Танак недостижим в първия островен ден

  • Home
  • Танак недостижим в първия островен ден


ПОЗИЦИИТЕ на екипажите в отделните скоростни етапи, както и местата им във временното общо подреждане на Рали Италия Сардиния – следете ТУК

ЕСТОНСКИЯТ екипаж на Хюндай Моторспорт Отт Танак (на снимката, Хюндай i20 WRC) и неговият навигатор Мартин Ярвеойя завършиха първия от трите дни на остров Сардиния като абсолютни и – засега – трудно достижими лидери на колоната. Бившият световен шампион поведе в класирането още от старта на първата скоростна отсечка, печелейки последователни и останалите четири теста, като увеличи разликата между себе си и следващия го втори в класирането – последователно пилотът на Тойота Газоо Рейсинг Кале Рованпера и Себастиян Ожие и партньорът си Дани Сордо, завършил втори в петък, от 1.6 до 19.4 сек. В петия кръг от шампионата Танак кара с агресия и в темпо, което забележително се отличава от онова, което показа в Португалия. Времето на лидерите след първия ден е 1.26:58.0 мин. Както изглежда и за съботния ден, това превъзходство на естонеца ще продължи най-малкото до средата на деня.

снимка: официален сайт на италианското състезание
ОСЕМ ТЕСТА С ПЕТ ПОБЕДИ… Това е равносметката на Отт Танак за началото на петия кръг от световните серии.

Причината за подобно очакване може да бъде открита в поста във фейсбук на италиански фен на екипа от Алзенау, който е на мнението „…един от малкото недостатъци [на Отт] е по-бързото изразходване на „батериите“…“ Танак, заедно със Сордо (2-и) и Тиери Нювил (5-и, на 63.2 сек.), са достатъчни гаранции за това, че Сардиния, както и през последните пет години, продължава да е добро ловно поле за корейската фирма. „Беше трудно, склоновете са много груби. Това беше истинско предизвикателство. Мога само да кажа: радвам се, че преминах без никаква драма“, заяви Отт Танак. Той е победителят на Острова през 2017 г., но за М-Спорт. „Пак добра работа. Имах проблем с гумата, така че не можах да натисна толкова силно, колкото желаех. Ще видим какво ще стане утре и в неделя – коментира Сордо.

снимка: официален сайт на италианското състезание

СИЛНО МОТИВИРАН И НА ДИСТАНЦИЯ ЗА АТАКА… Каква ще е тактиката на Дани Сордо – от начало на съботата да натисне Танак, или да изчака края на деня?
Седемкратният шампион Себастиен Ожие (4-а позиция, на 36.2 сек от водача), който днес беше метачът по „магарешките пътеки“, каза: „Етапите са доста груби. Доволен съм от деня. Не можах да направя повече от това, което имам сега.“ Ако Кале Рованпера (Тойота Ярис WRC) не бе отбил от трасето бе паркира в СЕ4 Теранова 2 (до този момент – втори) с повреда на предно дясно окачване, разпределението на местата в челото до 6-о място би бил 3:3 между Хюндай и Тойота. Но явно е, че сезон 2021 г. не върви за 20-годишния младеж, така както той иска. „Нямам представа дали ще продължим“, коментира Рованпера, което означава, че може да се окаже третото му отпадане до момента. Доста по-рано, още на първия етап – Филигосу 1, от колоната отпадна Теемо Сунинен (Форд Фиеста WRC). При четвъртия тест той беше последван от Андреас Микелсен (Шкода Фабия Рали 2), но той все пак остана на „пътеките“, макар доста назад в класирането.

снимка: официален сайт на италианското състезание

ТЪРПЕЛИВ И ПРЕСМЕТЛИВ… Както му е обичая, Себастиян Ожие изчаква развоя на състезанието, преди да предприеме решителното си напредване. Онова, което е притеснителното за Танак е фактът, че в събота, много близо до него ще е Сордо, който е достатъчно търпелив, за да се възползва и да атакува лидера, още повече, че неговият мотив за трипъл в Сардиния е достатъчно голям стимул. Четвъртият в края първия ден е победителят от Португалия Евънс (Тойота Ярис WRC) – на 25.8 сек от Танак, но разделен от критичните 1.2 сек от Нювил, за когото атаката на предната позиция е въпрос на време – дали още в началото на деня или в самия край на съботата.

В събота предстои втората серия от 8 теста с обща дължина от 128.62 км, а до финала на втория ден предстои обща дистанция от 538.78 км.