Стресовите записки от уикенда в Тарагона

  • Home
  • Стресовите записки от уикенда в Тарагона

БИВШИЯТ член на Спортния Трибунал на БФАС Руслан Вуцов  (на снимката) не е просто професионален фен на ралитата от WRC, а и човек, чиято информация и познаване на спорта е свързана много тясно с автомобилния спорт и у нас. Отгоре на всичко, дамгосан родословно с футбола човек, Вуцов 2 (две от легендите на Левски – баща му Иван и брат му Вили) може да извади снимки не само с най-големите играчи, но и притежава почти пълна колекция от селфита с топ-пилотите на световните серии. Последната за този сезон негова спирта беше Каталуня-Коста Даурада. Ето неговите бележки по най-важните неща от бензиновия уикенд, набили се в очите на Руслан, извън четиридневната испанска гонка, изпълнена с много автомобилен стрес шампионско напрежение:

:: Лично аз не помня, не само да ми се е случвала такава стресова неделя, а още по-малко да съм бил свидетел на радостта един пилот да стане шампион пред очите ми! Незабравима неделя, незабравим рали уикенд, който испанци (за австралийците – соли, приятели!), естонци и Танак някога ще забравят!

:: И досега не ме напуска впечатлението, че бях не в Тарагона, а на 2600 км северно – Естония. Феновете на Танак и флаговете на Естония бяха токова много в [сервизния] парка на Салоу и край етапите, че буквално заглушаваха каталунската реч. Връщайки се от Испания си мислех, че това рали и карането на Танак бяха възможно най-щастливия финал за безчетните му в Испания сънародници. Те трябва да си счупили палците от стискане Нювил да не се размине с Фортуна за директен двубой финал в Австралия, за да видят от съвсем близо триумфа на своя пилот именно в Испания.

снимка за rallyxpress: личен архив на руслан вуцов

ЗА КОЛЕКЦИЯТА С ГОЛЕМИТЕ ПИЛОТИ… Авторът на текста попълва серията си от селфита, този път с поредния кадър с Мадс Остберг.

:: За Салоу тръгнах с двете притеснения: че ще ми се наложи да ходя с високи гумени ботуши след тридневните поливни дъждове преди старта и дали размириците и протестите в Барселона няма да ударят по сигурността и медицинското осигуряване на едно от най-красивите ралита, на които човек може да присъства. И двете опасения се оказаха 100-процентово напразни, а онова, което все пак ме подсещаше, че това е испанско рали, а не „естонско copy-paste“ беше невероятно приятното време на Тарагона.

:: Три дни два основни слуха витаеха в сервизния парк: подписал ли е Танак с Хюндай Моторспорт, къде ще е догодина каралият за последно през този сезон Кале Рованпера (шампионът в WRC2 Про) и, дето се казва, най-дребният от тях – може ли най-после, след 17 години в състезанието и на неговите подиуми, Дани Сордо най-после да го вземе. Първият и третия слух вървяха паралелно, макар да бяха поставени едва ли не противоположно.

снимка за rallyxpress: личен архив на руслан вуцов
ДВА ФЛАГА НА САРТА… Началото на 55-ото испанско рали дават със националното знаме на Испания и с флага на провинция Каталуня.

Първо, защото – така пресмятах преди паурстейджа – спечели ли Сордо, а Нювил е с 30 и кусур точки пред Танак, шансовете на корейците да имат световен шампион се увеличаваха двойно… и за двамата пилоти. Едно, заради Нювил, който с такова каране в Австралия можеше и да е новото име в вечната ранг-листа на шампионите, и другото – Андреа Адамо (шефът на Хюндай МС) е толкова нетипичен и тарикатски мениджър, че гарантирано е заложил двойно и на естонецът, и на първия си пилот за стартовият №1 през 2020.

снимка за rallyxpress: личен архив на руслан вуцов

НАКЪДЕ СЕ Е НАСОЧИЛА НАЙ-МЛАДАТА ЗВЕЗДА… Единият от слуховете, имащ най-малко 6 варианта, е къде ще кара от 2020 г. Кале Рованпера?

:: Впрочем, в продължение на 5 скоростни [етапа] и точно 105.4 км – от Куерол 1 до финала на Ел Монтмел, Адамо сигурно си е представял троен подиум за пилотите си и отвъд него – възможността в Австралия Нювил да вземе титлата. И ези две неща не се случиха, а Хюндай МС се размина с най-големия си успех в едно рали от 2014 г., когато в Германия Нювил и Сордо бяха 1-2, последният от общо четири подобни успеха.

Второто: печалбата на Сордо (испанецът вече е с контракт с отбора си за догодина – бел. ред.) у дома означаваше за естонците в Салоу да остане единствено възможността да видят победата на Танак в Австралия не на живо, а по wrc.live. Не се случиха и двете. Но докато опцията за стрийминга няма промени, то Дани ще трябва да чака своя осемнадесети шанс… през 2021 г., когато по силата на ротацията Каталуня-Коста Даурада пак ще е в календара на световните серии.

Колкото до малкия Рованпера е ясно, че като шампион в малката серия, за него сега са отворени вратите на всички отбори. Това, както и неяснотата къде отива през 2020 Танак е обяснението, защо пазарът на пилотите продължава да бъде нетипично блокиран. Поне до изясняване на слуха подписал ли е или не е с Хюндай Танак… Кой да знае? Ами кой друг освен Адамо и Марко Мартин, като личен ментор и мениджър на Танак!

снимка за rallyxpress: личен архив на руслан вуцов

ТОЙ ЗНАЕ ИСТИНАТА… Андреа Адамо със сигурност има точната информация какво предстои на Отт Танак през 2020 г.

:: Себ Льоб остава истинската рали-икона! Вижте резултатите му, спомнете си ездата му, спечелените етапни победи и най-главното – един 9-кратен световен шампион, който изпълнява отборна тактика, забравяйки за егото си и загърбвайки истинските си възможности в името на [евентуално] новия световен шампион… Не е зле за най-възрастния пилот, каращ WRCar, нали така?

:: „Третият излишен“ е заглавието, под което мина остатъкът от 15 етапа за шесткратният първенец Себастиян Ожие. Хидравликата на неговият С3 WRC дефектира във възможно най-неподходящият момент от испанското рали. И това сложи край на дългите 15 години доминация на двамата Себ в серията за пилотите. От една страна това си истинско улеснение при правенето на десетките вариации около един троен сценарии на развоя на битката в Тарагона. От друга – нищо по-лошо от този гаф, лишил Ситроен от макар и малкия шанс в 100-годишнината на марката да имат и голямата титла.

снимки: стоп-кадри от екрана

ЧЕТИРИ КАДЪРА ОТ ФРЕНСКИЯ МАЛШАНС… Световният шампион Себастиян Ожие се захванал да ремонтира хидравликата на своя С3 WRC (1), а информацията той получава „на живо“ през мобилния си телефон (2). Времето тик-така, ремонта се бави (3), а в бокса на Ситроен Тотал следят как върви фиксирането на проблема, гледайки директното предаване на wrc.live (4)

Ако Ожие не беше подминат от шанса, то Крис Мийки сам си е виновен за това, че се заби в мантинелите, а след това навигаторът му обикаляше да събира излетелите при удара чаркове на Ярис-а (виж ТУК).