Стратиев/Борисов – 6 пъти първи в рали Твърдица-Елена

  • Home
  • Стратиев/Борисов – 6 пъти първи в рали Твърдица-Елена

С ПОБЕДАТА СИ от рали Твърдица-Елена – екипажът на Марина Моторспорт Тихомир Стратиев/Добрин Борисов излизат начело във временното класиране, показват сметките на сайта с новините в българския автомобилен спорт. Класирането е неофициално и е направено на базата на резултатите от ралитата във Варна, Турция и Твърдица. Ето подреждането: Стратиев 100.8 т., следван от Ангелов – 85.6, Григоров – 66.4, Игнат Исаев – 60.8, Пламен Стайков – 60 т., и др.

ТРЕТОТО РАЛИ от програмата на националното първенство за 2017 г. завърши по начин, по който от години не е било разигравано състезание в България. Интригата беше жива до последния етап на надпреварата – Предела (24 км, определен за пауърстейдж), а разликите между лидерите в генералното класиране преди тази девета отсечка – Тихомир Стратиев/Добрин Борисов (на снимката, Марина Моторспорт, Пежо 208 R2) и следващите ги изкъсо Мирослав Ангелов/Еди Сивов (Мегапорт, също с Пежо 208 R2) бе критична и в дъждовния вариант на състезанието – лесно заличима. Макар и да отсъстваха вечните победители – турбо-машините с 4х4, Твърдица-Елена бе най-напрегнатото, най-непредвидимото рали, но и водената от най-близка дистанция битка от дълги-дълги години насам. В края на надпреварата, която не приключи по обичайният за българските състезания начин – голяма дистанция спечелена в първия ден, а след това пазене на авантажа – разликите между Стратиев и Ангелов, както и между него и третите в подреждането – Григор Григоров/Даниел Миленков (Григоров Рейсинг, също с Пежо 208 R2) дадоха напрежението, което преди оставаше далеч зад гърба и в пушеците на японските „кавалеристи“ и/или „съзвездия“. Дали и кой си спомня разлика в етап от 00.9 сек между победителя и втория (Стратиев  vs  Ангелов), при това разлика записана на 24-километровия Предел? Съмнително е поне за нашенско състезание… „Невероятно щастлив съм – каза веднага след финала новият първенец в твърдишкото рали. – Беше тежко и много трудно състезание, в което изпълнихме точно тактическата задача, която си поставихме. Планирахме първият ден да завършим с малка преднина, а в неделя – здрава газ на дългата 29 км отсечка Твърдица-Елена. След нея – равномерно темпо, за да контролираме конкуренцията и да спечелим и финалната отсечка и точките от пауърстейджа.“

снимка за rallyxpress: петко станчев
ЗА БОНУСИТЕ, ПРЕЗ МЪГЛАТА НА ПРЕДЕЛА… Тихомир Стратиев натиска здраво в последната отсечка на рали Твърдица-Елена, събирайки и максимума от точки от едно рали. Това също влиза към поредицата от „първи успехи“, която варненско-шуменският екипаж за първи път записва в кариерата си.

За Добрин Борисов победата има и друго, чисто локално измерение, като навигаторът победител точно пресмята, че през последните 11 сезона шуменец не се е качвал на почетната стълбичка. Варненецът, а и неговия ко-пилот си заминаха от Твърдица, записвайки поредица от 6 пъти първи: първият случай, в който те носят стартов №1, първото състезание, в което печелят етапна победа в генералното класиране, първото рали, в което последователно са победители в двете отделни класирания за съботния и неделния ден, първа генерална победа и първите спечелени бонус-точки от пауърстейджа. Двамата са седмия пореден различен първенец в това състезание. Втори в този кръг от шампионата е екипажът на Мегапорт – Мирослав Ангелов/Еди Сивов (Пежо 208 R2), завършили на 23.5 сек от победителите и изпреварващи със 7.3 третият автомобил на Пежо 208 R2 екипаж Григор Григоров/Даниел Миленков (Григоров Рейсинг). При изравнените възможности на лидерите (три еднотипни автомобила), логично подгласниците на победителите – Ангелов/Сивов и Григоров/Миленков също отбелязаха своите първи най-добри постижения в генералното класиране. „Щеше да е трудно да се борим за първото място, след като на отсечката Елена-Твърдица конкурентите ни увеличиха преднината си от 1.9 сек на 22.6 в генералното класиране“, обяви Мирослав Ангелов.

снимка за rallyxpress: петко станчев

ПРЕЗ ГОРАТА, КАКТО ШЕФА ОБИЧА… „Миро слуша като пилот, но и дава много газ. Преживях много… моменти, особено през гората, когато обича да кара бързо“, обясни стила на езда навигатора на Миро Ангелов Еди Сивов. Григоров/Миленков още вчера имаха сериозни проблеми с настройките на своето Пежо 208 R2, но изрично не пожелаха да коментират това, за да не излезе като предварително оправдание или презастраховане. „Днес мога да кажа спокойно, че настройките напълно отсъстваха в това състезание, по тази причина много внимавахме със спирачките, но тогава прегряха гумите… Много тежко състезание“, заяви Григоров. За пилотът, който има общо спечелени национални титли в планинското първенство и два пъти е шампион в Хюндай Рейсинг Трофи, малката компенсация в Твърдица е, че спечели първото място за млади пилоти, носещ името загиналият драматично в това рали варненски пилот Тодор Славов.

снимка за rallyxpress: петко станчев

ОБЕЩАВА ДА Е ПО-КОНКУРЕНТЕН ЗА СЛЕДВАЩИЯ СТАРТ… С напълно липсващи настройки по колата, както и с ограничени възможности да играе наравно с останалите в Твърдишкия балкан, Григор Григоров обеща, че за следващия старт ще е много по-добре подготвен. „Мотивацията ще е такава, каквато обикновено съм имал…“, категоричен е пилотът на Григоров Рейсинг. Очакването, че Антон Титов/Динко Георгиев (Мегапорт, Ситроен DS3 R3T Макс) ще играят по-решителна роля в разпределението на местата в тройката, не се оправдаха. „Самият аз не зная защо така стана!“, коментира за сайта с новините в българския автомобилен спорт Титов, за когото това е само второ състезание с модернизирания му автомобил. Двамата са 4-и в общото класиране и първи в клас RC3. Макар да участват в шампионата само в избрани състезания, екипажът Огнян Герджиков/Николай Китанов (Мегапорт, Рено Клио) спечелиха точките за своя клас RS4, но и завършиха 5-и от всички финиширали 15 екипажа. Шестото място в генералното класиране е за преславчаните Христо Атанасов/Марин Иванов (Бултранс, Ситроен С2 VTS). В следващата категория – RC5 победата е за сливенският екипаж на АСК Дианел Рейсинг Стефан Желязков/Иван Турлаков (Ситроен Саксо). Двамата са 8-и в генералното класиране.

Вчера на старта в Твърдица застанаха 24 автомобила, а да финала успяха да „преплуват“ само 15.