Танак повежда, Сунинен прави зверска катастрофа

  • Home
  • Танак повежда, Сунинен прави зверска катастрофа


ЕКИПАЖЪТ на бившите световни шампиони – Танак/Ярвеоя (Хюндай) водят след първите две скоростни отсечки в 89-ото рали Монте Карло с време 24:17.5 мин, следвани от Рованпера/Халтунен (Тойота) – 24:20.8, Евънс/Мартин (Тойота) 24:26.0, Нювил/Видеге (Хюндай) – 24:34.4, Ожие/Инграсия (Тойота) 24:34.4, Сордо/Дел Барио (Хюндай) – 25:00.2 мин, и др.

БИВШИЯТ световен шампион Отт Танак (на снимката) поведе безапелационно в класирането на Монте Карло, първи старт от шампионата на ФИА за рали за 2021 г., след като днес като на шега спечели откриващите състезанието две скоростни отсечки. Този авантаж, който Танак и неговият навигатор Марти Ярвеоя успяха да вземат в Старата госпожа обаче е твърде крехък, след като каралият изключително точно и силно на 20-кирометровите Сен Дисдие-Корс и Сен Маурис-Сен Боне екипаж на Тойота Кале Рованпера/Юха Халтунен се дължеше амбициозно близко до лидерите. Преди утрешните 5 скоростни етапа те са разделени от едва 3.3 сек! Този резултат, но най-вече начинът, по който финландския младеж днес се държеше на трасето, точно илюстрира очакванията и помпа надеждите на неговите фенове, че през сезона Рованпера-мл. може да се окаже сред основните играчи и претенденти за мястото в тройката. В първия скоростен Танак бе по-бърз с нищожните 0.3 сек (!), а във втория, заради рязко променилата се метео-кондиция, разликата е равни 3 сек.

снимка: лична страница във фейсбук на отт танак
ДВА ЕТАПА, ДВЕ ПОБЕДИ… Бившият световен шампион Отт Танак започна участието си в Монте Карло като лидер на колоната, записвайки победи в два от общо 15-те скоростни етапа на ралито.

Но на финала на втората – Сен Боне, преднината за Танак можеше да бъде и по-голяма, ако преминавайки през пасажа от проливен дъжд, чистачката на предното стъкло на Хюндай-я на естонецът не бе повредена и работеше нормално. „Изглеждаше съвсем просто начало на Монте, обикновено никога не сме стартирали на дневна светлина и при тези постоянни условия. В крайна сметка първият [скоростен] не беше толкова лош, но вторият [етап], с много кални места, беше пълен с много изненади “, обясни Танак. Рованпера се радваше на безпроблемно бягане в своя Ярис и завърши не само близо до лидера, но е на 5.2 сек. пред съотборника си Елфин Евънс. Другият топ пилот на Хюндай -Тиери Нювил, завърши денят 4-и, на 16.0 сек от темпото на съотборника си. Това е първото състезание на Нювил с новият му навигатор. Белгиецът беше направляван сравнително успешно от Мартин Видеге, след като миналата седмица се раздели с дългогодишния партньор Никола Гилсул.   Останалата част от короната зад гърбовете на това каре, засега сякаш предпочита да не влиза в директна битка за челото, знаейки добре, че утре предстои първия от двата дълги дни на Монте, а това означава и много промени, които тепърва ще настъпват. Началото на първенството обаче бе белязано и от зрелищната катастрофа, която вади от състезанието втората машина на М-Спорт Форд, след като малко преди финала на Сен Боне, Теему Сунинен направи зрелищна катастрофа. Финландецът изпусна точната линия в пасаж от два завоя, Фиеста-та се поднесе и удари в левия скат, за да се приземи на отсрещната страна на трасето, под нивото на пътя.

ПОСТНАТО В СОЦИАЛНАТА МРЕЖА… Обснението на Сунинен, което той публикува във фейсбук за края на своето участие в Монте Карло.

:: ТУК може да бъде видян

записа от катастрофата
на Теему Сунинен днес. Нито той, нито неговият навигатор Мико Маркула са пострадали при инцидента.

снимка: стоп-кадри от излъчването на wrc.com

И КАК ДЪХЪТ ТИ ДА НЕ СПРЕ… Трите кадъра, които показват удара на автомобила в левия скат, свределът, който прави в следата на пътя и подскока, преди да пропадне в десния дол. „Не мисля, че ще продължим утре по супер-рали – каза пилотът. – Онова, което видях на пръв поглед е, че е пострадал ролкейджът на автомобила“, заяви кратко след преобръщането Сунинен.

Според обясненията на пилота, ударът в левия скат край пътя е резултат на изгубената точна линия при излизането от десния завой, като Сунинен предполага също, че и е имало разлика в настилката между двете позиции.

♦ Най-необичайното начало на сериите! Световното първенство за 2021 г. започва крайно нетипично – със само 6 седмици между финала на единия и старта на следващия сезон; с напълно празен сервизен парк; с нов и малко познат като информация за сегашните му продукти доставчик на гумите (Пирели) и пред „празни зрителски трибуни“ край трасетата заради ограниченията, наложени от здравните и санитарни мерки във Франция и региона на Високите Алпи и Код д’Азур. От директното излъчване на wrc.com добре личи, че за разлика от Турция 2020 г., където публиката също беше забранена, по двете трасета на Монте днес можеха да бъдат видени единствено сигналните жилетки на радио постовете.

♦ Тъжното сравнение.

Двата кадъра (горе от излъчването на wrc.com, долу – от архива на rallyxpress) точно показват до какво докара нещата пандемията и какво представляват за рали спорта „затворените врати“. Днес на градския стадион в Гап – Алп Арена имаше точно 40 служебни лица, 4 фотографа и двама телевизионни оператори.

♦ Впечатляващ дебют. Първият ден от първото участие на Пиер-Ив Лубе в Монте Карло с автомобил от най-високата класа – Хюндай i20 WRC ще остане записан в кариерата на пилота като повече от добър, след като успя в откриващият надпреварата етап да завърши 10-и, а в края на краткия ден от ралито – да е 7-и в общото подреждане.