Със силно темпо във финала, българите влизат в десетката

  • Home
  • Със силно темпо във финала, българите влизат в десетката


ПЪЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ от времената на 14-те скоростните етапи на ADAC Рали Щемвидер-Берг, трети старт от сериите на ADAC Опел Рали Къп, могат да бъдат намерени на работещата безпогрешно страница ТУК.

ДАНИЕЛ ПОПОВ и неговият навигатор Ангел Башкехайов (на снимката) завършиха на 8-а позиция при второто си участие в германската серия ADAC Опел Рали Къп 2018 г., след като във втората половина на съботния ден състезателите на Ясен Попов Рейсинг (JPR) наложиха далече по-силно темпо в ездата си. Победител в ADAC Рали Щемвидер-Берг са шведите Елиас Лундберг/Давид Арусиандер, 14-те изпитания и завършили 143.7 км за 1.37:55.7 ч., следвани на 10.5 сек от белгийците Ромен Делфес/Жером Боле и на 29.1 сек от Грегори Мюнстер/Луис Лука.


Нашите се окопаха на осмата позиция след десетата скоростна отсечка – Инсестанд 1 (11:37 км), като още от предишния етап започнаха да увеличават темпото си, за да се окажат 7-и в генералното класиране във фаталната 13-а скоростна – второто преминаване на Инсестанд.

В това изпитание Попов/Башкехайов записаха не само най-доброто си класиране досегашните две ралита, но и регистрираха най-малкото изоставане от победителя – белгийците Ромен Делфес/Жером Боле. „Доволни сме, независимо, че има още да караме – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Даниел Попов. – Във втората врътка днес натиснахме по-здраво, темпото ни беше много по-добро и на дългата [скоростна – СЕ11, П. Щтойн, 14.13 км] успяхме да вземем 15 сек. на белгийците Артур Керхове/Рутгер Коваерт, когото прескочихме и задържахме аванса си до финала.“

снимка: личен архив на дани попов

Разликата, с която нашите пращат двамата белгийци на 9-ата позиция е 9.5 сек. Но реално разликата с Керхове/Коваерт 19.5 сек. „Да, ако не беше тази глупост [с фаул-старта] – коментира Дани Попов. – За първи път ми се случва… И макар с излизането от пътя да загубихме повече време, ят ме е за тези 10 сек., защото за „храстите“ – станало е от напъване…“ И една информация, която е извадена от вътрешния кръг на JPR: по време на разбора след AvD Заксен Рали, задачата на Даниел Попов и Ангел Башкехайов е била влизането в 10-те на сегашния старт.

Нещо, което двамата изпълняват 100 на 100, при това в условия, които и екипажът, и целият екип се сблъскват за първи път в спорта: от новия и напълно непознат автомобил, до стопроцентовото различия в серията ADAC Опел Рали Къп 2018 г.