Фолксваген Поло R WRC), който завършва със средна скорост от 125.43 км/ч. Предишните две върхови постижения обаче са от 2010 г. – 122.80 км/ч. за Латвала (Форд Фокус RS WRC), а три сезона по-рано – за друг пилот на М-Спорт – Маркус Грьонхолм (Форд Фокус RS WRC) – 121.85 км/ч. Любопитното е, че тези високи стойности са записани далече преди да се появят новите WRCars, със старта на които рекордът на Мийки, ако не бъдат направени драстични промени в трасетата на Несте Рали финландия, ще падне още в самото начало на състезанието края на юли.

снимка: архив на rallyxpress

ДА ЧАКАМЕ ЛИ ВИСОКИ СКОРОСТИ ПРЕЗ ЮЛИ… Като се има предвид, че Несте Рали Финландия и досега е смятано за най-бързото от ралитата в сериите, може да се окаже, че с новите автомобили средната скорост ще нарасне значително, ако не бъдат направени кардинални промени в трасетата тази година. Ето и как се е развивала средната скорост във финландския кръг от световните серии по рали през последните десет шампионата на планетата:

:: 2007 г. Маркус Грьонхолм (Форд Фокус RS WRC) – 121.85 км/ч.

:: 2008 г. Себастиян Льоб (Ситроен С4 WRC) – 117.32 км/ч.

:: 2009 г. Мико Хирвонен (Форд Фокус RS WRC) – 118.58 км/ч.

:: 2010 г. Яри-Мати Латвала (Форд Фокус RS WRC) – 122.80 км/ч.

:: 2011 г. Себастиян Льоб (Ситроен DS3 WRC) – 118.18 км/ч.

:: 2012 г. Себастиян Льоб (Ситроен DS3 WRC) – 118.67 км/ч.

:: 2013 г. Себастиян Ожие (Фолксваген Поро R WRC) – 119.21 км/ч.

:: 2014 г. Яри-Мати Латвала (Фолксваген Поро R WRC) – 122.08 км/ч.

:: 2015 г. Яри-Мати Латвала (Фолксваген Поро R WRC) – 125.43 км/ч.

:: 2016 г. Крис Мийки (Ситроен DS3 WRC) – 126.61 км/ч.