С 3 етапни победи шампионите водят колоната в „столиците“

  • Home
  • С 3 етапни победи шампионите водят колоната в „столиците“


ДВУДНЕВНАТА НАДПРЕВАРА в юбилейния старт на шуменското Стари столици може да следите на живо ТУК

Шампионите на страната за миналия сезон Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (Шкода Фабия R5 Ево 2, на снимката) ще пренощуват срещу втория ден на 50-ото юбилейно рали Стари столици като лидери на класирането. Това стана, след като в съботния ден от програмата те спечелиха три от четирите скоростни теста и завършиха деня с общо време от 27:29.9 мин. за 51.21 километра за хронометриране.   На 8.3 сек зад тях е варненският екипаж на АРТ Моторспорт Йордан Атанасов/Ангел Башкехайов (Мицубиши Лансър Ево 9), а на 1:33.2 мин са съотборниците им Георги Янов/Цветан Балджиев (Мицубиши Лансър Ево 9), които са и първи измежду автомобилите, които са извън европейските регулации. „Малко подцених качествата на гумите Ханкоок, с които караме сега и, нали, така да се каже, проспях първата скоростна отсечка, но после постепенно успях да увелича темпото и най-добре се чувствах на [етапа] Тича.

снимка за rallyxpress: петко станчев
СЪБУДЕН ОТ ТЕМПОТО… Едва в самия край на съботни яден Ангелов усеща, че и е влязъл в ритъм, и гумите Ханкоог държат така, че да бъде сигурен в тях.

„Дето се казва, ако можех да продължа ралито днес…“, обяви пред сайта с новините в българския автомобилен спорт Миро Ангелов. Ангелов, който в последните 6 седмици спечели три последователни състезания от този шампионат и първенството за скоростни планински изкачвания, днес постепенно увеличаваше темпото и скоростта си, постигайки при второто преминаване на бързия етап Тича изключителната за това трасе средна скорост от 126.4 км/ч. „Направих една дребна грешка в последната [отсечка] и се завъртях – резюмира първия ден от „столиците“ Данчо Атанасов. – С този автомобил, който е 15-години по-назад морално от Шкода-та, не мога да мисля за повече от етапна победа. Ако не се случи нещо екстремално, не смятам, че шампионата ще се реши тук. Смятам в неделя да увелича темпото.“

снимка за rallyxpress: петко станчев

КАЧЕН НА ГЪРБА НА ЛИДЕРА… Данчо Атанасов е на „къса дистанция“ зад лидера Миро Ангелов и лесно може да атакува при първата появила се възможност. Така след 51.21 състезателни километра в днешния ден се оформят две отделни битки – тази за първото място  – Ангелов срещу Тодоров, и другата – за бронзовото стъпало на подиума – Янков срещу каращият особено силно по двете трасета около родния си град пилот от Преслав Христо Атанасов (Бултранс рали Тим, Ситроен С2 R2). Тройката се затваря от младежа от Панагюрище Денис Станчовски (Пежо 208 R2), чийто прогрес в състезанията е от старт на старт става видимо забележим.

снимка за rallyxpress: петко станчев

ВСЕ ПО-БЪРЗ И СТАБИЛЕН… Прогресът в ездата на 19-годишният панагюрец става все по-отчетлив с всяко изминало състезание. „Определено сме по-доволни от Мицубиши-то, в сравнение с предишното Субару – коментира Жоро Янков. – Основната ни цел тук е повече километри на асфалт, като, разбира се, днес карахме напълно разбираемо с повече резерви. Понеже шуменските [изпитания] са ни по-познати, в неделя ще увеличим темпото. Определено можем да кажем [с навигатора Цветан Балджиев], че третото място на подиума е примамливо за нас…“

снимка за rallyxpress: петко станчев

ВЕРНИ НА ЯПОНСКИЯ ДУХ… Георги Янков и Цецо Балджиев смениха „съзвездие“ за „кавалерист“ и резултатите им тутакси отидоха на предвидимото място. Преди края на деня и оформянето на финалните резултати за съботата, сливенчанинът Дилян Станков (Булсим, Пежо 208 R2) също влизаше сред имената за претендентите, но фаул-старт в последната скоростна отсечка и 10-секундното наказание го изпратиха от четвърта на 6-а позиция. Шансът да спукаш гума в скоростен етап е част от играта, но в един етап да спукаш едновременно двете леви гуми (на Кота 1008 – бел. ред.) е повече от малшанс. Точно това се случи на екипажа на Мегапорт Антон Титов/Динко Георгиев (Мегапорт, Пежо 208 R2), чиито усилия в ралито, по всичко личи, са приключили.

снимка за rallyxpress: петко станчев

ДВЕ НА ЕДИН ПЪТ… Антон Титов попадна в рядко срещаното положение в раллитата, на един етап едновременно да спука и двете гуми откъм единия борд.