Стратиева търси навигатор за тестови километри на Ихтиман

  • Home
  • Стратиева търси навигатор за тестови километри на Ихтиман


ПРЕДИ ДА СА известни заявките, от думите на Стратиева RallyXpress научи, че за първи път Астра Рейсинг Тим ще се яви на старт като истински отбор – с три екипажа: Тодоров/Аврамов, Стратиева/– — — и Даниел Попов/Ангел Башкехайов, които в спринт Ихтиман ще стартира с еднократния лиценз от Астра РТ.

ТРИНАДЕСЕТ години, след като на класическата Мухово Екатерина Стратиева (на снимката) стартира в първия си скоростен етап, този уикенд на примата в българския рали-спорт предстои да се върне отново там, където през 2006 г. на втория състезателен километър от Виктори Рали София е била готова да слезе от автомобила. Това е първото от общо 102 ралита, които Стратиева като цифра трябва да закръгли във финала на еврошампионата – Унгария (8/11 ноември). „Съвсем сериозно, бях готова да се откажа от ралитата – каза днес за RallyXpress Стратиева обявявайки, че този уикенд тя ще се присъедини като втори екипаж за своя Астра Рейсинг Тим. „Не, не заради състезанието, не заради шампионата, просто ми трябват асфалтовите километри преди финала на европейското в Унгария следващия месец.“, прави уточнението състезателката. Интересното за Стратиева съвпадение е, че като дебютантка в домашната дисциплина, първия си спринт у нас тя ще направи именно на първото си голямо рали изпитание – 15-е километра на Мухово. „Сега си търся навигатор, защото Киро [Тодоров] и Жоро [Аврамов] са [с участия] в първенството и за тях е важно да са екипаж – обяснява причината след състезанията в Чехия и Кипър Аврамов да освободи дясната седалка. – Не, наистина не съм решила, опциите са три-четири, но още нямам точното решение. Трябва да преценя нещата много точно.“ Във Виктори Рали София през 2006 г., след като вече има макар и малък опит от скоростния планински шампионат, в черния „ VTS саксофон“ – напълно разбираемо – като партньор на Катето сяда Вуйчето Румен Манолов. %снимка1%Дамата не казва, но почти сигурно е, че наред с нейния спортен инат, Манолов (дали той си знае всички пилотите, на които е бил ментор в сефтето? – бел. ред.) също е причината новосглобеният екипаж не само да продължи след Мухово, но и в края на ралито дебютантката да има първа купа и първи подиум за 3-о място в N2. Дали сега изборът на Стратиева няма да падне отново на Вуйчето, още повече, че френската Пежо 208 R2, с която българката катери стълбата на Дамската купа в ERC е с далеч повече място за навигатора, отколкото „саксофона“ или С2, в които Манолов влизаше „с помощта на обувалка“, а се измъкваше през ролкейджа след сложна и дълга телесна маневра? По въпроса Стратиева не прави коментар, което може да подскаже, че Манолов със сигурност е в широкия списък. Както е ясно също, че неин нов партньор несъмнено ще е щурман с достатъчно опит.

снимки: личен архив на екатерина стратиева

СЛЕД КИПЪРСКИЯ МАКАДАМОВ КОШМАР… Сега Стратиева иска да направи тестови километри с френската 208 на асфалт, преди да замине в Унгария за финала на европейската дамска купа и европървенството за 2019 г.