Събраха се и се видяха… но пак не успяха да се разберат

  • Home
  • Събраха се и се видяха… но пак не успяха да се разберат

НА РАЗДЕЛЕНИЯТ на две УС, на който хаотичното общо събрание остави правомощията си до края на годината (календарната или спортната – неясно!) е изправен пред още по-тежка и сложна ситуация, след като Илиев-Ковачев обявиха, че не могат да работят с Стефан Драганов, а отделно Слави Славов обяви същото на Ефкото. Така, в отсъствието на подалия оставката си поради служебната ангажираност Антон Антонов, вече имаме УС разделен наполовина – 3:3 и очевидна патова ситуация. Не се очертава нито да е „мирно“, а изглежда няма да „съвместно“, ако всеки от шесторката не включи, че не работи за друг, а за тези, които се лишиха от съботата си потрошавайки сУмати време и километри.

ДНЕС В ЗАЛА София на БЧК в столицата се проведе изборното общо събрание на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС). Използвайки продължението на перифразираното изречение, на Марк Твен, трябва само да допълним „И защо ли?“ Наистина защо ли, след като на финала на петия час и 30-ата минута от препирни, процедурни хватки и контрамерки, след кресливи аргументи и откровени гласовити контра нападки, от яростни питания и документалните им отговори, след единадесет преброявания на присъстващите, в края на краищата не се стигна нито до избор на нов председател, нито до промяната на шестчленния състав на автомобилната управа, водена от Владимир Илиев. Но той и избраният от него на 30 май 2014 г. управителен съвет оцеляха благодарение на 4 гласа. При непрекъснато сменящият се брой на присъстващите (разбирай и кворума), още на първо гласуване „за освобождаване на председателя и УС“ привържениците на тази идея събраха 25 гласа, а онези, които искаха управата да не бъде освобождавана – 29. За едната бройка събранието да продължава и в тези часове… Три клуба решиха да запазят неутралитет или пък може би и не успяха да видят навреме и вярно посоката на ветропоказателя. Дори и без писма до институциите и без държавни проверки е ясно е, че от 30 май 2014 г. (реално на власт от юни следващата година) до появилите се съмнения у членовете на УС, а след това и сигналите до полиция, прокуратура и спортно министерство, вътре в управата е имало огромно напрежение, а работата е била вършена без 100-процентово взаимно доверие на седмината членове. „Явно, щом 5 от 7 искат нов избор, това за мен означава проблем!“, обяви Калоян Станчев, единственият кандидат от октетът с условни имена за стола на президента. Всъщност проблемът е, че самия УС допусна да се стигне до разделение вътре в управата, а после и да се появи планираното и контролирано изтичане на информация и всички последвали вадения на „бельо от коша с прането“.

:: Двата двучасови записа на лайв-стрийминга могат

да бъдат видени

ТУК.

колаж: rallyxpress
КАДЪР ОТ СТРИЙМА… Калоян Станчев обяснява на аудиторията, че при 5 от 7 гласа за общо събрание, в УС има проблем.

Но двама от изказващите се в продължилите четиричасови „дискусии“ наклониха рязко и тежко везните в полза на Владо Илиев. Първо Николай Златков, който попита каква е общата сума, която се харчи за едно общо събрание от всички делегати (Владо Илиев: „Изчислено е около 20 000 лв.“) и дали всеки е готов да загуби деня си, за едно общо събрание, което практически е било ненужно. Според Ники Златков, думите за злоупотреби били пълни глупости и празни приказки, каквито той бил чувал за управлението на Ради Козлеков, а след влизането му в управата на Козлеков, това се оказало нетака. Второто изказване, това на предишният президент, също бе в насока: оставяте този президент и този УС до края на годината, когато се свиква ново изборно събрание и се прави промяната. При това аргументите на Козлеков натежаха не само с логиката към ден днешен, но и с перспективата за повече хаос оттук нататък. „Проблемите са ясни на всички, но точно този УС трябва да реши това положение иначе положението няма как да стане по-добро. Призовавайки към разума 59-те представители на клубовете у нас (първоначално 63, от които 4 с нередовни документи и един напуснал по здравословни причини преди гласуването) Козлеков каза още: „По средата на сезона и по никое време не се прави изборно събрание. Владо Илиев не си взе поука от моите грешки и сега го гонят по същата линия, по която гонеха и мене. Онова, което може да се случи днес няма да е за добро, не сме готови да има нова управа.“ Финалния в тази поредица финалният щрих постави Стоян Апостолов, който силно развълнуван обяви, че моментът не е добър, за да се връща спорта назад и нещата трябва да се успокоят. И трите тези, очевидно, в голямата си част са верни. Обаче точно след тях, вместо след прочувствените слова всеобщата автомобилна обич да завладее зала София, започналото хаотично общо събрание влезе в поредната витка на тоталното объркване.

