Танак за гумите Пирели: Черни са и са кръгли

  • Home
  • Танак за гумите Пирели: Черни са и са кръгли

НОВОТО ПЪРВЕНСТВО на планетата, което трябва да започне на 21 януари с Монте Карло, ще има нов доставчик на гумите за екипите от сериите. В шампионата на WRC италианците и Пирели ще правят през следващите 4 години онова, което най-известната гумена марка е правила десетилетия за ралитата. Затова и в месеците преди края на 2020, Пирели се ангажираха с поредица от тестове, включително и в стартовете от миналия шампионат (но извън класирането – бел. ред.), а през декември за това ангажираха и Отт Танак (на снимката), победителят в промотираната от фирмата програма за млади пилоти Пирели Стар Драйвър. Какво е впечатлението на бившия световен шампион за новата гума на Пирели в WRC? Ето какво казва за тях естонецът пред електронния портал Глобал: „Какво казва за гумите Юха Канкунен – те са черни и кръгли. Те все още са черни и кръгли. ”

снимка: интернет
ВЗИСКАТЕЛНИ УСЛОВИЯ ЗА ТРУДЕН ИЗБОР в Еднодневния тест, който Танак прави с бъдещите гуми за WRC, времето е такова, че пилотът не е готов да даде еднозначна оценка.

Изказването на пилотът, който завърши като победител в сериите Пирели Стар Драйвър, наистина е неочаквано, след като Танак определено знае твърде много за фирмата за италиански гуми. Отговорът му на въпрос за ралито в Монте Карло сякаш съдържа нещо като сарказъм: „Монте Карло наистина е красивото място, с което трябва да се срещнете напълно нови гуми. Рано е да се разкаже толкова много за самата гума. Определено ще ни трябва още малко време. Имах един ден за тест, в който [трасето] беше киша и топящ се сняг, взискателни условия, при които е трудно да се намери границата на гумата. Ще отнеме време за учене, защото със сигурност гумите са различни.“ По същата тема, но пред изданието, за което работи френския колега Алекс Бено, Танак е бил и доста практичен по отношение на сценария за контролни гуми за следващите четири години: „Нито една гума не е идеална за всички условия. Във всичко има плюсове и минуси и така е при пирели-тата… Но всички имаме еднакви гуми. Ще направим всичко възможно с опита, който имаме, а също и да дадем възможно най-добрата обратна връзка – надяваме се, че всичко ще се получи добре и ще намерим точното им място.“

снимка: архив на rallyxpress

ИТАЛИАНСКО НАЧАЛО НА ЗВЕЗДНАТА КАРИЕРА… Истинското изграждане на Отт Танак като пилот от най-голяма величина започва с програмата на гумената фирма Пирели Стар Драйвър.