Сулинген е отварачка в рали-шампионата на ADAC

  • Home
  • Сулинген е отварачка в рали-шампионата на ADAC

СЛЕД КОВИД-ЗАБАВЯНЕТО вече са определени датите в шампионата на Германия по рали, който според календара (виж по-долу) трябва да стартира на 7 май в Сулинген с едноименното рали. Състезанието се очаква с огромно нетърпение, не само защото до момента в страната действат драконовски антиепидемични мерки, но и заради това, че първенството на Германия през 2020 г. беше сериозен удар върху рали спорта. През миналата година германския автомобилен съюз планираше 7 старта за сезона, но вместо това получи пандемична забрана. „Радостно е, че германските рали пилоти остават лоялни към нас въпреки непрекъснатите и трудните обстоятелства. – заяви за германския портал globalrally шефът на ADAC Моторспорт Томас Вос. – Благодарение на неуморните усилия на организатора на място, стартовото поле на рали Сулинген обещава рали спорт на най-високо ниво.“ С привичния за всички шефове оптимизъм, Вос дори говори не просто за начало на един сезон, а „…началото на грандиозен рали сезон през 2021 г.“

снимки: официален сайт на adac
НАЧАЛОТО Е НАБЕЛЯЗАНО… Томас Вос обещана не просто рали-сезон, а „грандиозна 2021“.

Традицията на Сулинген Рали е спазена, като стартовият лист е само до №100, така че вече са направени първите регистрации за участие на известни пилоти, за да се бият за германския рали шампионат. Специално се отбелязва, че в началото на сезона са записани повече от всякога в историята на ADAC-шампионата автомобили в категорията Рали 2. Отделно в първенството на германците (то е открито за чуждестранни участници – бел. ред.) ще има състезатели на Дания, Холандия, както и финландец – Ерик Пиетаринен, спечелил ADAC Рали Къп през 2019 г.

♦ Подгряване върху хърватския асфалт. Три седмици преди началото на третия старт от световните серии, екипът на Хюндай Моторспорт стовари багажа си край неназован път в Хърватска, за да направи предварително опознаване с характеристиките на настилката за дебютното рали на страната в WRC. Тримата номинирани за това рали – Нювил, Танак (на стоп-кадър) и Брийн са правили тестове (виж ездата на белгиеца ТУК). Балканските изпитания са прелюдия, преди втората поредна италианска тренировка на екипа на Адамо в Сан Ремо Рали следващия уикенд.

:: В Италия Нювил и Танак ще се
представят с
i20 WRC, докато на Брийн отново, след инцидента в Ил Чоко рали, ще бъде поверен i20 R5. Другата кола от тази
категория ще бъде за Солберг.

♦ Нетърпелив да се върне в Италия. Това казва Оливър Солберг (на снимката), за когото Сан Ремо Рали ще е второ състезание на Апенините, след като през декември 2020 г. наследникът на бившия световен шампион Петер Солберг завърши на 7-о мsсто в ACI Монца Рали. Особеното в случая е, че това ще е първа езда на Солберг-мл. с R5 на асфалтова настилка. Другата обособеност е, че скоростните етапи в следващия уикенд са сред иконите на световния шампионат, преди Сан Ремо да излезе от календара. Те са разположени в подножието на Лигурийските Алпи и изискват голяма ангажираност от екипажа, автомобила и гумите.

„Независимо от всичко, аз съм крайно нетърпелив за [състезанието] там“, категорично твърди 19-гоздишният младеж.

♦ Обратно в престижната листа. Британското Траккорд Рали, което обичайно се провежда в Йоркшър, отново ще е част от първенството на Великобритания, макар през тази година да е предвидено като тестово рали за състезанията по горските трасета на Англия. Датите, които са определени от Моторспорт UK са 24/25 септември. Завръщането на Траккорд Рали е резултат на преговорите на Моторспорт UK и Горската администрация на Острова, след които преговори е постигнато споразумение за запазване, а дори и за увеличаване на броя на състезанията в горските масиви на Англия.