СПОКОЕН съм за всичко, не съм разследван, не съм викан на разпит! – категорично обяви пред събралите се клубове от страната Владо Илиев. – Мога да отговоря на всеки въпрос, имам и документите“. Той даде да се разбере, че ще защитава правата си и няма да допусне да бъде „заливан с помия, защото работя за спорта.“

Отначало спорове дали да се гласува оставането само на Илиев или също и на управителния съвет (25:29:3), последвано от справки с Устава на обединението (други разпри и обструкции), за да се окаже, че в 16:10 ч. водещият събранието Слави Славов обяви неговият край. Дали за всеобщото объркване не бе грешка в ръководството на събранието и вместо освобождаването на председателя, а след това и управата и последващо избиране на Илиев (или на нов президент), е трудно да се обясни и изобщо не е сигурно. За сметка на това е гарантирано, че както и да се развиват нещата оттук до края на годината (или сезона), най-добрият начин е втори пореден одит на федерацията, такава независима проверка, категоричните отговори на която да покажат има ли нарушения и ако има – кой точно ги е направил. Както обаче сочи опитът и внимателните наблюдения върху последните три такива изборни събирания на автомобилните клубове, кандидатите и техните поддръжници (първо Александров ноември 2011 и Козлеков – май 2014 г.), сега и в случая с Калоян Станчев, побързаха да напуснат залата веднага след гласуването.

Накратко – заключителните акорди на лошата пиеса или онова, което в протоколите на двете стенографки ще влезе като „общо изборно събрание“, идеално пасва на въпроса „И защо ли?“

СИГУРНО СЕ СЕЩАТЕ за стария виц за компютрите и компотите. Не били изнесени компютри в Щатите, а ни върнали развалени компоти оттам. Та приблизително същата работа и с публикацията на BGNES от вчера, в която по волята на журналистката Главната дирекция на полицията е заменена с… Държавна агенция за национална сигурност. Дребна грешка, недоглеждане (или недознаш?), вкарала автомобилния спорт в най-лошата новина, която на автомобилизма му се е случвала през цялата негова дълга история.

колаж: rallyxpress

ПИКАНТНО, СЕНЗАЦИОННО И НЕВЯРНО… Част от дописката на сайта BGNES, която предизвика повишен трансграничен трафик на мейли и мобилни устройства.

Да я оправдаем – все пак е дама, не е длъжна да различава кое ченге от коя служба е. Но не знаем името й (то сега не личи на публикацията, виж ТУК, а самият текст не може да бъде намерена с търсачката на сайта), за да и благодарим за международния трафик на телефони и въпроси от чужбина, дали наистина ДАНС е влязла в БФАС и за какво точно погва федерацията и Владо Илиев.

Преди началото на общото събрание обаче се разбра, че сигналът на Тодор Христов изобщо не е пращан до ДАНС (виж копието долу), а до полицията, което се разбира в бърз разговор между Владо Илиев и Христов. „Изобщо не се крия, дори бях изненадан от текста, защото този сигнал няма нищо общо с ДАНС“, коментира днес пред RallyXpress Христов, добавяйки, че той изобщо не крие за написания сигнал, но и няма никаква връзка с националната сигурност, така, както е описано от BGNES.

колаж: rallyxpress

ОРИГИНАЛ… В горната част на сигнала (заграденото в червено) ясно показва, че журналистката от BGNES не само не знае, но и не иска да чете…